"Hestia House", ανακαίνιση κατοικίας στη Μύκονο
Σε μια Μύκονο που σταδιακά πλάθει μια νέα κυκλαδίτικη κουλτούρα, η "Κυψέλη Αρχιτεκτονικής" καλείται να ανακαινίσει και να ενοποιήσει δυο παλαιά σπίτια στη Χώρα και να δημιουργήσει μια σύγχρονη πολυτελή βίλα. Ο ιδιοκτήτης, επενδυτής ασιατικής καταγωγής, παρόλο που είναι λάτρης της Μυκόνου και των στοιχείων της φύσης, αδυνατούσε να αποδεχθεί τα πρότυπα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Επιθυμούσε την απρόσκοπτη επαφή με τη θάλασσα και τον περιβάλλοντα χώρο και λόγω της μελλοντικής εμπορικής χρήσης του ακινήτου, έδινε προτεραιότητα στην άνεση και στην πολυτέλεια.
Στόχος της αρχιτεκτονικής παρέμβασης ήταν να διατηρηθούν τα βασικά στοιχεία του κυκλαδίτικου τοπίου, όπως το ελληνικό φως, η πέτρα και τα ανεμοδαρμένα ξύλα, στοιχεία που και ο ιδιοκτήτης θαύμαζε για την αυθεντικότητά τους, αλλά ταυτόχρονα να καλυφθούν και όλες οι λειτουργικές ανάγκες και ανέσεις μιας σύγχρονης βίλας.
Αναδεικνύοντας λοιπόν τα συναισθήματα που νιώθει κάποιος βιώνοντας το φυσικό και ανθρωπογενές κυκλαδίτικο τοπίο, όπως ερμηνεύεται μέσα από το δίπολο της ρευστής δόμησης και των ακατέργαστων υλικών, δημιουργείται μια νέα μορφή πολυτέλειας. Το ρευστό λευκό αγκαλιάζει το ακατέργαστο ξύλο και τη φυσική πέτρα.
Το εκτυφλωτικό ελληνικό φως διεισδύει στο κτίριο μέσα από σκηνογραφημένες οπές και φίλτρα, παίζοντας ένα παιχνίδι σκιών και συναισθημάτων.
Το μέσα και το έξω μπλέκονται σε χώρους όπου συνυπάρχουν με αρμονία ο ύπνος και το φαγητό, η απόλαυση και η ξεκούραση. Ταυτόχρονα, νέες κυκλικές δομές, που συμβολίζουν την έννοια του σπιτιού, σχηματίζονται μέσα και έξω μαγνητίζοντας τους ανθρώπους γύρω τους.
Έτσι, το σπίτι στέκεται εύπλαστο και εύχρηστο, αποτέλεσμα μιας μάχης μεταξύ ελληνικής και ασιατικής κουλτούρας, μεταξύ ιδιωτικού και εμπορικού, μεταξύ σπιτιού και ξενοδοχείου. Δεν ασπάζεται τα πρότυπα της αστικής δόμησης.
Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: "Κυψέλη Αρχιτεκτονικής" / Κίρκη Μαριολοπούλου
Ομάδα μελέτης: Στυλιανός Αξιωτάκης, Μαρία Τσούμα
Επίβλεψη: "Κυψέλη Αρχιτεκτονικής"
Κατασκευή: Oparcik Piotr
Εμβαδό: 250 m²
Χρόνος μελέτης: 2016
Χρόνος κατασκευής: 2017
Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης, Ανδρέας Μπέκας