Ανακαίνιση μεζονέτας σε παλιό βικτωριανό κτίριο στο Λονδίνο

To αρχιτεκτονικό γραφείο Georgios Apostolopoulos Architects, σε συνεργασία με τους Manuel Gonzalez και Βασίλη Τσεσμετζή, ολοκλήρωσαν πρόσφατα την ανακαίνιση μιας μεζονέτας σε ένα παλιό βικτωριανό κτίριο στο κεντρικό Λονδίνο. Το διαμέρισμα παρουσίαζε αρκετές κατασκευαστικές προκλήσεις, όπως δυσλειτουργική κυκλοφορία των εσωτερικών χώρων καθώς και περιορισμένο φυσικό φως στους κυρίους χώρους.
Ο πρωταρχικός στόχος του έργου ήταν η ενοποίηση του καθιστικού του ισογείου και της κουζίνας του κάτω ορόφου, και παράλληλα η μεταφορά των δύο υπνοδωματίων στις δύο πλευρές του κάτω ορόφου ώστε να επωφεληθούν με τα δύο εξωτερικά ανοίγματα που δημιουργούν μικρούς εξωτερικούς κήπους.
Κατά τη συνθετική διαδικασία, μεγάλη προσοχή δόθηκε στη διατήρηση της αισθητικής των διατηρητέων στοιχείων του διαμερίσματος. Στόχος ήταν να τιμηθεί η ιστορία του κτιρίου, και παράλληλα να ενσωματωθούν με τις νέες παρεμβάσεις κάποια σύγχρονα στοιχεία που εντάσσονται αλλά παραμένουν διακριτά. Τα στοιχεία αυτά συνδέονται με το βικτοριανό υπόβαθρο μέσω της τεχνικής της τεκμηρίωσης και της προσοχής στην χρήση των υλικών. Παρόλα αυτά, η κατασκευή απομπλέκεται από την διακοσμητική της τότε εποχής, στοχεύοντας στην ανάδειξη μιας αρχιτεκτονικής με δωρικότητα και διάρκεια.
Η σκάλα συνδέει το καθιστικό με την κουζίνα και λειτουργεί ως το κύριο σημείο οπτικού εστιασμού του σπιτιού. Τα μασίφ δρύινα πηχάκια σχηματίζουν ένα διαχωριστικό που εκτείνεται σε όλο το ύψος του σπιτιού, προσφέροντας την αίσθηση της ενότητας στον χώρο. Παράλληλα, καταλήγει και ενοποιείται με το χώρο της κουζίνας και επιτυγχάνοντας - παρά τον περιορισμένο χώρο - την οπτική διαφοροποίηση της κουζίνας από τη σκάλα, χωρίς να χαθεί η συνθετική αρμονία. Η σκάλα δημιουργεί μια αρμονική σύνδεση με τον πάγκο εργασίας της κουζίνας στο σημείο που συναντιούνται. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας εναρμονισμένης σύνδεσης στο σημείο που συναντιέται η σκάλα με τον πάγκο εργασιών.
Μέσα από την ενσωμάτωση των σκούρων δρύινων υλικών της σκάλας με τα ξύλα της κουζίνας, επιτυγχάνεται η αίσθηση της ενότητας και της συνέχειας, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με το αρχικό όραμα του σχεδιασμού, και αντανακλά και τις υπόλοιπες ξυλουργικές λεπτομέρειες του διαμερίσματος. Μέσα από το μινιμαλιστικό σχεδιασμό και το άπλετο φυσικό φως, το διαμέρισμα προσφέρει έναν ήρεμο χώρο διαβίωσης στην καρδιά του κεντρικού Λονδίνου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου


Αρχιτεκτονική μελέτη:

Georgios Apostolopoulos Architects
Τοποθεσία:
Knightsbridge, Λονδίνο
Εργοδότης:
Square One Partners
Συνεργάτες:
Manuel Gonzalez Nogueira, Vassilis Tsesmetzis
Κατασκευή:
Coldrum Group
Φωτογραφίες:
Guy Archard

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μετατροπή γηροκομείου σε Hospice

Μετατροπή γηροκομείου σε Hospice

Το έργο αφορά την μετατροπή ενός γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής στα Σπάτα στον πρώτο Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα. Η νέα δομή του οργανισμού θα…
Διαμέρισμα

Διαμέρισμα "Pied-à-terre" με αναφορά στον μοντερνισμό της Αθήνας του ‘50 ΚΑΙ ‘60

Το διαμέρισμα στην οδό Τσιμισκή, που δικαίως έχει ονομαστεί "Pied-à-Terre" (προσωπική κατοικία παροδικής διαμονής), προσεγγίστηκε με βάση τις ανάγκες των ιδιοκτητών, πατέρα επιχειρηματία διαρκώς μετακινούμενου και γιου φοιτητή με οικογενειακή…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.