Αποκατάσταση μικρής τριώροφης κατοικίας στα Χανιά

Σε ένα πυκνοδομημένο τμήμα στον κεντρικό πυρήνα της παλιάς πόλης, σε κεντρικό μεσόστρατο, ένα μικρό, τριώροφο, γωνιακό κτίριο με επιφάνεια μόλις 24,30 m² -πιθανότατα ενετικής περιόδου- παρέμενε ακατοίκητο και σε ερειπιώδη κατάσταση από την περίοδο του πολέμου.
Η αποκατάσταση και μετατροπή του σε ένα ιδιαίτερο, τουριστικό κατάλυμα δύο υπνοδωματίων ακολούθησε την υποχρεωτική λύση της κάθετης επικοινωνίας μεταξύ των χώρων για να εξασφαλισθεί η όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια ωφέλιμου λειτουργικού χώρου.
Οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του κελύφους αποκάλυψαν στον ημιυπόγειο χώρο τμήματα παλαιότερων εποχών χωρίς διακριτά, αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία θα μπορούσαν να διατηρηθούν. Η νέα πρόσβαση ανόδου προς τους ορόφους και γενικά η κάθετη και οριζόντια κυκλοφορία τοποθετήθηκε στο τυφλό τμήμα της μεσοτοιχίας με το ανατολικό γειτονικό κτίσμα, όπου με ελαφρά ξύλινα και μεταλλικά στοιχεία (σκάλα, πλατύσκαλα) να επιτυγχάνεται η κάθετη οπτική επικοινωνία από το επίπεδο της εισόδου μέχρι και την οροφή του κτηρίου. Ένας γυάλινος φωταγωγός στο δώμα μεταφέρει το φυσικό φως μέσω του κλιμακοστασίου μέχρι το επίπεδο της εισόδου.
Τα τρία επίπεδα αναδιατάχθηκαν ώστε το πρώτο υπνοδωμάτιο να είναι σε υπερυψωμένο ισόγειο για λόγους ιδιωτικότητας, ενώ στον τελευταίο όροφο οργανώθηκαν οι χώροι υποδοχής με θέα προς νότο, στα Λευκά Όρη και στις στέγες της παλιάς πόλης.
Τα διαχωριστικά των δωματίων από ξύλο οξιάς αποτελούν μία ενιαία εσωτερική όψη. Όλα τα εσωτερικά διαχωριστικά καθώς και η επίπλωση αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο από ξυλεία υπόλευκης οξιάς σε συνδυασμό με επιφάνειες ημιδιαφανούς γυαλιού.

 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Αριστομένης Βαρουδάκης, Γιώργος Βαρουδάκης, Ιωάννης Βερυκάκης
Στατική μελέτη:
Λευτέρης Δασκαλάκης
H/M μελέτη:
ΝΑΟΥΜ ΣΘ Α.Τ.Ε.
Επίβλεψη:
Γιώργος Βαρουδάκης
Κατασκευή:
ΝΑΟΥΜ ΣΘ Α.Τ.Ε.
Εμβαδό:
84 m²
Χρόνος μελέτης:
2017
Κατασκευή:
2019
Φωτογραφίες:
Ιωάννης Λουκής, Δημήτρης Καλαποδάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανάπλαση παραλίας Θεσσαλονίκης

Ανάπλαση παραλίας Θεσσαλονίκης

Σήμερα που οι πόλεις αναζητούν διεξόδους - οάσεις μέσα στην πυκνότητα και στην εντατική χρήση του πολεοδομικού τους ιστού, με την έκλειψη του φυσικού τοπίου μέσα σ' αυτές, το νερό…
Ανακαίνιση διαμερίσματος ιστορικού, διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ανακαίνιση διαμερίσματος ιστορικού, διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον τρίτο όροφο ιστορικού, διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο συνολικά είχε αποκατασταθεί στις όψεις και εσωτερικά στους κοινόχρηστους χώρους λίγα χρόνια πριν την ανακαίνιση…
Αναδιαρρύθμιση και ανακαίνιση κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι

Αναδιαρρύθμιση και ανακαίνιση κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι

Το υφιστάμενο κτίριο, επιφάνειας 2.500 m2 είναι κατασκευασμένο το 1979 και διαθέτει φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος με εκτεταμένη χρήση αρχιτεκτονικών στοιχείων στις όψεις, όπως εξωτερικών τοίχων, ενδιάμεσων στυλίσκων διαίρεσης κουφωμάτων,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.