Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Οι στόχοι της επέμβασης ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση καινοτόμων υλικών σε συνδυασμό με πρωτοποριακές τεχνικές κατασκευής, η εξασφάλιση άνετων συνθηκών εργασίας, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών μηχανοργάνωσης, επικοινωνίας, λειτουργίας, προβολής κτλ. και η σύγχρονη  ματιά σχεδιασμού.
Το κτίριο αναπτύσσεται σε πέντε ορόφους και δύο υπόγεια. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι υποδοχής με τον εκθεσιακό χώρο των έργων της εταιρείας. Στους ορόφους διαμορφώνονται τα γραφεία του αρχιτεκτονικού και κατασκευαστικού τμήματος, με σύστημα ανοικτής διάταξης (open plan). Οι κύριοι χώροι λειτουργίας αναπτύσσονται κατά μήκος του άξονα ανατολής - δύσης, επιτρέποντας στο φυσικό ελεγχόμενο φωτισμό να δημιουργεί το βέλτιστο αίσθημα άνεσης στους χρήστες του. Τη σύνθεση χαρακτηρίζει η γεωμετρικότητα του όγκου, η λιτότητα των χώρων, η οργάνωση των λειτουργιών, η φιλική συμπεριφορά στο περιβάλλον.
Τα βιοκλιματικά στοιχεία του κτιρίου είναι ευδιάκριτα, χαρακτηρίζουν τη μορφολογία του και βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτιστοποίηση του αισθήματος άνεσης. Η δυτική όψη διαθέτει κατασκευή ελεγχόμενης ηλιοπροστασίας με σύστημα περιστρεφόμενων περσίδων αλουμινίου. Η βόρεια όψη καλύπτεται από “κλειστή” επένδυση - φλοιό αλουμινίου, που λειτουργεί ως ανεμοθραύστης (wind break). Η νότια όψη διαθέτει “ανοικτή” επένδυση - φλοιό αλουμινίου και λειτουργεί ως αεριζόμενη όψη. Το κλιμακοστάσιο, που περιβάλλει γυάλινο ανελκυστήρα, κατά τους θερινούς μήνες λειτουργεί ως “αιολική καμινάδα” απαγωγής του θερμού αέρα. Oι ανοιγόμενοι φεγγίτες στην απόληξη του κλιμακοστασίου και άλλοι κοντά στη δεξαμενή νερού συμβάλλουν στην κυκλοφορία του δροσερού νυκτερινού αέρα. Το δώμα έχει διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου, χαμηλής βλάστησης. H ψύξη και η θέρμανση εξασφαλίζονται με σύστημα τριχοειδών σωληνώσεων (capillary system), που ενσωματώνεται στα επιχρίσματα των οροφών, μετατρέποντας τις οροφές σε επιφάνειες ακτινοβολίας δροσισμού - θέρμανσης, ανάλογα με την εποχή.
Η μελέτη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου ανατέθηκε στο Kέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), που επιβεβαίωσε τις βιοκλιματικές επιλογές της εταιρείας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ν. Ε. Χαμηλοθώρης, Δ. Παναγιωτοπούλου - Δουρίδα
Στατική μελέτη: Β. Δουρίδας
Συνεργάτες μηχανικοί: Η. Γιαζλάς
H/M μελέτη: Σ. Καραγιάννης
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Σ. Καβάλλα, Η. Κυριαζής, Ι. Παπασταθοπούλου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 609 m²
Xρόνος κατασκευής: 2006
Φωτογραφίες: Γ. Bρεττάκος, R.C.TECH

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στη Θέρμη

Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στη Θέρμη

Η ανάπτυξη ενός συμπαγούς, επιμήκους όγκου επέτρεψε τη ρύθμιση των γενικών αναλογιών συμβάλλοντας στη μείωση απωλειών. Για την αύξηση της θερμικής αδράνειας, ώστε να επιτευχθούν χαμηλές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις εσωτερικά, επιλέχθηκε…
Το κτίριο CEDEFOP στη Θεσσαλονίκη - Δ. Kατζουράκης, Γ. Tσαμπέρης, Γ. Aμπατζόγλου

Το κτίριο CEDEFOP στη Θεσσαλονίκη - Δ. Kατζουράκης, Γ. Tσαμπέρης, Γ. Aμπατζόγλου

Tο κτίριο, το πρώτο της Eυρωπαϊκής Ένωσης που κατασκευάζεται στην Eλλάδα, στεγάζει τις Yπηρεσίες του CEDEFOP - Eυρωπαϊκού Kέντρου για την Eπαγγελματική Kατάρτιση.Tο νέο κτίριο παρουσίασε διφυή χαρακτήρα, καθώς προοριζόταν…

"Follow the light", γραφεία πολυεθνικής στην Αθήνα

Το project αφορούσε την μετεγκατάσταση της πολυεθνικής εταιρείας Millward Brown (διεθνείς έρευνες αγοράς) σε νέο χώρο στην οδό Μιχαλακοπούλου στην περιοχή των Αμπελοκήπων στην Αθήνα.Ο νέος χώρος 400 m² αναπτυγμένος…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.