Η συμβολή του metaverse στην αρχιτεκτονική

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται μία σημαντική στροφή από την πραγματική στην ψηφιακή οικονομία με την ενοποίηση αυτών των δύο να έχει επιταχυνθεί δραστικά μετά την παγκόσμια πανδημία. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η νεοεισερχόμενη έννοια του μετασύμπαντος (metaverse). Οι τεχνολογίες που συνθέτουν το μετασύμπαν μπορεί να περιλαμβάνουν την εικονική πραγματικότητα, που χαρακτηρίζεται από εικονικούς κόσμους, καθώς και την επαυξημένη πραγματικότητα που συνδυάζει πτυχές του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου.
Οι αρχιτέκτονες καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επερχόμενη ψηφιακή οικονομία. Η αξία των μη ανταλλάξιμων, μοναδικών στο είδος τους μονάδων δεδομένων NFTs (non-fungible tokens)- η πιο πρόσφατη εφαρμογή στην τεχνολογία "blockchain"-πιστοποιεί τη δημιουργία του ψηφιακού στοιχείου ως "μοναδικού". Η ψηφιακή δημιουργία μπορεί να είναι οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής αρχιτεκτονικής.
Μια άλλη τάση στον κόσμο της κρυπτογράφησης είναι η επένδυση σε εικονικά ακίνητα, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί ως μέρος της φρενίτιδας της αγοράς NFT που ξεκίνησε στις αρχές του 2021. Στο μετασύμπαν οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν με φίλους, να επισκεφτούν κτίρια και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις, καταστώντας το όλο εγχείρημα άκρως ενδιαφέρον και πιθανώς κερδοφόρο για τους σχεδιαστές, ώστε να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες τους στον φυσικό κόσμο και να τις επεκτείνουν και στον εικονικό.
Έτσι, οι αρχιτέκτονες θα μπορούσαν να "επανεφεύρουν" το επιχειρηματικό μοντέλο για να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να κλιμακωθούν, λύσεις που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και μπορούν να ωφελήσουν εκατομμύρια χρήστες, και όχι μόνο έναν πελάτη.
Ο εικονικός κόσμος του "metaverse" χρειάζεται τεράστιο περιεχόμενο για την εξυπηρέτηση των χρηστών, δημιουργώντας εικονικά πάρκα ψυχαγωγίας, εικονικές κινηματογραφικές αίθουσες, εικονικές συναυλίες, εικονικά καζίνο, εικονικά σχολεία, εικονικά συνέδρια, κ.ά. Για τους αρχιτέκτονες, το μετασύμπαν αποτελεί ακόμα μια παρθένα περιοχή γεμάτη δυνατότητες, μια ουτοπία χωρίς τους περιορισμούς του φυσικού κόσμου. Για παράδειγμα μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικά σχέδια με την υποστήριξη των NFT, για άτομα που τους αρέσει να συλλέγουν μοναδικά περιουσιακά στοιχεία. Μπορούν επίσης να κατασκευάσουν ψηφιακά στοιχεία όπως πόλεις, κτίρια, έπιπλα, γλυπτά, υφές κ.ά., ώστε να τα πουλήσουν πολλές φορές σε εικονικούς κόσμους, παιχνίδια, ακόμη και ταινίες. Εκτός από στατικά σχέδια, οι αρχιτέκτονες μπορούν επίσης να αναπτύξουν σχεδιαστικές "εφαρμογές", με τους χρήστες να μπορούν να τροποποιήσουν τις παραμέτρους για να δημιουργήσουν διάφορα σενάρια και αποτελέσματα.
Με το μετασύμπαν να ξεδιπλώνεται και να εξελίσσεται, υπάρχει η ανάγκη να διατηρηθούν, αλλά ταυτοχρόνως να διευρυνθούν οι αξίες της αρχιτεκτονικής σε αυτήν την ψηφιακή εποχή.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.