"ATHENS COLOR CUBE", αλλαγή χρήσης κτιρίου γραφείων

Το εξαώροφο κτίριο, επί της οδού Αιόλου 43, κατασκευάστηκε το 1974 βασισμένο σε μελέτη του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Καλλιγά, προορισμένο για χρήση καθαρά επαγγελματική, με ενιαίους χώρους ανά όροφο, στους οποίους στεγάζονταν γραφεία και καταστήματα.
Αντικείμενο της μελέτης υπήρξε η ανάπλαση και η αλλαγή χρήσης σε 6 μικρότερα διαμερίσματα του 4ου ορόφου, συνολικού εμβαδού περίπου 400 m². Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην επιθυμία να δημιουργηθούν κατοικίες με ανοιχτές κατόψεις, δίνοντας την αίσθηση μεγαλύτερων χώρων και να αποφευχθεί ο κατακερματισμός του κάθε διαμερίσματος σε μικρά επί μέρους δωμάτια. Στο κάθε διαμέρισμα οι μελετητές αποφάσισαν να δημιουργήσον ημιανοικτούς "χώρους" μέσα στο χώρο, οι οποίοι θα αποτελούσαν και θα σηματοδοτούσαν την περιοχή ύπνου και θα πρόσφεραν την απαραίτητη ιδιωτικότητα. Με πυρήνα της κάθε κατοικίας αυτούς τους "χώρους - κύβους", αναπτύσσονται και διαμορφώνονται και οι υπόλοιπες χρήσεις, όπως το καθιστικό, η κουζίνα και τα λουτρά. Στα 3 διαμερίσματα έχουν προβλεφθεί από δύο "χώροι - κύβοι" ύπνου –δύο "sleeping cubes"– ενώ στα άλλα τρία, που είναι και αρκετά μικρότερα, από ένας "χώρος - κύβος". Αυτοί οι κύβοι τοποθετούνται ελεύθερα στο χώρο, έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις τις δύο πλευρές τους ανοικτές, ενώ βρίσκονται σε υπερυψωμένο επίπεδο σε σχέση με αυτό του καθιστικού.
Η επιλογή των έντονων και διαφορετικών χρωμάτων, που δόθηκαν στους κύβους του κάθε διαμερίσματος, έγινε για να τονίσει την έννοια του χώρου μέσα στο χώρο, αλλά και να δώσει έναν πιο εφήμερο χαρακτήρα διαμονής. Τα λουτρά προσαρμόζονται στους χώρους ύπνου είτε τελείως ελεύθερα είτε με γυάλινα διαχωριστικά, ενώ το καθιστικό και η κουζίνα τοποθετούνται μεταξύ των κύβων.
Τα δάπεδα είναι βαμμένα με εποξειδική βαφή σε δύο αποχρώσεις του γκρι, ανάλογα με την υπερύψωσή τους, ενώ όλες οι ξυλουργικές κατασκευές έχουν γίνει λευκές, ώστε να μην ανταγωνίζονται τα χρώματα των κύβων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
HHHarchitects – Ν. Χατζημιχάλης & Ι. Χολέβα
H/M μελέτη:
Δ. Καπάζογλου
Επίβλεψη:
Ιωάννα Χολέβα
Συνεργάτης αρχιτέκτων:
Τόνια Βαβανου
Κατασκευή:
ARTEC Constructions
Τοποθεσία:
Οδός Αιόλου 43 - Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
400 m²
Χρόνος μελέτης:
2018
Χρόνος κατασκευής:
2019
Παρουσίαση κτιρίου:
Ιωάννα Χολέβα
Φωτογραφίες:
Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στο Κίτι Κύπρου

Κτίριο γραφείων στο Κίτι Κύπρου

Τα νέα γραφεία της Σ.Π.Ε. Συνεργασίας των χωριών Κιτίου, Περβολιών, Τερσεφάνου και Μενεού έχουν ανεγερθεί στο Κίτι της επαρχίας Λάρνακας, σε τεμάχιο που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του οικισμού και…
Διαμόρφωση χώρου γραφείων με ελαφρές επεμβάσεις σε πρώην καπναποθήκες

Διαμόρφωση χώρου γραφείων με ελαφρές επεμβάσεις σε πρώην καπναποθήκες

Σε πλήρως αδιαμόρφωτο χώρο κτιρίου πρώην καπναποθήκης στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος 350 m2, ο οποίος στέγασε τα νέα γραφεία εταιρείας συμβούλων μηχανικών. Το κτίριο, κατασκευασμένο το 1966, βρίσκεται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.