Φυτεμένα δώματα εκτατικού τύπου σε αειφόρες κατοικίες στη Θεσσαλονίκη
H αρχιτεκτονική σύνθεση είναι ολιστική, με γνώμονα τον αειφόρο σχεδιασμό. Τα κτίρια εντάσσονται μεν στην ενεργειακή κατηγορία Α+ σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ., λειτουργούν όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό με παθητικό, βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η μελέτη είχε ως στόχο την εισαγωγή της φύσης στην κατασκευή ως "δομικού" στοιχείου, ώστε να επιτευχθεί το βίωμα της αρμονίας, η ευεξία και η υγεία των ενοίκων.
Ανάμεσα σε πολλά μέτρα αειφορίας που εφαρμόστηκαν στη μελέτη, οι στέγες είναι φυτεμένες εκτατικού τύπου με ενδημικά είδη, που δεν χρειάζονται περιποίηση. Χρησιμοποιήθηκε το επιφανειακό χώμα των εκσκαφών, ώστε η φύτευση να εναρμονίζεται με το γύρω φυσικό περιβάλλον. Το πάχος των 15 cm χώματος δεν επιτρέπει την ανάπτυξη καθ' ύψος και έτσι δεν χρειάζονται φροντίδα.
Τα φυτά είναι αντοχής σε ξηροθερμικές συνθήκες, επιπολαιόριζα. Στο χώμα της εκσκαφής, το οποίο χρησιμοποιείται, προστίθενται ποικιλίες φρυγάνων, τα οποία θα φυτευτούν και στον υπαίθριο χώρο των ισογείων, ώστε να δοθεί ενιαία εικόνα στο σύνολο του συγκροτήματος.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ
ΛΗΨΕΙΣ DRONE: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΣΑΕΛ
-
Second Text:
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ
1. Πέτρα Λακκώματος.
2. Ελαφροβαρές λιθόσωμα 30 cm.
3. Πλίνθος για θερμοχωρητικότητα 9 cm.
4. Πατητό τσιμεντοκονίαμα ή επένδυση με μάρμαρο 2,5 cm.
5. Φυτεμένη στέγη εκτατικού τύπου
6. Αποστραγγιστική στρώση.
7. Γεωύφασμα.
8. Αντιριζική μεμβράνη. 9. Υγρομόνωση 10. Τεγίδα 18 cm. 11. Πέτσωμα 4 cm. 12. Διάκενο αέρα 3 cm. 13. Συμπαγής μόνωση πετροβάμβακα 15 cm. 14. Πέτσωμα 4 cm. 15. Ξύλινη δοκός 40 cm.