Αναδιαμόρφωση αγροτικής κατοικίας στις Καρυές

  • Γιάννης Καραχάλιος
  • Ελισάβετ Πλαΐνη

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα. Αποτελεί τυπικό δείγμα κατοικίας αγροτικού οικισμού, στην οποία οι κύριοι χώροι βρίσκονται στον όροφο, ενώ το ισόγειο στεγάζει βοηθητικές χρήσεις.
Η μετατροπή του σε σύγχρονη εξοχική κατοικία κινήθηκε πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη λειτουργική οργάνωση των χώρων, η οποία έγινε με τρόπο ροϊκό και συνεχή, χωρίς απόλυτες οριοθετήσεις. Ο δεύτερος έχει σκοπό να αναδείξει εκφραστικά και μορφολογικά την εμφανή διαφοροποίηση των ορόφων.
Μέσα από την επέμβαση, το ισόγειο και ο όροφος δημιουργούν ένα άμεσα αναγνώσιμο δίπολο, το ισόγειο ως χώρος θερινής προσέγγισης και ο όροφος ως χώρος χειμερινής προσέγγισης. Ο όροφος που σηματοδοτεί την παλαιά κύρια κατοικία διατηρεί στοιχεία πιο επίσημα και ιεραρχική διάταξη. Η οροφή και οι τοίχοι χρωματίζονται πράσινα, σε διάλογο με την έντονη βλάστηση του τοπίου. Ένα πράσινο κουτί, μέσα στο οποίο τοποθετούνται οι υγροί χώροι, οργανώνει λειτουργικά το χώρο διημέρευσης. Το παλαιό μωσαϊκό διατηρείται αυτούσιο ως ενθύμηση της αρχικής διαρρύθμισης. Πάνω του διαρθρώνονται τα νέα δάπεδα που ορίζουν τις νέες λειτουργίες -ξύλο για το σαλόνι, τσιμεντοπλακάκι για την τραπεζαρία και τσιμεντοκονία για την κουζίνα.
Ο χώρος του ισογείου αποτυπώνει με εκφραστικό τρόπο την αρχική πέτρινη κατασκευή και τις στατικές επεμβάσεις στις διάφορες φάσεις του κτιρίου. Όλα τα ετερόκλητα στοιχεία ασβεστώνονται και ενοποιούνται χρωματικά. Ο χώρος επιμερίζεται σε τρεις αλληλοκαλυπτόμενους υποχώρους επιδιώκοντας διαφορετικά επίπεδα ιδιωτικότητας -χώρος συγκέντρωσης, χώρος ύπνου και ξενώνας.
Το δίπολο των ορόφων εκφράζεται και στις όψεις. Το ισόγειο ασβεστώνεται, ενώ στον όροφο η εξωτερική επιδερμίδα του κτιρίου μένει ανέπαφη, αποτυπώνοντας το πέρασμα του χρόνου.
Η εγκάρσια τομή της κατοικίας είναι μια συνθήκη μη ορατή, αλλά είναι αυτή που εμπεριέχει την ειδική ποιότητα του αρχικού κτίσματος. Μέσα από τη σύνδεση των δύο ορόφων και τη δραματική εναλλαγή στη προσέγγισή τους, η ποιότητα της εγκάρσιας τομής αποκαλύπτεται και μετατρέπεται σε καθημερινή εμπειρία.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη
Επίβλεψη:
Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη
Συνεργάτης:
Γιώργος Μαθιουδάκης (ειδικές κατασκευές)
Αρχιτέκτονας τοπίου:
Ελένη Τσιριντάνη
Τοποθεσία:
Καρυές Λακωνίας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
150 m²
Χρόνος μελέτης:
2014
Χρόνος κατασκευής:
2015
Φωτογράφος:
Νίκος Παπαγεωργίου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εσωτερική διαμόρφωση κατοικίας

Εσωτερική διαμόρφωση κατοικίας "barcode house"

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον, σε κοντινή απόσταση από τον αστικό ιστό της πόλης. Ο σχεδιασμός της κατοικίας  βασίστηκε στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενώ ο εσωτερικός…
Διαμόρφωση beach bar στη Χαλκιδική

Διαμόρφωση beach bar στη Χαλκιδική

To luxury beach bar "Riviera" βρίσκεται στη Χαλκιδική, σε μια από τις φημισμένες παραλίες της Σιθωνίας, αυτή του Αγίου Ιωάννη Νικήτης. Το έργο αποτελεί μια μεταιχμιακή κατασκευή, ένα μεγάλο "κατώφλι"…

"Domus Renier" μετατροπή αρχοντικού σε ξενοδοχείο

Το κτίριο, αρχοντικό της οικογένειας Renier, που καταλαμβάνει το σύνολο του οικοπέδου του, έχει δύο χαρακτηριστικές προσόψεις: μία επάνω στο θαλάσσιο μέτωπο του ενετικού λιμένα και μια στην οδό Μόσχων.Αν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.