''Μηχανικός πόλης'', νέος θεσμός για πράσινο μετασχηματισμό
Ένας νέος θεσμός, αυτός του "μηχανικού πόλης" εισάγεται στις ελληνικές πόλεις, ο οποίος δραστηριοποιείται σε επίπεδο δημοτικής ενότητας, γειτονιάς και κτιρίου και λειτουργεί στο πλαίσιο ενός συμμετοχικού μοντέλου, που αξιοποιεί την εργαλειοθήκη του ευρωπαϊκού και εγχώριου δικαίου, τα τεχνικά προγράμματα και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες για τον πράσινο μετασχηματισμό.
Ο "μηχανικός πόλης" αξιοποιεί επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα ανασχεδιασμού πόλεων, όπως της Λουβέν του Βελγίου και απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό των πόλεων. Σκοπός του είναι οι νομικές θεωρίες και οι τεχνικές κατευθύνσεις του επιχειρησιακού σχεδίου του Κλιματικού Συμφώνου Πόλης (Κ.Σ.Π.) για κάθε δήμο της να εφαρμοστούν στην πράξη.
Το μοντέλο λειτουργεί ήδη πιλοτικά στην πόλη των Ιωαννίνων, μία από τις έξι ελληνικές πόλεις, που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030" και έχουν υποβάλει Κ.Σ.Π. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Κλιματικό Σύμφωνο αποτελεί μια κοινή δέσμευση των μερών της πόλης, του δήμου, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αλλά και κάθε άλλου ενδιαφερομένου, για υλοποίηση ενός κεντρικού σχεδίου δρά¬σης με συγκεκριμένο κόστος και στόχο για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Με βάση αναφοράς αυτήν την πιλοτική εφαρμογή δημιουργούνται πέντε τομείς ανά γειτονιές της πόλης, με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής (αστικός σχεδιασμός, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον), ενώ σε κάθε ομάδα συμμετέχουν σε πρώτη φάση 3 μηχανικοί διαφορετικών ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί περιβάλλοντος / πολεοδόμοι).