Διαμόρφωση ζαχαροπλαστείου στη Μαρίνα Σάνη Χαλκιδικής

Πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό της "Patisserie" αποτέλεσαν τόσο τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου, η θολωτή οροφή και η καμπύλη χωροοργάνωση, όσο και η επιθυμία να δημιουργηθεί ένας χώρος  με συγκεκριμένη ταυτότητα.
Χωροθετημένη σε κεντρική θέση στην Μαρίνα Σάνη και ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, η "Patisserie" αποτελεί πλέον έναν χώρο μοντέρνο, δυναμικό με σαφή αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.
Χαράξεις με απλότητα και λειτουργική συνέπεια,  διακριτικός και προσεκτικά εστιασμένος φωτισμός και σύγχρονα, ποιοτικά υλικά χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική σύνθεση. Πρωτότυπες ιδέες και χρώματα δημιουργούν ένα μοντέρνο αποτέλεσμα διχρωμίας μεταξύ του γκρι της πατητής τσιμεντοκονίας και του φυσικού ξύλου στις επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το υφιστάμενο δάπεδο επικαλύφθηκε με μια ειδική επεξεργασία πάχους 2 mm, αποτρέποντας την δημιουργία ανισοσταθμίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Οι τοίχοι επενδύθηκαν με ξύλο σημύδας ενώ οι διαμορφωμένες σκοτίες σε διαφορετικά ύψη δημιουργούν μια προοπτική οπτικής συνέχειας μεταξύ των ξύλινων ραφιών και των γυάλινων βιτρινών.
Ο ενιαίος χρωματισμός σε τόνους του γκρι του δαπέδου και του πάγκου εξυπηρέτησης, με εφαρμογή διαφορετικής τεχνικής, λειτουργεί ως καμβάς αφήνοντας ορισμένες εντάσεις, όπως η ψηφιακή εκτύπωση με έντονα χρώματα στην εσωτερική κατά μήκος όψη, να ορίσουν την τελική αισθητική του χώρου.
Η μελέτη φωτισμού αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο στον σχεδιασμό. Χρησιμοποιώντας γραμμικά στοιχεία κρυφού φωτισμού τονίστηκαν οι αρχιτεκτονικές ποιότητες του χώρου ενώ τα custom-made φωτιστικά που κρέμονται σε διαφορετικά ύψη από την θολωτή οροφή, λούζουν με φως τον εσωτερικό χώρο.
Οπτική φυγή προς την Μαρίνα χαρακτηρίζει την εξωτερική όψη του κτιρίου. Τα μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν το φυσικό φως να εισχωρεί άπλετα στον εσωτερικό χώρο ενώ η ηλιοπροστασία επιτυγχάνεται με τον ευρύχωρο ημιυπαίθριο χώρο.
Ένας χώρος κομψός, διαχρονικός, ατμοσφαιρικός που μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με την κίνηση του ήλιου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - μελέτη χωροοργάνωσης & διακόσμησης - επίβλεψη: NIMAND ARCHITECTS / Νίκη Μάνου-Ανδρεάδη
Αρχιτέκτονες: Νίκη Μάνου-Ανδρεάδη, Δημήτριος Γκιουζέπας, Μαρία Μυλωνά
H/M μελέτη: Π. ΚΙΚΙΔΗΣ & Συνεργάτες / Παναγιώτης Κικίδης./ Δημήτρης Μπόζης
Μελέτη φωτισμού: Άννα Γερασίμου
Διαχείριση και επίβλεψη έργου: Λεωνίδας Κυρόπουλος, Τεχνικός Υπεύθυνος του Κυρίου του Έργου
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: ΣΑΝΗ Α.Ε. /  Δημήτρης Τζελέπης, Στάθης Τρυφίδης, Θωμάς Γρηγορόπουλος, Λευτέρης Γαϊτανέλης, Στάθης Γαζέπης
Τοποθεσία: ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΝΗ
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 113,50 m²
Χρόνος μελέτης: 2015
Χρόνος κατασκευής: 2015-2016
Φωτογράφος: Mίνος Αλχανάτης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Ανακαίνιση πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Το έργο αφορά χώρους στο πρώην εκκλησιαστικό λύκειο Βόλου, μια πρωτοποριακή δομή της Μητρόπολης Δημητριάδος. Πρόκειται για ένα χώρο που συνδυάζει πέρα από τη ζητούμενη λειτουργικότητα, φαντασία και ευρηματικότητα. Ένας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.