Ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στο Χαλάνδρι

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1990. Η αρχική του κατάσταση παρουσίαζε προβληματική κατανομή των χώρων, κυρίως αυτών της κουζίνας - καθιστικού - τραπεζαρίας, ελλιπή φυσικό και τεχνητό φωτισμό και έλλειψη αποθηκευτικών χώρων. Συγχρόνως, τα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί στα λουτρά και στην κουζίνα, εκτός από τις εκτεταμένες φθορές, παρουσίαζαν και ένα ασύνδετο αισθητικά αποτέλεσμα χωρίς κανένα ενδιαφέρον.
Το ζητούμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης, εκτός από την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, ήταν και η προσθήκη ενός ακόμα λουτρού, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τους επισκέπτες.
Η αλλαγή διάταξης της κουζίνας με έπιπλο "νησίδα" εξοικονόμησε χώρο που δόθηκε στο καθιστικό και σε συνδυασμό με την αποξήλωση των τοίχων βοήθησε στη διάχυση του φωτός και την απελευθέρωση των κινήσεων στους χώρους κουζίνα - τραπεζαρία - καθιστικό.
Τον τοίχο προς τη μεριά του καθιστικού αντικατέστησαν ξύλινες κάθετες περσίδες που έδωσαν "πλάτη" για τις πολυθρόνες, ενώ δημιούργησαν ένα παιχνίδι φωτός και οπτικής. Στο τελείωμα της νησίδας τοποθετήθηκε ένα σταθερό υαλοπέτασμα (φιμέ) ώστε να οριοθετείται ο λειτουργικός χώρος της κουζίνας, αλλά και να κρύβεται οπτικά η προετοιμασία του φαγητού από την τραπεζαρία. Απέναντι από την είσοδο του διαμερίσματος υπήρχε χώρος ανεκμετάλλευτος, ο οποίος δόθηκε για τη δημιουργία του νέου λουτρού. Στο χώρο της τραπεζαρίας κατασκευάστηκε μια σύνθεση επίπλου που περιέχει αποθηκευτικό χώρο σκευών, βιβλιοθήκη και μπαρ. Η ξύλινη επένδυση – πλάτη της σύνθεσης συνέχισε στην οροφή οριοθετώντας οπτικά το χώρο, "σπάζοντας" αισθητικά την ψυχρότητα του μαρμάρινου δαπέδου, ενώ ο περιμετρικά κρυφός φωτισμός της "ελάφρυνε" την όλη κατασκευή. Στο σχήμα της αρχιτεκτονικής προεξοχής (έρκερ) που υπήρχε μπροστά από την τραπεζαρία κατασκευάστηκε σταθερός ξύλινος καναπές με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους, που συμπληρώνει τους χώρους ανάπαυσης του καθιστικού. Η κεντρική μπαλκονόπορτα του καθιστικού διανοίχτηκε σε όλο το επιτρεπόμενο από τα υποστυλώματα τοίχο, αφήνοντας το φυσικό φως να εισέλθει στο εσωτερικό και ενοποιώντας τη βεράντα με το καθιστικό. Στο υπάρχον τζάκι έγιναν εξωτερικές επεμβάσεις ώστε να ενταχθεί σε μια σύνθεση, όπου βρήκε θέση η τηλεόραση και οι συνοδευτικές συσκευές, καθώς και αποθηκευτικός χώρος ξύλων και βιβλιοθήκη.
Η αλλαγή του σχήματος της εστίας κατά μήκος του στενού τοίχου του καθιστικού έδωσε την
αίσθηση της διαπλάτυνσης του χώρου. Στο διάδρομο που οδηγεί προς τα υπνοδωμάτια
σχεδιάστηκε και τοποθετήθηκε λακαριστή, διάτρητη (η διάτρηση έγινε από μηχάνημα cnc), με γυαλί συρόμενη πόρτα που απομονώνει ηχητικά και εν μέρει οπτικά τους χώρους.
Η απόφαση διατήρησης του μαρμάρινου λευκού δαπέδου ενισχύθηκε με την επιλογή λευκής λάκας για το έπιπλο της κουζίνας, τον μπουφέ της τραπεζαρίας και τις εσωτερικές πόρτες σε συνδυασμό όμως με έντονα ξύλινα στοιχεία, όπως οι περσίδες, η ξύλινη οροφή και η βιβλιοθήκη ώστε να δημιουργήσουν ένα αρμονικό αισθητικά περιβάλλον.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Whitebox architects / Πάνος Κοκκαλίδης, Αλίκη Τριανταφυλλίδου, Άννα Δρέλλα
H/M μελέτη: ΑSP CONAP
Συνεργάτες: Κωσταντίνος Ούτος
Τεχνική εταιρία κατασκευής: Whitebox architects
Συνολικό εμβαδό: 135 m²
Χρόνος μελέτης: 2016
Χρόνος κατασκευής: 2016
Φωτογραφίες: George Fakaros

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μουσείο μετάξης στο Σουφλί Έβρου, στο χώρο του αποκατεστημένου αρχοντικού Κουρτίδη

Μουσείο μετάξης στο Σουφλί Έβρου, στο χώρο του αποκατεστημένου αρχοντικού Κουρτίδη

Παρουσίαση: Μαρία Βλασσοπούλου, πολιτικός μηχ. - Γιάννης Κίζη και Συνεργάτες Ε.Ε. Αρχιτεκτονικών μελετών.Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί ανήκει στο δίκτυο θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.). Στο μουσείο…
Επανασχεδιασμός εταιρείας κατασκευών στην Αθήνα

Επανασχεδιασμός εταιρείας κατασκευών στην Αθήνα

Το έργο αφορά τον πλήρη επανασχεδιασμό μίας εταιρείας κατασκευών αλουμινίου στην Αθήνα. Η τοποθεσία του, επί της πολυσύχναστης λεωφόρου Κηφισίας, η ανανέωση της εταιρικής ταυτότητας αλλά και οι σύνθετες λειτουργικές…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.