Ανακαίνιση κατοικίας του μοντέρνου κινήματος στο Cape Town

  • SAOTA & Gilbert Colyn

Με φόντο το εμβληματικό όρος Table Mountain και θέα την πόλη και το λιμάνι του Cape Town, το "House Invermark" αποτελεί ένα αριστούργημα των μέσων του προηγούμενου αιώνα. Η κατοικία, που βρίσκεται στο καταπράσινο προάστιο Higgovale, σχεδιάστηκε το 1969 από τον αρχιτέκτονα Gilbert Colyn. Εμπνευσμένος από το μοντέρνο κίνημα και συγκεκριμένα από τις κατοικίες "Glass House" και "Farnsworth House" του Phillip Johnson και του Mies van der Rohe αντίστοιχα, ο Νοτιοαφρικάνος αρχιτέκτονας σχεδίασε το σπίτι για τον εαυτό του λαμβάνοντας βραβείο αριστείας. Σαράντα επτά έτη από την αρχική κατασκευή του και υστέρα από μια επιτυχημένη ανακαίνιση που έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο SAOTA, το κτίριο έλαβε to 2016 τιμητική διάκριση από το "Cape Institute for Architecture" (C.I.f.A.), σε αναγνώριση της αξιοσημείωτης συμβολής του στην αρχιτεκτονική.

Το κτίριο, που είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, ενώ είχε υποστεί πλήθος αλλαγών και προσθηκών, που δεν ταίριαζαν καθόλου με τον αρχικό του χαρακτήρα. Το 2013 ο Stefan Antoni, διευθυντής του αρχιτεκτονικού γραφείου SAOTA, αγόρασε το οίκημα και ξεκίνησε τις εργασίες ανακαίνισης, σώζοντας το από πιθανή κατεδάφιση. Οι εργασίες έγιναν με προσοχή και σεβασμό και στόχευαν στην αποκατάσταση των ζημιών και στην αφαίρεση όλων των τροποποιήσεων που έγιναν με την πάροδο του χρόνου, ώστε να επιστρέψει η κατοικία στην αρχική της αρχιτεκτονική μορφή.

Παράλληλα έγιναν ορισμένες επεμβάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του κτιρίου με στόχο τον εκσυγχρονισμό της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Ανάμεσα στις εργασίες συμπεριλαμβάνονταν και η αφαίρεση τοίχων για διευκόλυνση της κίνησης, η μετεγκατάσταση της πισίνας στην ηλιόλουστη πρόσοψη και η διαμόρφωση του κήπου ώστε να προσφέρει ιδιωτικότητα. Αξίζει να σημειωθεί πώς ο ίδιος ο Gilbert Colyn, όταν αντίκρισε την ανακαινισμένη κατοικία, εντυπωσιάστηκε από το αποτέλεσμα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
SAOTA (2015) & Gilbert Colyn (1969)
Αρχιτέκτονες έργου:
Stefan Antoni, Leah Johnson
Εσωτερικός σχεδιασμός και διακόσμηση:
ARRCC, home owner & OKHA
Σχεδιασμός τοπίου:
Nicholas Whitehorn
Εργολάβος:
Mansvelt Construction
Τοποθεσία:
Cape Town, Νότια Αφρική
Έτος κατασκευής & ανακαίνισης:
1969 & 2015
Φωτογραφίες:
Adam Letch, Stefan Antoni

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Το "whitehouse" είναι ένα μικρό διαμέρισμα 80 m² στα ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, που εκτείνεται σε ένα φωτεινό και ενιαίο χώρο, από τον οποίο εμπνέεται το όνομά του. Ο…
Ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας στις Σπέτσες

Ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας στις Σπέτσες

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο πανελλήνιος συνεταιρισμός μηχανικών και εργοληπτών προκήρυξε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μελέτη ενός πρότυπου παραθεριστικού οικισμού σε μία πευκόφυτη πλαγιά με έντονες κλίσεις,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.