"THE INTERMIΣΣION" εκθεσιακός χώρος στον Πειραιά

Ο εκθεσιακός χώρος "THE INTERMIΣΣION", βρίσκεται στην οδό Πολυδεύκους, σε μια από τις γραφικές συνοικίες του Πειραιά, ανάμεσα από παλιές αποθήκες και σιδηρουργία και αποτελείται συνολικά από 145 m². Στο ισόγειο βρίσκεται ο κεντρικός εκθεσιακός χώρος 85 m², ενώ στους δύο άλλους ορόφους του διαμορφωμένου παταριού βρίσκονται γραφεία και βοηθητικοί χώροι.
Με πρωταρχικό γνώμονα την ταυτότητα της "INTERMIΣΣION" και την έννοια του "White Box" στο χώρο της τέχνης, ο σχεδιασμός βασίζεται σε καθαρές αυστηρές γραμμές με ένα τελείως μινιμαλιστικό λευκό υπόβαθρο. Ο χώρος παραπέμπει σε έναν λευκό καμβά μελετημένο χωρίς φλύαρα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ώστε να αναδεικνύει και να προβάλει σε πρώτο φόντο τα έργα τέχνης που φιλοξενεί.
Η αρχιτεκτονική σύνθεση έχει μελετηθεί ώστε να δημιουργήσει παράλληλα έναν σιωπηλό διάλογο μεταξύ του μοντέρνου και του παλαιού. Αυτό εμφανίζεται μέσα από στοιχεία όπως η διατήρηση της όψης στην πρωτότυπη μορφή της, καθώς και η εκατό χρόνων φωτισμένη ξύλινη στέγη, που έρχεται σε αντίθεση με τους λευκούς τοίχους με έντονες γωνίες, οι οποίες προβάλλουν από κάτω. Η επιλογή του ψυχρού γκρι πατώματος τσιμεντοκονίας, σε συνδυασμό με κάποιες έντονες πινελιές στα μπάνια ενισχύουν αυτόν το στόχο. Παρομοίως, η κατασκευή του μεταλλικού παταριού και της σκάλας από λευκή διατρητή λαμαρίνα, παρόλη την μοντέρνα μορφή της, παραπέμπει στη σύνδεση των τοπικών σιδηρουργείων, τα οποία και είχαν ενεργή συμμετοχή στην κατασκευή του έργου.
Η διακριτική αυτή αρχιτεκτονική συνομιλία αντανακλά τη μοντέρνα τέχνη, που έχει επιλέξει να στεγάζει ο συγκεκριμένος εκθεσιακός χώρος σε μια τοποθεσία με έντονη την παράδοση της περιοχής του Πειραιά.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Κοκοreliaarchitects
Ομάδα μελέτης:
Λήδα Κοκορέλια, Θεοφανώ Πολυζωγοπούλου, Αμαλία Βογιατζή
Μελέτη φωτισμού:
Halo
Διαχείριση έργου:
Κοκοreliaarchitects
Φωτογραφίες:
Γιώργος Σφακιανάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μεζεδοπωλείο στη Χαλκίδα

Μεζεδοπωλείο στη Χαλκίδα

Το εστιατόριο κατασκευάστηκε σε υπάρχον κέλυφος, στο κέντρο της Χαλκίδας και διαμορφώθηκε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο περιλαμβάνει την υποδοχή και την κεντρική μπάρα εξυπηρέτησης, ενώ το δεύτερο συμπληρωματικά τραπέζια.Το…

"Core Agora", περίπτερα με ξύλινο περίβλημα στην Ελούντα

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό αυτόνομων περιπτέρων σε παράταξη, με χρήσεις καταστημάτων, ψυχαγωγίας, τέχνης και εστίασης. Ο σχεδιασμός αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων, που…
Διαρρύθμιση καταστήματος για βιολογικά προϊόντα

Διαρρύθμιση καταστήματος για βιολογικά προϊόντα

Η μελέτη και η κατασκευή του καταστήματος "Bonstato", συνέπεσε χρονικά με τη γενική, παγκόσμια καραντίνα. Αν και θα αποτελούσε τη βάση για μια νέα επιχείρηση με διαδικτυακή, κυρίως, λειτουργία, δόθηκε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.