Σχέδια για το διεθνές αεροδρόνιο Harbin, στην Κίνα

  • MAD ARCHITECTS

Οι αρχιτέκτονες MAD, με επικεφαλής τον Ma Yansong, κοινοποίησαν το σχεδιασμό για το Terminal 3 του Harbin Taiping International Airport. Επηρεασμένοι από τις απαλές πλαγιές των τεράστιων βόρειων πεδιάδων της Κίνας και από τις επιφάνειες χιονιού και πάγου της περιοχής, οι MAD σχεδίασαν ένα κτίριο που αντανακλά τα χαρακτηριστικά της γεωγραφίας και του κλίματος του Harbin. Όπως μια νιφάδα χιονιού που έχει πέσει απαλά πάνω στη γη, δημιουργεί μια "αρχιτεκτονική ποίηση", που  εκφράζεται ως μια σουρεαλιστική, διαστρική βάση μελλοντικών αεροπορικών ταξιδιών.

Ως πρωτεύουσα της επαρχίας Heilongjiang, το Harbin κατέχει μια σημαντική στρατηγική θέση στον πυρήνα της ενδοχώρας της βορειοανατολικής Ασίας και χρησιμεύει ως ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους μεταφοράς της περιοχής. Το Terminal 3 του αεροδρομίου Harbin, που καλύπτει έκταση 3.300 στρεμμάτων, θα αποτελείται από μια σειρά βοηθητικών αερολιμενικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων μεταφοράς εδάφους, ενός ξενοδοχείου, λιανικού εμπορίου και των χώρων στάθμευσης, που θα εξυπηρετούν αποτελεσματικά την περιοχή.

Ενώ η μαζικότητα του τερματικού σταθμού είναι αναπόφευκτη, ο σχεδιασμός καταφέρνει να δημιουργήσει ένα αρχιτεκτονικό πρόγραμμα που είναι ανθρώπινης κλίμακας και παρέχει μια λειτουργία που είναι αποδοτική και εξοικονομεί ενέργεια. Οι διάδρομοι αναχώρησης, με σχήμα νιφάδας, χιονιού μειώνουν σημαντικά το χρόνο που χρειάζονται για την επιβίβαση των επιβατών στην πύλη τους, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την κυκλοφοριακή συμφόρηση και βελτιώνοντας τη συνολική απόδοση του αεροδρομίου.

Το εσωτερικό έχει διαμορφωθεί με έναν αριθμό εσωτερικών κήπων που οριοθετούν μεγάλες ζώνες του τερματικού,  συνδέουν τα διαφορετικά επίπεδα του κτιρίου και προσφέρουν μια ανάπαυλα για τους παρευρισκόμενους κοντά στη φύση, μακριά από τη φασαρία της ζωής του αεροδρομίου. Οι κορυφογραμμές στην οροφή λειτουργούν ως φεγγίτες, κατακλύζουν τους εσωτερικούς χώρους με τη ζεστασιά του ήλιου, μειώνοντας την ανάγκη για τεχνητό φως. 

Στο κτίριο καταλήγουν σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας, δημοτικές γραμμές μετρό, λεωφορεία αεροδρομίων και άλλες αστικές συγκοινωνίες, συνδέοντας βολικά το Harbin  με το αεροδρόμιο και τις γύρω περιοχές, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να ταξιδεύουν. Η διάταξη κήπου πολλαπλών επιπέδων εκεί ενσωματώνει την φυσική ανάπτυξη των φυτών στις διάφορες λειτουργίες του, παρέχοντας έναν άνετο και χαλαρωτικό χώρο για τους ταξιδιώτες, όπως η μετάβαση μεταξύ της πόλης και του αεροδρομίου.
Μέχρι το 2030, το Terminal 3 του Harbin Taiping International Airport αναμένεται να φτάσει σε ετήσια χωρητικότητα 43 εκατομμυρίων επιβατών, με περίπου 320.000 εξερχόμενες πτήσεις ετησίως. Με την ολοκλήρωσή του, η χωρητικότητα μεταφοράς επιβατών και φορτίου θα βελτιωθεί σημαντικά, μετατρέποντάς την σε κέντρο μεταφορών παγκόσμιας κλάσης. Η φιλοσοφία των MAD προσπαθεί να σπάσει την τυπική εικόνα ενός τυπικού σύγχρονου mega-αεροδρομίου, φέρνοντας μαζί τους ανθρώπους, τη φύση και το τοπικό περιβάλλον σε ένα ιδιαίτερα λειτουργικό αρχιτεκτονικό πρόγραμμα - ένα νέο όραμα για το ταξίδι του 21ου αιώνα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: MAD ARCHITECTS

Διοργανωτής διαγωνισμού: Heilongjiang Airport Management Group Co., Ltd.
Σύμβουλος αεροδρομίου: China Aviation Planning and Design Institute
Αρχιτέκτων εργοδότη: Central South Architectural Design Institute Co., Ltd.

Εμβαδό οικοπέδου: 3.269 στρέμματα
Εμβαδό κτιρίου: 918.500 m²

Συνέταιροι αρχιτεκτονικού γραφείου: Ma Yansong, Dang Qun, Yosuke Hayano
Συνεργάτες αρχιτεκτονικού γραφείου: Liu Huiying, Tiffany Dahlen
Ομάδα σχεδιασμού: Li Cunhao, Sun Shouquan, Zhu Yuhao, Yao Ran, Ma Yue, Yang Xuebing, Giorgio Castellano, Connor Hymes, Chen YienHarbin Taiping International Airport (Terminal 3)

Χρόνος μελέτης: 2018-2019

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία με παθητικό σχεδιασμό και οικολογική συνείδηση, στο Λος Άντζελες

Κατοικία με παθητικό σχεδιασμό και οικολογική συνείδηση, στο Λος Άντζελες

Η απαίτηση του ιδιοκτήτη για μια παθητική κατοικία, φιλική προς το περιβάλλον και εντός ενός περιορισμένου προϋπολογισμού ήταν η πρόκληση για τον αρχιτέκτονα. Έτσι, τα φυσικά χαρακτηριστικά του οικοπέδου, το…
Κατοικία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Ένα πιλοτικό έργο στη Νορβηγία.

Κατοικία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Ένα πιλοτικό έργο στη Νορβηγία.

Στο πλαίσιο συνεργασίας φορέων για τη δημιουργία κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στη Νορβηγία (Snøhetta, The Research Center on Zero Emission Buildings, Optimera, Brødrene Dahl), κατασκευάστηκε μια πιλοτική μονοκατοικία, η οποία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.