Μονοκατοικία ''Heliotropium Residence'' στην Πάτρα

Κυρίαρχη αρχή σχεδιασμού του έργου ήταν ο επιμερισμός της κατοικίας σε δύο διακριτές μονάδες, που η μεταξύ τους σύνδεση δημιουργεί εσοχές και προεξοχές για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ηλιοτροπίου να στρέφει το άνθος του προς τον ήλιο, αποτέλεσε το έναυσμα για την αρχιτεκτονική αυτή προσέγγιση. Το ηλιοτρόπιο είναι ο κάτοικος, ο οποίος συνδιαλέγεται έμμεσα με το φως κατά την περιήγησή του μέσα στο κτήριο, απορροφώντας την απαιτούμενη ενέργεια σύμφωνα με τις καθημερινές του ανάγκες στον εκάστοτε χώρο.
Οι άξονες σχεδιασμού των δημόσιων χώρων εναρμονίστηκαν με τον προσανατολισμό και την ορθοκανονικότητα του οικοπέδου, ενώ οι χώροι διημέρευσης στράφηκαν προς την ανατολή. Οι όψεις χαρακτηρίζονται από μια σύνθεση κυβικών όγκων, η αισθητική ενοποίηση των οποίων επιτυγχάνεται με αρχιτεκτονικές προβολές υπό τη μορφή τριγώνων. Οι κατασκευές αυτές ακολουθούν τη συνολική απλότητα του κτιρίου και εξυπηρετούν ταυτόχρονα λειτουργικούς σκοπούς.
Η κατοικία δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες μιας πενταμελούς
οικογένειας και αναπτύσσεται κατά βάση σε μία ισόγεια επιφάνεια, διαφορετικών επιπέδων, που περιλαμβάνει όλες τις βασικές λειτουργίες. Η μονάδα που αποτελεί το δημόσιο χώρο φιλοξενεί το χώρο υποδοχής, το καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα, ένα wc και έναν ανοιχτό αίθριο χώρο. Ως πυρήνας της κατοικίας, το αίθριο, ενισχύει την αίσθηση χώρου και φωτός δημιουργώντας μια δυναμική που ενοποιεί οπτικά τους δημόσιους χώρους δια μέσου της διαπερατότητάς του, ισορροπώντας το σύνολο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Η μονάδα που οριοθετεί τον ιδιωτικό χώρο αποτελείται από δύο παιδικά υπνοδωμάτια με ένα λουτρό, καθώς και από το κύριο υπνοδωμάτιο στο οποίο εντάσσεται το βεστιάριο και ένα λουτρό.
Στον υπόγειο χώρο της κατοικίας φιλοξενούνται βοηθητικές χρήσεις, ένα play room και μία αυλή. Ένας ξενώνας σε συνδυασμό με έναν ανοιχτό χώρο βρίσκονται στον πρώτο όροφο και η κατακόρυφη σύνδεση του με το ισόγειο επιτυγχάνεται με την επανάχρηση μιας μεταλλική σκάλας, η οποία ενσωματώθηκε στο σχεδιασμό συμπληρώνοντας την ταυτότητα της κατοικίας.
Στο εσωτερικό του κτιρίου ξεχωρίζουν οι διακριτικοί σχεδιαστικοί χειρισμοί και η απλότητα των υλικών, με τις λευκές επιφάνειες να κυριαρχούν σε συνδυασμό με μεταλλικά στοιχεία σε μαύρη ματ απόχρωση. Τα ξύλινα στοιχεία είναι από ξύλο δρυ, προσδίδοντας μια ζεστή ατμόσφαιρα στους χώρους. Στο χώρο της τραπεζαρίας, δεσπόζει το βραβευμένο σε διεθνή διαγωνισμό, τραπέζι «konis», σχεδιασμένο από τους krama architects.
Η μελέτη του τεχνητού φωτισμού αναδεικνύει, δια μέσου της εναλλαγής των θερμών και ουδέτερων αποχρώσεων του λευκού χρώματος, τον εκάστοτε χώρο, επιτυγχάνοντας μια οπτική ομοιομορφία και τη λειτουργική συνέχεια μεταξύ των χρήσεων. Βασισμένη σε διεθνή πρότυπα, η εγκατάσταση του φωτισμού, συμβάλλει ουσιαστικά στο χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Krama Architects
Interior design & μελέτη φωτισμού:
Krama Architects
Ομάδα μελέτης:
Θάνος Μπαλαφούτης, Έλενα Ξυπολιά
Στατική μελέτη:
Παναγιώτης Χριστόπουλος
Η/Μ μελέτη:
Θανάσης Μαύρης
Παρουσίαση:
Krama Architects
Φωτογραφίες:
Πυγμαλίων Καρατζάς

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Γέρακα

Μονοκατοικία στο Γέρακα

Με δεδομένη τη μορφή του οικοπέδου "στενό πρόσωπο - μεγάλο βάθος" και τη θέα αποκλειστικά προς το πάρκο, ο όγκος της κατοικίας να ακούμπησε και στα δύο όμορα οικόπεδα. Στο…
Κατοικία

Κατοικία "Rock House" στη Μύκονο

Προυπάρχοντες όγκοι στο οικόπεδο "αγκάλιαζαν" την πλαγιά του λόφου και διατάσσονταν γύρω από φυσικούς πέτρινους σχηματισμούς. Οι βράχοι προστατεύονται στη Μύκονο -όπως θα έπρεπε-, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι βράχοι…
Εξοχική κατοικία στο Φυργάνι

Εξοχική κατοικία στο Φυργάνι

Η μικρή εξοχική κατοικία στο Φυργάνι είναι τοποθετημένη στο σιφνέικο τοπίο περιτριγυρισμένη από διαμορφώσεις με ξερολιθιές που αναμιγνύονται με τα εγκαταλελειμμένα πέτρινα περιγράμματα των χαρακτηριστικών αγροτικών κτισμάτων της Σίφνου -τις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.