Αποκατάσταση παραδοσιακής κατοικίας στη Νίσυρο

Μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Νισύρου, το ερειπωμένο διώροφο κτίσμα στον ορεινό παραδοσιακό οικισμό του Εμπορειού κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι χτισμένο σε σχήμα Γ με πέτρινους τοίχους πάχους 65 cm από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα (μελανόπετρα). Αποτελείται από το ημιυπόσκαφο κατώι (60 m²) και τον όροφο (55 m²), ο οποίος διαθέτει εσωτερική περιτοιχισμένη αυλή και στεγάζεται με επίπεδο δώμα.
Η αναστήλωση και η μετατροπή του κτίσματος σε ένα αυτόνομο διαμέρισμα ανά επίπεδο πραγματοποιήθηκε με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, ως συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, με ιδιαίτερη επιμέλεια και ελάχιστες παρεμβάσεις, ώστε το κτίσμα να προσαρμοστεί στη νέα χρήση χωρίς την αλλοίωση του αυθεντικού του χαρακτήρα. Η επέμβαση επιχειρεί να εντάξει ένα σύγχρονο μινιμαλιστικό σχεδιασμό στη διαχρονική αισθητική της λαϊκής αρχιτεκτονικής, συνδυάζοντας τοπικούς τρόπους δόμησης από πρωτογενή υλικά (πέτρα, ξύλο, κ.ά.) και σύγχρονο εξοπλισμό. Η λιτότητα των αρχιτεκτονικών εκφραστικών μέσων, η κατασκευαστική διαφάνεια και η καθαρότητα των μορφών και των όγκων, σε σύνθεση με το τοπικό ιδίωμα χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν την πλαστικότητα της παραδοσιακής φόρμας.
Μέσα από την κλιμάκωση των επιπέδων εκφράζεται η λειτουργική οργάνωση του εσωτερικού, ενώ υπερυψωμένα πατάρια σχεδιάστηκαν ως χώροι ύπνου. Η χρήση του φυσικού ξύλου στο δάπεδο του ορόφου και της πατητής τσιμεντοκονίας στο ισόγειο δημιουργεί ήρεμες συνεχείς επιφάνειες που προσδίδουν αντιληπτική συνέχεια, ενώ το λευκό χρώμα κυριαρχεί παντού για να ενοποιήσει και να φωτίσει τους μικρούς ανεξάρτητους χώρους. Μορφολογικά στοιχεία όπως τζάκια, φούρνος και η πέτρινη σκάλα που συνέδεε τους δύο ορόφους ενσωματώνονται στη νέα χρήση και συνδυάζονται με επίπλωση και χρηστικά αντικείμενα σε απλές γεωμετρικές φόρμες σε μια σύνθεση του παλαιού με το καινούργιο. Ο αρχικά ημιυπαίθριος προθάλαμος κάτω από την αυλή μετατρέπεται στον ημιυπόσκαφο χώρο του μπάνιου που καλύπτεται εξολοκλήρου από τσιμεντοκονίαμα για να ενοποιήσει αισθητικά τα διατηρούμενα μορφολογικά στοιχεία της σκάλας και του φούρνου με τους ανάγλυφους τοίχους, το δάπεδο με τις νέες κτιστές κατασκευές που συμπληρώνουν το σύνολο. Οι αδροί κατάλευκοι τοίχοι από εμφανή λιθοδομή συνδυάζονται με τις λείες ανοιχτόχρωμες επιφάνειες των δαπέδων, τις ακατέργαστες ξύλινες δοκούς στις οροφές, τις εσοχές και τα κτιστά έπιπλα για να δημιουργήσουν ένα ογκοπλαστικό σύνολο με ήπια χρωματική αρμονία, που αναδεικνύεται μέσα από το φυσικό φως, διάχυτο στο εσωτερικό μέσα από τα μικρά παράθυρα.
Στις εξωτερικές όψεις κυριαρχεί η αρμολογημένη εμφανής λιθοδομή που προσφέρει τη θερμική της μάζα και ενοποιεί οπτικά την κατοικία με το τοπίο. Ο τεχνητός φωτισμός μελετήθηκε ώστε να αναδεικνύει διακριτικά το ανάγλυφο των τοίχων χωρίς να ενοχλεί.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Άννα Αποστόλου
Στατική μελέτη: Περουλής Καμπανής
H/M μελέτη: Περουλής Καμπανής
Επίβλεψη: Άννα Αποστόλου
Τεχνική εταιρία κατασκευής: Artan Hokja
Τοποθεσία: Εμπορειός, Νίσυρος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 115 m²
Χρόνος μελέτης: 2014
Χρόνος κατασκευής: 2015
Φωτογραφίες: Γιάννης Κόντος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση θερινής κατοικίας στη Μύκονο

Ανακαίνιση θερινής κατοικίας στη Μύκονο

Η ανακαίνιση της θερινής κατοικίας στη Μύκονο έγινε με τον ολικό επανασχεδιασμό της, δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια, από τη μεγάλη έως τη μικρή κλίμακα. Με δεδομένο την έλλειψη περιοχών χαλάρωσης,…
Ανακαίνιση πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Ανακαίνιση πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Το έργο αφορά χώρους στο πρώην εκκλησιαστικό λύκειο Βόλου, μια πρωτοποριακή δομή της Μητρόπολης Δημητριάδος. Πρόκειται για ένα χώρο που συνδυάζει πέρα από τη ζητούμενη λειτουργικότητα, φαντασία και ευρηματικότητα. Ένας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.