Καφετέρια στο Λονδίνο με καινοτόμα μέτρα υγιεινής
- CRA - Carlo Ratti Associati
Το αρχιτεκτονικό γραφείο CRA σχεδίασε ένα καινοτόμο έργο με τίτλο "Caffetteria" στο νέο flagship store της Lavazza στο γνωστό εμπορικό δρόμο Regent Street στην περιοχή West End του Λονδίνου. Κατά την υλοποίηση του έργου χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνολογίες –από μικροβιοκτόνα υλικά μέχρι και φώτα με απολυμαντικές ιδιότητες– για τον επαναπροσδιορισμό της πεμπτουσίας του ιταλικού καφέ με έναν κύριο στόχο: την αναβίωση της κοινωνικής εγγύτητας.
Η αρχική σχεδιαστική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μία "κοινωνική καφετέρια" σε ένα από τα πιο "ζωντανά" μέρη του Λονδίνου, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να κοινωνικοποιούνται με ασφάλεια, απολαμβάνοντας μια πλήρη εμπειρία καφέ, εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν σχετικά με τα μέτρα υγιεινής. Επιπλέον, ο σχεδιασμός επιστρατεύει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με τον αλεσμένο καφέ να χρησιμεύει ως υλικό κατασκευής του εσωτερικού χώρου. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων, ειδικά μετά τη διαταραχή που επέφερε η πανδημία του Covid-19. Η ομάδα των CRA συμβουλεύτηκε τον καθηγητή Edward Nardell του πανεπιστημίου του Harvard και ειδικό στη δημόσια υγεία, καθώς και την εταιρεία βιοτεχνολογίας MEG Science, έτσι ώστε να διερευνήσουν πώς θα μπορούσαν να υιοθετηθούν καινοτόμα συστήματα απολύμανσης, όπως φώτα αποστείρωσης UV-C , αντιβακτηριδιακές επιφάνειες και μικροβιοκτόνα υλικά με βάση το χαλκό, στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας καφετέριας. Η έρευνα οδήγησε στην επιλογή λαμπτήρων με απολυμαντικές ιδιότητες για την αφαίρεση βακτηρίων και ιών στον πάγκο, ενώ παράλληλα χρησιμοποιήθηκε εκτενώς ο ορείχαλκος, γνωστός για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ακόμη, το κυρτό σχήμα του πάγκου, το οποίο σε βάθος ενός μέτρου είναι ευρύτερο από το συνηθισμένο, επιτρέπει σε πελάτες και υπαλλήλους να αλληλεπιδρούν με ασφάλεια. Όπως τονίζει ο Carlo Ratti, ιδρυτικό μέλος του CRA και καθηγητής στο MIT, "η στιγμή που ζούμε απαιτεί ένα καινοτόμο όραμα για τη βελτίωση της κοινωνικής μας ζωής μετά την πανδημία". Το παράδειγμα του "Caffetteria" αποτελεί μία επέκταση της έρευνας που διεξάγουν οι CRA σε σχέση με τις νέες μεθόδους βιωσιμότητας και μικροβιακής προστασίας, και πιο συγκεκριμένα με τη χρήση του χαλκού και των παραγώγων του για την πλήρη εκμετάλλευσή του στη διαμόρφωση των αστικών χώρων μετά την πανδημία.
Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη:
CRA - Carlo Ratti Associati
Επικεφαλής:
Italo Rota
Ομάδα σχεδιασμού CRA:
Carlo Ratti, Andrea Cassi, Marco Caprani, Mario Daudo, Luca Giacolini, Chiara Morandini, Nicola Scaramuzza
Επιστημονικός σύμβουλος:
Edward Nardell
Σύμβουλος φυτοβιολογίας:
MEG Science
Γραφιστικά CRA:
Pasquale Milieri
Έτος ολοκλήρωσης:
2021
Φωτογραφίες:
Marco Joe Fazio, Tom Parker