Α' βραβείο και ανάθεση έργου για την κατασκευή δημοτικής αγοράς στην Λάρνακα

Α' Βραβείο Ευρωπαϊκός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Καταργούμε τη μονοσήμαντη ευθύγραμμη κίνηση μέσω ενός διαδρόμου μπροστά από τα καταστήματα και τη μετατρέπουμε σε μια περιήγηση ανάμεσα στα πολύχρωμα προϊόντα της αγοράς, καθοδηγούμενος από τις μυρωδιές και το φως.
Η παρουσία πλέον στην αγορά δεν είναι μια απλή εμπορική πράξη, αλλά μεταβάλλεται σε μια αστική εμπειρία συνεχούς μεταβαλλόμενης συνύπαρξης ανθρώπων και προϊόντων, φωτός και σκιάς, κίνησης και στάσης, πλήρους και κενού. Δημιουργούμε μια αγορά της οποίας τα όρια με την πόλη δεν καθορίζονται από μια απλή είσοδο, αλλά επαναπροσδιορίζονται από τον ίδιο τον αστικό ιστό.
Ουσιαστικά οι αστικές συνέχειες των δρόμων εισχωρούν στην αγορά και δημιουργούν νέες διαδρομές στις οποίες ο αστός περιπατητής συμμετέχει απρόσκοπτα σε μια πρωτόγνωρη εμπορική και ταυτόχρονα αστική εμπειρία. Η αγορά είναι ένα κτίριο για τον δήμο, οι πολίτες του οποίου μπορούν ελεύθερα να εισέλθουν από οποιοδήποτε σημείο θέλουν και μέσω της παρακείμενης πλατείας να συνεχίσουν την διαδρομή τους μέσα στην πόλη.
Δημιουργώντας έναν ροϊκό χώρο του οποίου τα όρια διαχέονται στην πόλη και στον γύρω υπαίθριο χώρο, επιτυγχάνουμε την ουσιαστική σύνδεση της πλατείας με το κτίριο και πλέον μιλάμε για την πλατεία της αγοράς.

 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:

Γιώργος Τσολάκης, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Τσαμπίκος Πετράς
Ομάδα μελέτης:
Ελένη Λάγκαρη
Στάδιο έργου:
Διαγωνισμός: 2011
Οριστική μελέτη: 2016
Μελέτη εφαρμογής: 2017
Φωτογραφίες:
Γεώργιος Μεσσαριτάκης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανάπλαση περιοχής σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης. Α’ Βραβειο

Ανάπλαση περιοχής σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης. Α’ Βραβειο

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεώνΓενικές αρχές σχεδιασμούΗ περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της Κοζάνης αποτέλεσε για χρόνια μια ανενεργή αστική νησίδα, ένα απροσδιόριστο κενό τοπίο στο σώμα της πόλης. Αποτελεί έναν ελκυστικό τόπο…

"Πορτέλες" Ένα συγκρότημα διαγενεακής φροντίδας / Πρώτη εξαγορά στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό δήμου Χανίων

Η διαγενεακή φροντίδα ξεκίνησε σαν πείραμα το 1976 στο Τόκιο όπου ένας παιδικός σταθμός συνεργάστηκε με ένα γηροκομείο προσφέροντας ένα πρόγραμμα αλληλεπιδράσεων. Το εν λόγω πείραμα αλλά και μετέπειτα έρευνες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.