"Mavadda" all-day gastro-bar σε γήινες αποχρώσεις

  • Πέννυ Μπατάλια
  • Κωνσταντίνα Μπόμπολα

Στην κεντρική πλατεία της πόλης του Κιάτου, δίπλα στο λιμάνι, το “Mavadda”, ένα all-day gastro-bar περίπου 130 m2, αποτελεί το νέο τόπο συνάντησης και διασκέδασης για τους επισκέπτες του.
Οι δύο μοναδικές όψεις του, με τη στενόμακρη δομή του, αποτέλεσαν και την αφετηρία του σχεδιασμού, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια πρόκληση. Το πώς θα μπορούσαν στα διαθέσιμα τετραγωνικά του ισογείου, να καλυφθούν, σε πρώτο επίπεδο, οι απαιτήσεις του καταστήματος, αλλά παράλληλα να διατηρηθεί αυτή η διαμπερότητα και κατά συνέπεια η βασική πρόθεση, για όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φωτισμό. Επιπλέον, ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός χώρου, με διαφορετικές ποιότητες, υποπεριοχές και οπτικές, που θα απέφευγε την επανάληψη και τη μονοτονία.
Με τα παραπάνω ως γνώμονα σε όλη την πορεία σχεδιασμού, το μεγάλο μπαρ 6 m, τοποθετείται σε άμεση οπτική σχέση με τη βασική πρόσοψη, καταλαμβάνοντας μεγάλο τμήμα του έμπροσθεν χώρου. Στην ίδια περιοχή τοποθετούνται ημίψηλα τραπεζοκαθίσματα, πλαισιώνοντας και αναδεικνύοντας το μπαρ, που διαφοροποιείται ως προς το ύψος. Επιπλέον, διαφορετικά αντιμετωπίζεται και η διάταξη, καθώς και η μορφή των τραπεζιών, «σπάζοντας» αυτή την πολύ στιβαρή και ορθοκανονική δομή του μπαρ, ενώ η ζώνη κίνησης ακολουθεί αυτήν την ξεκάθαρη ροή που διατρέχει τον χώρο, από την μία μέχρι την άλλη άκρη. Στην πίσω περιοχή, οργανώνονται τα χαμηλά τραπέζια, κυρίως για φαγητό, ενώ σε περίοπτη θέση τοποθετείται η σκάλα που οδηγεί στο χώρο της κουζίνας. Η σκάλα, αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική στη σύνθεση, καθώς γίνεται μέρος αυτής, τόσο με λειτουργική όσο και με αισθητική σημασία. Οι καμπύλες γραμμές κάτω από αυτή, δημιουργούν καθιστικά αλλά και έναν μικρό, σχεδόν κρυφό και φυσικό, με αποξηραμένα φυτά, κήπο. Τέλος, στον πίσω αυτό χώρο, τοποθετούνται οι βοηθητικές χρήσεις δηλαδή, τα 2 w.c, ένα μικρό αποθηκάκι που εξυπηρετεί το προσωπικό και τη σύνδεσή του με την κουζίνα, καθώς και το πάσο για το service .
Γήινες αποχρώσεις επιλέχθηκαν σε όλα σχεδόν τα υλικά και τον εξοπλισμό, μιας και η επιδίωξη ήταν μια αίσθηση φυσικού και ζεστού χώρου. Οι τοίχοι και το ταβάνι περάστηκαν με φυσική ανοιχτόχρωμη βαφή, τα έπιπλα σε δρυ με κάποιες επιφάνειες από μάρμαρο Τήνου, ενώ για το δάπεδο προτιμήθηκε ένα πιο ζωηρό και ιδιαίτερο, με διαφορετικά μοτίβα πλακάκι. Επίσης, στο μεγάλο τοίχο που λειτουργεί ως φόντο για τη σκάλα, η διαφορετική υφή του χτενιστού σοβά σε terracotta, προσδίδει μια ατμοσφαιρικότητα και ένταση σε όλο το χώρο. Τέλος, το μεγαλύτερο μέρος των επίπλων έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες του χώρου όπως η κάβα, το κεντρικό τραπέζι σε σχήμα 8, καθώς και το χαμηλό πάσο στην πρόσοψη.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη:
Πέννυ Μπατάλια, Κωνσταντίνα Μπόμπολα
Στατική μελέτη:
Θοδωρής Μαρίνης
H/M μελέτη:
Θανάσης Καλογεράκης
Μελέτη φωτισμού & εσωτερικού χώρου:
Πέννυ Μπατάλια, Κωνσταντίνα Μπόμπολα
Συνεργάτες:
Placed, Bright Ειδικός Φωτισμός ΑΕ, Designous, Creait
Τοποθεσία:
Κιάτο Κορινθίας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
130 m2
Χρόνος μελέτης & κατασκευής:
2021
Φωτογράφος:
Δημήτρης Κλεάνθης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Νούσιας pastry lab" στα Ιωάννινα

Στα προάστια της πόλης των Ιωαννίνων, σε ένα ισόγειο κτίριο 260 m2 με υπόγειο αντίστοιχου εμβαδού, μεταφέρθηκε το εργαστήριο και τα κεντρικά γραφεία γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας ταυτόχρονα χώρους πώλησης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.