Κανονισμός Πυροπροστασίας ακινήτων πλησίον δασικών εκτάσεων προς δημόσια διαβούλευση

Το ΕΛΙΠΥΚΑ ανακοίνωσε ότι αναρτήθηκε προς διαβούλευση ο κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ.
Ο Κανονισμός αυτός εισάγει την έννοια της επικινδυνότητας κτιρίων για πυρκαγιά, με βάση έξι βασικά κριτήρια -τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τις κλιματολογικές συνθήκες, την κλίση, τη βλάστηση, τις υποδομές και τη συχνότητα πυρκαγιών. Ανάλογα με την επικινδυνότητα, ορίζονται μέτρα πυροπροστασίας-προληπτικά μέτρα, παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας- και για νέες, αλλά και για υπάρχουσες κατασκευές. Δημιουργείται διαδικασία υποβολής στοιχείων συμμόρφωσης, ελέγχου και κυρώσεων που θα επιτρέψει την εφαρμογή του κανονισμού από όλους.
Η δημιουργία ενός τέτοιου κανονισμού είναι στη σωστή κατεύθυνση ώστε να αυξηθεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η ανθεκτικότητα των κατασκευών κοντά σε δασικές εκτάσεις.
Τα μέτρα που εισάγονται με τον κανονισμό, εφαρμόζονται επιπρόσθετα των απαιτήσεων του εκάστοτε κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων και των πυροσβεστικών διατάξεων προληπτικής πυροπροστασίας και κατισχύουν εφόσον είναι δυσμενέστερα.
Οι διατάξεις του κανονισμού έχουν εφαρμογή σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.