Καινοτόμα αναλυτικά εργαλεία σχεδιασμού βιώσιμης κινητικότητας για μικρές πόλεις στη Μεσόγειο
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου "HORIZON 2020 SUMP-PLUS" αναπτύχθηκαν έξυπνα εργαλεία χωρικής ανάλυσης για μικρές πόλεις από την Space Syntax, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και το University College London (UCL).
Τα εν λόγω εργαλεία είναι κατάλληλα και χρήσιμα, ιδιαίτερα για μικρότερες πόλεις με περιορισμένους πόρους και στηρίζονται εξ ολοκλήρου σε ανοιχτά λογισμικά, απαιτώντας μόνο βασικές δεξιότητες GIS –σε αντίθεση με τα συνήθη μοντέλα κινητικότητας, τα οποία προϋποθέτουν μεγάλη εξειδίκευση και όγκο δεδομένων, καθώς και πόρους που μόνο μεγάλες πόλεις συνήθως διαθέτουν. Η μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί συμβαδίζει με τα στάδια εκπόνησης ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.): συλλογή δεδομένων, μοντέλο αναφοράς υφιστάμενης κατάστασης, ανάλυση στρατηγικών σεναρίων και μέτρων και διαβουλεύσεις φορέων.
Ως πόλη εφαρμογής πρότυπης μεθοδολογίας επιλέχθηκε ο Δήμος Πλατανιά, παρέχοντας τοπική γνώση, μέσω της χαρτογράφησης, αξιολόγησης και επεξεργασίας πηγών δεδομένων ανοιχτού κώδικα, αλλά και με τη συλλογή και δημιουργία νέων τοπικών δεδομένων, με μετρήσεις στο πεδίο. Κατόπιν, η τοπική ομάδα εργασίας, με τη στήριξη των απλοποιημένων αναλυτικών εργαλείων SUMP-PLUS, αξιολόγησε πακέτα μέτρων που αφορούν σε:
• αποσυμφόρηση και βελτίωση κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό, όπως σενάριο για παρακαμπτήριο δρόμο και πιθανές συνδέσεις, αξιολόγηση σημείων ατυχημάτων, στρατηγικές μείωσης ταχύτητας, κ.ά.,
• ενεργή κινητικότητα, όπως αξιολόγηση διαβάσεων πεζών και άλλων υποδομών πεζής μετακίνησης, πιθανών ποδηλατοδρόμων, αξιολόγηση θέσεων χώρων στάθμευσης, κ.ά.,
• διασύνδεση, όπως αξιολόγηση διασύνδεσης με την ενδοχώρα, πρόσβαση σε καταλύματα και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, αξιολόγηση υποδομών δημόσιας συγκοινωνίας κ.ά.
H ομάδα εργασίας για την πρότυπη εφαρμογή καινοτόμων αναλυτικών εργαλείων στον Πλατανιά αποτελείται από τους Anna Rose, Abhimanyu Acharya, Nora Karastergiou, Samantha Li από την Space Syntax, Μαρία Φράγκου, Σταυρούλα Τουρνάκη, καθ. Θεοχάρη Τσούτσο από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Mάρκο Μαλανδράκη, Όλγα Μπερτσουλάκη, Κατερίνα Λίτου, Γιάννη Μαλανδράκη δημάρχου Δήμου Πλατανιά και καθ. Peter Jones από το University College London (UCL).