Ανακαίνιση μονοκατοικίας στον Άνω Πλατανιά Χανίων

  • Ixnos Architects

Η μελέτη αφορά στην ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας και στη μετατροπή της σε τουριστικό κατάλυμα. Πρόκειται για ισόγεια μονοκατοικία 70 m2 με αυλή, στην περιοχή του Άνω Πλατανιά, Χανίων.
Το ακίνητο της μελέτης προήλθε από τη διαίρεση υφιστάμενης κατοικίας σε δύο επί μέρους ιδιοκτησίες. Περιλάμβανε τέσσερα βασικά δωμάτια (κουζίνα, λουτρό, τραπεζαρία και καθιστικό) και παρουσίαζε μια μικρή διαφοροποίηση στις στάθμες των δαπέδων μεταξύ της ζώνης της κουζίνας - λουτρού και της τραπεζαρίας - καθιστικού. Η επέμβαση στο κέλυφος του κτιρίου περιορίστηκε σε μικρές τροποποιήσεις στα ανοίγματα με μετατόπιση της κύριας εισόδου. Η νότια όψη του κτιρίου, η οποία αποτελούνταν από ένα συνεχές, περιμετρικό, πρόχειρα τοποθετημένο υαλοστάσιο, ανακατασκευάστηκε πλήρως, διαμορφώνοντας ένα πιο συμπαγές μέτωπο προς το δρόμο με επί μέρους ανοίγματα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αερισμού και ηλιασμού, παρέχοντας παράλληλα ιδιωτικότητα στους επισκέπτες του καταλύματος.

Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση προκειμένου να καλυφθούν οι νέες ανάγκες. Γι’ αυτό το λόγο διαμορφώθηκαν δύο ανεξάρτητα υπνοδωμάτια (ένα κύριο και ένα δευτερεύον), ένας ενιαίος χώρος καθιστικού με κουζίνα, ο χώρος του λουτρού, καθώς και ο απαραίτητος αποθηκευτικός χώρος για τον εξοπλισμό του καταλύματος. Το κύριο υπνοδωμάτιο, το λουτρό και η αποθήκη τοποθετούνται σε ένα επίπεδο ελαφρώς υπερυψωμένο από τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους (κουζίνα, καθιστικό) και ενώνονται με αυτούς μέσω ενός διευρυμένου πλατύσκαλου. Το νότιο δωμάτιο του σπιτιού με το περιμετρικό υαλοστάσιο που λειτουργούσε ως ένα είδος καθιστικού μετατράπηκε σε ένα χώρο που μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους. Χαρακτηριστικό αυτού του χώρου είναι το ελαφρώς υπερυψωμένο επίπεδο με στρώμα και μαξιλάρια, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει είτε ως κρεβάτι φιλοξενώντας έναν ή δύο επισκέπτες επιπλέον, είτε ως ένας χώρος χαλάρωσης και απομόνωσης από τα υπόλοιπα δωμάτια, όταν το κατάλυμα φιλοξενεί μέχρι δύο επισκέπτες.
Όσον αφορά στον εξωτερικό χώρο, διατηρήθηκαν δύο βασικά χαρακτηριστικά του, τα οποία είναι η διαμόρφωση της αυλής σε δύο επίπεδα και η ύπαρξη της κληματαριάς που προσφέρει σκίαση κατά τους θερινούς μήνες. Στο πάνω επίπεδο της αυλής προστέθηκε μία μικρή πισίνα, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο λειτουργεί ως εξωτερικό καθιστικό - τραπεζαρία. Η νέα περίφραξη με τη χρήση συμπαγών τούβλων δημιουργεί ένα φίλτρο ιδιωτικότητας, επιτρέποντας όμως στο φυσικό φως να διεισδύσει.
Βασικός άξονας στη μελέτη της μονοκατοικίας υπήρξε η ανάδειξη στοιχείων της παραδοσιακής κρητικής αρχιτεκτονικής. Για το λόγο αυτό στη γενικότερη διαμόρφωση των χώρων καθώς και στα επί μέρους έπιπλα και κατασκευές υιοθετούνται λιτές γραμμές και φυσικά υλικά, γήινοι και φωτεινοί χρωματισμοί, καθώς και υφάσματα με μοτίβα που παραπέμπουν στην κρητική παράδοση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Ixnos Architects
Επίβλεψη:
Ixnos Architects
Τοποθεσία:
Πλατανιάς, Χανιά
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
70 m2
Χρόνος μελέτης:
2019
Χρόνος κατασκευής:
2020
Παρουσίαση:
Ixnos Architects
Φωτογραφίες:
Ανδρέας Μαρκάκης, Ixnos Architects

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμόρφωση χώρου παιχνιδιού στην περιοχή Αγυιά του Δήμου Πατρέων

Διαμόρφωση χώρου παιχνιδιού στην περιοχή Αγυιά του Δήμου Πατρέων

Στα πλαίσια του χορηγικού προγράμματος "Αστικές Οάσεις", που διαχειρίστηκε η Ομάδα Σύμπραξις για λογαριασμό της Coca-Cola Τρία Έψιλον, μελετήσαμε και επιβλέψαμε τη διαμόρφωση της νέας παιδικής χαράς που βρίσκεται επί…
Ανακατασκευή μονοκατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό 

Ανακατασκευή μονοκατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό 

Στην καρδιά του Π. Ψυχικού, μια τυπική διπλοκατοικία του 1955 μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο κτίριο τριών ανεξάρτητων κατοικιών. Ο επαναπροσδιορισμός των λειτουργικών και μορφολογικών κανόνων του, οδηγεί στην ταυτόχρονη μετάλλαξη…
POLYTOPO - Στρατηγική ανακαίνισης διαμερισμάτων

POLYTOPO - Στρατηγική ανακαίνισης διαμερισμάτων

Το POLYTOPO είναι μια πρόταση παρέμβασης στο εσωτερικό των διαμερισμάτων πολυκατοικιών στην Ελλάδα με χαμηλό κόστος, βασισμένη σε ένα νέο σύστημα κατασκευής που στοχεύει στην αναβάθμιση απαξιωμένων ιδιοκτησιών.Η πολυκατοικία αποτελεί…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.