Επανασχεδιασμός του εσωτερικού των δωματίων του ξενοδοχείου "Delight Boutique Hotel" στη Μύκονο

  • PHOS Architects & Λίνα Καζολέα

Η αρχιτεκτονική ομάδα Phos Architects σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Λίνα Καζολέα, κλήθηκε να επανασχεδιάσει το εσωτερικό των δωματίων του ξενοδοχείου Delight Boutique Hotel στη Μύκονο.  

Το De.light Boutique Hotel βρίσκεται στον Άγιο Ιωάννη της Μυκόνου και εκτείνεται σε δύο επίπεδα. Η ομάδα μας κλήθηκε να αναδιαμορφώσει δύο διακριτές τυπολογίες δωματίων, μια μακρόστενη με την μικρή διάσταση προς τη θέα, και μια τετράγωνη. Οι σουίτες απολαμβάνουν απεριόριστη θεά του ιερού τόπου της Δήλου και η γεωγραφική σχέση με αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, το  γεμάτο ιστορία, μυθολογία και μνήμες ενημέρωσε τις σχεδιαστικές αρχιτεκτονικές προθέσεις.
Επιθυμία του πελάτη ήταν η δημιουργία ενός χώρου ιδιαίτερης ταυτότητας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο ταξιδευτή, έναν χώρο υψηλών προδιαγραφών που θα εμπνέει δωρική πολυτέλεια. Χωρίς ωστόσο να προδίδει τις ιδέες της απλότητας και της φιλοξενίας με τις οποίες είναι συνυφασμένη η ταξιδιωτική εμπειρία στις Κυκλάδες.
Στις πρώτες αναζητήσεις τέθηκε η ανάγκη για μια επανερμηνεία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής γλώσσας σε μια σύγχρονη φιλοσοφία σχεδιασμού. Μια λύση που θα ασπάζεται την αιώνια ακινησία των μνημείων της Δήλου και τον αδιάκοπο κυματισμό της θάλασσας που τα περιβάλει ώστε να δημιουργήσει έναν χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας. Αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό αναλύοντας το πλούσιο παρελθόν και συνδυάζοντας το με το ψηφιακό παρόν με σκοπό τον συγκερασμό τους προς μια δική μας εκδοχή του μέλλοντος.
Αρχικά μελετήθηκε η σχέση των αυλακωτών λεπτομερειών της δωρικής στήλης με τον άβακα. Σε αντίθεση με την κλασική δωρική στήλη όπου οι αυλακωτές λεπτομέρειες σχηματίζουν έναν κύκλο που κλείνει στον εαυτό τους, αποφασίσθηκε να ξεδιπλωθεί αυτό το στοιχείο σε όλο το μήκος του δωμάτιου. Έτσι, σχηματίζονται κύματα που αφήνουν το μάτι να ταξιδεύει προς την απέραντη θέα προς το νησί της Δήλου και τείνουν να ενωθούν με τον ορίζοντα. Αυτή η στρατηγική σχεδιασμού εφαρμόζεται σε διαφορετικές κλίμακες σε όλο το δωμάτιο, άλλοτε αγκαλιάζοντας χρήσεις και διαιρώντας το δωμάτιο στους χώρους ύπνου, καθιστικού, μελέτης και ατομικής υγιεινής. Και άλλοτε σε μικρότερη κλίμακα ως διακοσμητικά στοιχεία και έπιπλα.
Όλες οι ειδικές κατασκευές και τα custom κινητά έπιπλα κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία από εξειδικευμένους ξυλουργούς και τεχνίτες. Η μοναδικότητα των κινητών επίπλων ήταν ζητούμενο καθώς υπήρχε η επιθυμία ο επισκέπτης να έχει μια απόλυτα μοναδική εμπειρία κατά την διαμονή του. Οι κυματιστές λακαριστές επιφάνειες είναι ενιαίες και εύκολες στην συντήρηση. Τόσο το φυσικό φώς όσο και το τεχνητό εντείνουν τις αυλακώσεις και τους κυματισμούς των κατασκευών και δίνουν μια ακόμη γλυπτική διάσταση στο εσωτερικό των δωματίων. Αναδύθηκε έτσι μια αρχιτεκτονική γλώσσα που μιλά για τον τόπο και μαρτυρά την προέλευση της.
Κάθε στοιχείο είναι προσεκτικά επιμελημένο για να είναι λειτουργικό για τον επισκέπτη. Αυτό ήταν μεγάλη σχεδιαστική πρόκληση καθώς η αρμονία των καμπύλων και κατασκευών του χώρου ήταν αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση. Όλες οι παροχές (καθρέπτες, luggage bench, espresso machine, safe κλπ) είναι ενσωματωμένες στις κατασκευές και όπου είναι εφικτό αόρατες όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Το μπάνιο είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος του δωματίου ενώ ο νιπτήρας είναι στραμμένος προς το μπαλκόνι και την απέραντη θέα στην θάλασσα. Κατασκευασμένος από Corian, λάκα και μέταλλο, ο πάγκος του νιπτήρα είναι ένα ακόμη παράδειγμα της σχεδιαστικής συνέπειας που παρατηρείται σε όλο το δωμάτιο.
Η συνειδητή επιλογή της καθαρότητας των μορφών και την ανεπιτήδευτης απλότητας των υλικών και χρωμάτων, δίνει χώρο στην διείσδυση του φωτός, της οσμής της θάλασσας και των ήχων του ελληνικού καλοκαιριού. Μέσα από την απλότητα των μορφών αναδύεται μια αρχιτεκτονική μετα-Ελληνικότητα, μια σχεδιαστική φιλοσοφία που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της έρευνας για την ταυτότητα αυτού του έργου και βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, το τοπίο και τον τρόπο που συνυπάρχουν. 

Περισσότερα...

Αρχιτεκτονική μελέτη:
PHOS Architects & Λίνα Καζολέα

Υπεύθυνος/η/οι μελέτης:
Στέφανος Ζήρας, Σοφία Κεραμίδα, Λίνα Καζολέα

Κατασκευή:
Σταμάτης Κυριακάκης

Επίβλεψη:
Σταμάτης Κυριακάκης, Αλέξανδρος Παπαδογεώργος

Εσωτερική διακόσμηση:
PHOS Architects & Λίνα Καζολέα

Επίπλωση και εξοπλισμός:
Έπιπλο Senso

Ιδιοκτήτης:
ΔΗΛΟΥ ΦΩΣ ΑΞΤΕΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνολική επιφάνεια:
300 m2

Χρόνος μελέτης:
2022-2023

Χρόνος αποπεράτωσης:
2023

Φωτογραφία:
Ιωάννα Ρουφοπούλου

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "ANEMOS" στη Γεωργιούπολη Χανίων

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα "ΑΝΕΜΟS LUXURY GRAND RESORT", σε απόσταση αναπνοής από την ακτογραμμή της Γεωργιούπολης Χανίων, απλώνεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, προσφέροντας απαράμιλλη θέα σε βουνό και θάλασσα. Μια…

"Skiathos Symbol Villas" τρεις κατοικίες στις Αχλαδιές Σκιάθου

Το συγκρότημα αφορά τρεις εξοχικές κατοικίες σε κοντινή απόσταση από την παραλία Αχλαδιές της Σκιάθου. Η έντονη κλίση του εδάφους και ο προσανατολισμός προς τη θάλασσα υπαγόρευσαν μια παράλληλη, κλιμακωτή…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.