Τρισδιάστατα εκτυπωμένα φωτιστικά που αλλάζουν χρώμα με την κίνηση των περαστικών
Τα πρωτότυπα φωτιστικά που εγκαταστάθηκαν στο στέγαστρο μιας στάσης λεωφορείου προσθέτουν μια χαρούμενη νότα, ενώ αυξάνουν την ασφάλεια σε κεντρική τοποθεσία της πόλης.
Το Σεπτέμβριο του 2020 μια ομάδα φοιτητών αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά παρουσίασε ένα εντυπωσιακό ξύλινο στέγαστρο με μήκος μεγαλύτερο των 20 m, που περιλαμβάνει διαδραστικά τρισδιάστατα εκτυπωμένα χρωματιστά φωτιστικά, κατασκευασμένα από βιοπλαστικό. Το έργο ήταν μέρος της πρωτοβουλίας με τίτλο "9 Block", ενός πιλοτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε από τις δημοτικές αρχές του Κάλγκαρι και είχε στόχο τη βελτίωση της αίσθησης ασφάλειας και της αναβάθμισης του αστικού χώρου σε μια κεντρική περιοχή της πόλης με βιώσιμες αρχιτεκτονικές λύσεις.
Η πρωτότυπη κατασκευή προσαρτήθηκε στην πρόσοψη του "Castell Building", ενός κτιρίου της αρχιτεκτονικής σχολής και στεγάζει μια στάση λεωφορείου στο κέντρο της πόλης. Η στήριξη του στεγάστρου επιτεύχθηκε με μια σειρά καινοτόμων συνδέσμων, που λειτουρ¬γούν αποκλειστικά με τριβή, χωρίς να θίγει με κανέναν τρόπο το υφιστάμενο κτίριο, ενώ η εγκατάσταση προβλέπεται να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 50 ετών.
Εκτός του γεγονότος ότι αναβάθμισε την πρόσοψη του κτιρίου, το στέγαστρο εξερευνάει τη χρήση των βιώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών. Βασικό υλικό της κατασκευής είναι το ξύλο, ενώ περιλαμβάνει μια σειρά διαδραστικών, τρισδιάστατα εκτυπωμένων φωτιστικών από βιοδιασπώμενο και ανακυκλώσιμο πλαστικό PLA. Τα φωτιστικά χαρίζουν μια νότα παιχνιδιού στην κατασκευή, καθώς είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και αλλάζουν χρώμα, ανταποκρινόμενα στην κίνηση των περαστικών.
Το στέγαστρο βελτιώνει το φωτισμό και ως εκ τούτου την ασφάλεια στη στάση του λεωφορείου, ενώ αποδεικνύει πως μια σχετικά απλή και χαμηλού κόστους επένδυση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αστικού δημόσιου χώρου. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα επηρεάσουν τον τρόπο, με τον οποίο οι σχεδιαστές και οι δημοτικές αρχές σχεδιάζουν, με στόχο ένα πιο ασφαλές και ζωντανό αστικό τοπίο.