Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της σειράς επιστημονικών διαλέξεων, πραγματοποίησε διαδικτυακά την επιστημονική διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργου Μαντάνη με θέμα «Καινοτομικά προϊόντα τροποποίησης του ξύλου - Εφαρμογές σε εξωτερικές κατασκευές», από κοινού με το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, στις 11.00 π.μ.

Η διάλεξη αφορούσε στις σύγχρονες τεχνολογίες θερμικής και χημικής τροποποίησης του ξύλου, οι οποίες στοχεύουν σε εξόχως καινοτομικά προϊόντα ξύλου με βελτιωμένες φυσικές, μηχανικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες.

Παρακολουθήστε τη διάλεξη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=odN2DjTXl1E 

MANTANHS
Καθ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΜΑΝΤΑΝΗΣ

Το ΚΤΙΡΙΟ σας προσκαλεί στο 6ο τεχνικό webinar με τίτλο ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ & ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ

Δηλώστε συμμετοχή ΔΩΡΕΑΝ εδώ: https://bit.ly/ktirio-tech-webinars-6

Ειδικοί επιστήμονες, εξειδικευμένοι επαγγελματίες και εκπρόσωποι εταιρειών του χώρου θα παρουσιάσουν σύγχρονες λύσεις σε προβλήματα των κατασκευών με νέα υλικά και νέους τρόπους εφαρμογής.

Θέματα ομιλιών:
•Υπερανθετικά & Βιώσιμα Αρχιτεκτονικά Χρώματα Πούδρας | ΑΚΖΟ ΝΟΒΕΛ
Μαρία Παπαθεοφάνους, Δρ. Χημικός Μηχανικός

•Κάθετοι κήποι «ΣΥΣΤΗΜΑ VP-MODULES» | LANDCO GROUP  
Λαμπρινή Ποδαροπούλου, Γεωπόνος ΓΠΑ-MSc Αρχιτέκτων Τοπίου

•Επιλογή και Σχεδιασμός του Κατάλληλου Ανελκυστήρα ανά τύπο Κτιρίου | METRON ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ 
Βαγγέλης Λιναρδόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ Sales Project Manager

•Πολυλειτουργικά συστήματα κλιματισμού σε πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχεία |  CALDA ENERGY 
Βαγγέλης Λαγός, Μηχανολόγος Μηχανικός 

•Παρουσίαση του 3D website BUILDING CENTER του περιοδικού KTIRIO, που παρέχει με videos αρχιτεκτονική και τεχνική πληροφόρηση. | KTIRIO
Πέτρος Παπαϊωάννου, Εκδότης ΚΤΙΡΙΟ / Πολιτικός Μηχανικός

*Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης

Κατά τη στερέωση της φυσικής πλάκας στο ύψος του εδάφους προβλέπεται μικρή σχισμή ανάμεσα στο τελείωμα της επένδυσης και στο φυσικό έδαφος για τη σωστή λειτουργία της αεριζόμενης όψης και την ευχερή απορροή του νερού, που σε ακραίες καταστάσεις θα
τύχει να εισέλθει. Το διάκενο θα πρέπει να προστατευθεί με την τοποθέτηση πυκνού πλέγματος τύπου σήτας από τη διείσδυση εντόμων και άλλων μικρών οργανισμών (π.χ. πτηνών, τρωκτικών) και τη δημιουργία φωλιάς. Τα αφρώδη οργανικά θερμομονωτικά υλικά αποτελούν
επιλεκτική τροφή και εύκολα μπορούν να τα καταστρέψουν. Επιπροσθέτως, η πρόβλεψη διακένου επιτρέπει την απορροή των υδάτων περιμετρικά του κτιρίου.

 

 

Στο σύστημα υαλοστασίων του κελύφους του κτιρίου γραφείων "The Butterfly", σε απόσταση 80 cm βρίσκεται ένα πέτασμα σκίασης του υαλοστασίου, το οποίο διαχειρίζεται την πρόσπτωση των ηλιακών ακτίνων, χωρίς ταυτόχρονα να εμποδίζει τη θέαση του εξωτερικού περιβάλλοντος από το εσωτερικό. Η κατασκευή του αποτελείται από μιαμεταλλική υποδομή, που εξέχει με τη μορφή προβόλου από τον όγκο του κτιρίου.
Φωτογραφίες: Erieta Attali, Γιάννα Ανδρεάδη

Το πορώδες πέπλο που τυλίγει ολόκληρο το κτίριο, φιλτράροντας το φως της ημέρας, είναι φτιαγμένο από ρομβοειδή στοιχεία από σκυρόδεμα, ενισχυμένο με ίνες γυαλιού (GFRC), με υποστήριξη από ατσάλινο σκελετό 650 τόνων.
Φωτογραφία: Benny Chan

ΕΙΔΗ, ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Τα υλικά και η διαφορετική ποιότητα των υφών τους έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αρχιτεκτονική και φέρουν σημαντικό μέρος από το νόημα και την εικόνα ενός έργου. Οι πειραματισμοί με νέα υλικά, με ιδιαίτερα χρώματα, διαφάνεια, και ανακλαστικότητα έχουν οδηγήσει σε νέες χυτές επιφάνειες ως στοιχεία επένδυσης τόσο για εξωτερική όσο και εσωτερική χρήση.

 

Στο συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών "Habitations Saint-Michel Nord" στον Καναδά, οι αρχιτέκτονες επανασχεδίασαν ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κτίριο, χρησιμοποιώντας περισσότερο χρώμα- διατηρώντας το ξύλινο πλαίσιο των κτιρίων που προϋπήρχε- και προσθέτοντας χαρακτηριστικές σπειροειδείς σκάλες, έτσι ώστε να δώσουν σε όλους τους κατοίκους άμεση πρόσβαση στα διαμερίσματά τους.
Φωτογραφίες: James Brittain, Πηγή: v2com

 

Το νέο Συγκρότημα Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστήμιου Κύπρου στη Λευκωσία φιλοδοξεί να δράσει ενοποιητικά για ολόκληρη την υπό ανάπτυξη περιοχή και συνδετικά ακολουθώντας τον υφιστάμενο κεντρικό κάθετο άξονα που συνδέει τη βόρεια είσοδο της πανεπιστημιούπολης με τον χώρο ανάπτυξης των εστιών. Με την δημιουργία του νέου συγκροτήματος εδραιώνεται ένα βιοκλιματικό και αειφόρο συγκρότημα κατοίκησης και φοιτητικής ζωής, το οποίο δύναται να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο εντός της πανεπιστημιούπολης.
Κυρίαρχο ζήτημα που μας απασχόλησε κατά το σχεδιασμό ήταν η δυνατότητα ταύτισης των νέων, διαφορετικών κατοίκων με το νέο αυτό συγκρότημα καθώς και η δυνατότητα οικειοποίησής του, σαν ένα χώρο κατοικίας αλλά ταυτόχρονα έμπνευσης, δημιουργίας, περισυλλογής, χαλάρωσης και αναψυχής.
Βασική πρόθεση της πρότασης ήταν η κατανομή των απαιτούμενων δωματίων σε έξι διαφορετικά κτίρια, για λόγους ασφάλειας και καλύτερης λειτουργίας των εστιών, τα οποία λειτουργούν αυτόνομα αλλά συνδέονται και συνυπάρχουν με τα διπλανά τους. Κάθε κτίριο αποφασίστηκε να έχει κυκλοτερές σχήμα, το οποίο επιτρέπει οπτικές φυγές μεταξύ των ενοίκων διαφορετικών ορόφων, διευκολύνοντας την οικειοποίηση αλλά και την συνύπαρξη διαφορετικών ατόμων. Τα δωμάτια οργανώνονται σε πέντε πλευρές γύρω από ένα φυτεμένο αίθριο, και σε ισάριθμους ορόφους, με τις γωνίες να δέχονται είτε τις κοινές χρήσεις, είτε την κατακόρυφη επικοινωνία. Με αυτό το τρόπο κάθε δωμάτιο έχει διαφορετική θέαση του περιβάλλοντος τοπίου της Αθαλάσσας, κάνοντας το μοναδικό, ενώ το συνολικό σχήμα των εστιών δίνει μια ισχυρή αίσθηση ταυτότητας, διαχωρίζοντας την κατοίκηση από τις υπόλοιπες λειτουργίες της πανεπιστημιούπολης.
Ένα έβδομο κτίριο παρόμοιας μορφής, στο κέντρο του γηπέδου και πάνω στον υφιστάμενο κεντρικό κάθετο άξονα, παραλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους του συμπλέγματος. Το κτίριο αυτό, καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο, εύκολα προσβάσιμο τόσο από τους ενοίκους όλων των κτιρίων όσο και από το σύνολο της πανεπιστημιούπολης, αποτελεί την καρδιά του συγκροτήματος. Εκεί δημιουργείται μια υπαίθρια πλατεία, γύρω από την οποία τοποθετούνται οι χώροι αναψυχής και εμπορίου των εστιών, αλλά και ο τομέας διαχείρισης και συντήρησης του συμπλέγματος.

 

 

Στην αγορά "Famalicão Municipal Market" στην Πορτογαλία ο κύριος όγκος του κτιρίου διατηρήθηκε και αποκαταστάθηκε, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη όψη μεταλλικής κατασκευής με τη μορφή μιας "σπασμένης" – κυματιστής γραμμής. Το περίβλημα αυτό εγγυάται τη σκίαση και την προστασία από τις καιρικές συνθήκες, ενώ η κυματιστή γραμμή στο σχέδιο του παραπέμπει στο τριγωνικό σχήμα του πύργου, του παλιού κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν η αγορά.
Φωτογραφίες: Ivo Tavares Studio

 

Το διαμέρισμα βρίσκεται στο ισόγειο μιας τυπικής πολυκατοικίας της εποχής του Haussmann, στο Neuilly-sur-Seine στο Παρίσι. Χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα και καλύπτει επιφάνεια περίπου 400 m2. Οι ιδιοκτήτες, μια πενταμελής οικογένεια, ζήτησαν από την αρχιτεκτονική ομάδα ένα μοντέρνο διαμέρισμα που να σέβεται την αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτιρίου.
Το διαμέρισμα οργανώνεται γύρω από έναν κεντρικό επιβλητικό διάδρομο, ο οποίος διαχωρίζει την κατοικία σε δύο πτέρυγες: η νότια πτέρυγα στεγάζει τους χώρους διημέρευσης και η βόρεια τα υπνοδωμάτια. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό του διαδρόμου, καθώς αποτελεί τον πυρήνα του σπιτιού. Η συνθήκη του περιορισμένου φυσικού φωτός στο χώρο αυτό βελτιώθηκε με την τοποθέτηση μιας λευκής ανακλαστικής μεμβράνης στην οροφή.
Η συνολική χρωματική παλέτα του σπιτιού χαρακτηρίζεται από φωτεινούς τόνους στους τοίχους και έντονα χρώματα σημειακά από τα έπιπλα και τα έργα τέχνης. Οι περίτεχνες λεπτομέρειες της του κτιρίου βάφτηκαν λευκές και έρχονται σε αντίθεση με τα μοντέρνα στοιχεία των επίπλων και των ξυλουργικών στοιχείων. Όλα τα αυθεντικά μεταλλικά εξαρτήματα και αντικείμενα, όπως πόμολα και φωτιστικά, συντηρήθηκαν με προσοχή όπως επίσης και το παλιό ξύλινο δάπεδο.
Η κουζίνα είναι ένας ιδιαίτερα κοινωνικός χώρος για αυτό το σπίτι –χώρος τον οποίο η οικογένεια "ζει", συγκεντρωμένη καθημερινά σε διάφορες στιγμές της ημέρας, οπότε αποφασίστηκε η μετακίνηση του σε ένα πιο κεντρικό, μεγαλύτερο χώρο της κάτοψης, πρακτικά ανταλλάσσοντας θέση με το αρχικό κύριο υπνοδωμάτιο.
Το έπιπλο της κουζίνας εισάγει ένα σύγχρονο σχεδιασμό σε ένα μεγάλο χώρο με έντονο διάκοσμο. Μια μακριά νησίδα τοποθετείται στον επιμήκη άξονα του δωματίου. Τα λευκά απλά ντουλάπια αναδεικνύουν το περίτεχνο τζάκι.
Στο καθημερινό σαλόνι, ευθέως απέναντι από την κουζίνα, η πράσινη βιβλιοθήκη δημιουργεί ένα σκούρο φόντο το οποίο δίνει βάθος στο χώρο. Η τραπεζαρία, αντίκα που ανήκει στην οικογένεια, βρίσκεται κάτω από ένα σύγχρονο πολυέλαιο. Στο σαλόνι, επιλεγμένα έργα τέχνης περιβάλλουν κλασικά έπιπλα.

 

 

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.