Ελαφριά κατασκευή από ίνες λιναριού με τη χρήση ρομποτικής

Το πρωτοποριακό περίπτερο αποτελεί το αντικείμενο πολυετούς έρευνας επάνω στη χρήση φυσικών υλικών και προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών με στόχο την εύρεση εναλλακτικών βιώσιμων κατασκευαστικών μεθόδων. Τοποθετημένο στον βοτανικό κήπο του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, το "livMatS Pavilion" αποτελεί το πρώτο κτίριο με φέρουσα κατασκευή αποκλειστικά από ίνες λιναριού, ένα υλικό πλήρως φυσικό, ανανεώσιμο, βιοδιασπώμενο και τοπικά διαθέσιμο στην κεντρική Ευρώπη. Το περίπτερο, που προέρχεται από την επιτυχημένη συνεργασία μιας διεπιστημονικής ομάδας αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης και βιολόγων του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, είναι το αποτέλεσμα μια έρευνας επάνω στη χρήση ινών στον κατασκευαστικό τομέα, που διαρκεί για περισσότερα από 10 χρόνια.
Το "livMatS" είναι εμπνευσμένο από τη δομή των κάκτων, ο ιστός των οποίων είναι ιδιαίτερα ελαφρός, αλλά έχει υψηλή φέρουσα ικανότητα.
Για τον σκελετό του περιπτέρου επιλέχθηκαν ίνες λιναριού, χάρη στη μεγάλη τους μηχανική αντοχή, την ακαμψία και τη μικρή ενσωματωμένη ενέργεια, ενώ η κατασκευή του έγινε με μια προηγμένη ρομποτική διαδικασία περιέλιξης νήματος χωρίς πυρήνα, που αναπτύχθηκε από την ομάδα του έργου. Μ' αυτήν την προσθετική μέθοδο κατασκευής επιτυγχάνεται μεγάλη ακρίβεια σχεδίασης σύνθετων δομών, χωρίς να απαιτούνται καλούπια και χωρίς να παράγονται απόβλητα.
Η φέρουσα δομή του περιπτέρου συντίθεται από 15 δομικά πλέγματα από ίνες λιναριού, με στοιχεία που ποικίλλουν σε συνολικό μήκος από 4,50 έως 5,50 m και ζυγίζουν μόνο 105 kg κατά μέσο όρο. Ολόκληρη η κατασκευή ζυγίζει περίπου 1,5 τόνο, ενώ καλύπτει μια περιοχή 46 m². Η τελική μελέτη συμμορφώνεται με τον γερμανικό οικοδομικό κώδικα, ενώ πληροί τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένων των φορτίων ανέμου και χιονιού.
Σε συνδυασμό με το σκηνικό του βοτανικού κήπου, το περίπτερο γιορτάζει τις χωρικές και δομικές δυνατότητες των φυσικών υλικών, επιτρέποντας στους επισκέπτες του κήπου και στους χρήστες του κτιρίου να βιώνουν ένα ξεχωριστό, αυθεντικό αρχιτεκτονικό έργο. Για τα επόμενα πέντε χρόνια το περίπτερο θα λειτουργήσει ως υπαίθρια αίθουσα διαλέξεων του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και ως ένα παράδειγμα της επιτυχημένης συνεργασίας διαφορετικών επιστημονικών κλάδων.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.