Δύο σημαντικά έργα για τη Θεσσαλονίκη: Φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς και Κέντρο Αριστείας Νανοτεχνολογίας

Με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. δημιουργείται το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων, οργανικών, εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών (Flex2Energy), που θα καταστήσει τη χώρα μας κεντρικό πυλώνα στους σχεδιασμούς για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, την κατασκευή ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων και τη δημιουργία πράσινης βιομηχανίας. Παράλληλα, δημιουργείται διεθνές κέντρο (COPE-Nano), το οποίο θα ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των οργανικών ηλεκτρονικών και της νανοτεχνολογίας. Αυτά τα δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατομμυρίων ευρώ, τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών τεχνολογικών, επιστημονικών και επιχειρηματικών εξελίξεων, δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και θέσεις εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, συνεισφέροντας στην πράσινη ανάπτυξη και στον μηδενισμό των ρύπων CO².
Flex2Energy
Το έργο συντονίζεται από την ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET) και συγκεντρώνει άλλους 14 βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χριστόφορο Βαρλάμη, τα φωτοβολταϊκά τρίτης
γενιάς ενσωματώνονται, συντηρούνται και λειτουργούν εύκολα, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα σε διαφορετικούς χρωματισμούς. Η μονάδα παραγωγής ενσωματωμένων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών θα έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2025.
Το έργο θα διαρκέσει 48 μήνες και προς τη λήξη του θα δοκιμαστούν και θα αξιολογηθούν τα ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά σε κτίρια, σε θερμοκήπια και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
COPE-Nano
Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας είναι ένα ευρωπαϊκό έργο, το οποίο έχει ως στόχο την εξέλιξη του διεθνώς αναγνωρισμένου εργαστηρίου νανοτεχνολογίας σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο κέντρο αριστείας. Το COPENano, που ανταγωνίστηκε επάξια άλλες 14 αντίστοιχες προτάσεις από όλη την Ευρώπη, συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (LTFN) του Α.Π.Θ., ενώ σ' αυτό συμμετέχουν φορείς διεθνούς αριστείας, όπως το University of Cambridge και το University of Bordeaux. Θα διαθέτει τρία εξειδικευμένα ινστιτούτα, τα οποία θα αφορούν στα οργανικά εύκαμπτα και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά, στη βιοηλεκτρονική και νανοϊατρική και στα προηγμένα νανοϋλικά νανομηχανικής και νανοσυστημάτων, ενώ το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας θα βοηθήσει στην άμεση μεταφορά των αποτελεσμάτων έρευνας σε εφαρμογές.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.