"Silwood | Parquet" Showroom & κατάστημα στη Λάρισα

To αρχιτεκτονικό μας γραφείο ανέλαβε να ανανεώσει το πρώτο showroom της εταιρίας Silwood LTD που βρίσκεται στην πόλη της Λάρισας. Το βασικό ζητούμενο του σχεδιασμού ήταν την εργονομική παρουσίαση μίας μεγάλης γκάμας υλικών και η βιωματική εμπειρία των προϊόντων δαπέδου αλλά και πάσης φύσεως επιφανειών επένδυσης που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί στο κατάστημα.
Βασιζόμενοι σε αυτά τα ζητούμενα αναπτύξαμε μία μέθοδο σχεδιασμού όπου κάθε στοιχείο του κτηρίου αλλά και κάθε πρόσθετη κατασκευή για δειγματισμό ή αποθήκευση ύλης που θα φιλοξενούνταν στο χώρο θα έπρεπε αφενός να ενσωματώνεται στο αρχικό κέλυφος ανεπιτήδευτα και αφετέρου να είναι τόσο διαπερατή ώστε να μπορεί να προσπελαστεί από τους χρήστες του χώρου για λειτουργικούς λόγους. Συνεπώς, καλεστήκαμε να αξιοποιήσουμε το χώρο καθ’ όλο το ύψος και πλάτος δεδομένης της έντονης εναλλαγή των υψών λόγω του παταριού στο πίσω μέρος του καταστήματος. Χάρη στις επιβλητικές κατασκευές από μέταλλο και ξύλο ο επισκέπτης μπορεί να δει-αλλά πολύ σημαντικότερα-να βιώσει την εφαρμογή των υλικών σε κάθετες ή οριζόντιες επιφάνειες προτού επιλέξει.
Στο μπροστά τμήμα δεσπόζει μία καμάρα με ενσωματωμένη συρταριέρα στη βάση της. Την καμπυλότητα αυτή ενισχύουν ξύλινες πήχεις όπου ανάμεσα του ξεπροβάλλουν μίνιμαλ φωτιστικά για κατευθυνόμενο ή γενικό φωτισμό. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η κεντρική κολώνα του καταστήματος που μετατράπηκε σημείο δειγματισμού με δείγματα να ξεπροβάλλουν περιμετρικά από εκείνη. Σε πρώτο πλάνο της βιτρίνας βρίσκονται τέσσερεις περιστρεφόμενες κατασκευές με κυκλικά δείγματα ποικίλων υλικών που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιπλανηθεί ανάμεσά τους ώστε να βρει την κατάλληλη για κάθε ανάγκη. Φυσικά από την τελική σύνθεση δεν θα μπορούσε να λείπει ο χώρος συζήτησης με τους επισκέπτες όπου πραγματοποιήθηκε με ένα οργανικό σε σχήμα πάγκο και μία κατασκευή οροφής που είναι πιστή προβολή του σχήματός του εμπλουτισμένη στο εσωτερικό με κρεμαστά φωτιστικά και κάθετες ξύλινες πήχεις ποικίλων υψών. Στο χώρο πίσω από τον πάγκο συζήτησης δεσπόζει μία κατασκευή αλυσίδα όπου αποτελείται από δύο ξύλινες τριγωνικές ντουλάπες στα όρια της και ενδιάμεσα υπάρχει μία διαμπερής μεταλλική κατασκευή με θέσεις για δείγματα με εφαρμογή σε δάπεδο, τοιχοποιία και οροφή. Μικρές προσθήκες σε κάθε βιτρίνα με περιστρεφόμενες περσίδες διπλής όψης είναι ένας μικρός δειγματισμός στους διερχόμενους πεζούς και οχήματα όσον αφορά το τι μπορούν να βρουν μέσα στο κατάστημα.
Οι αποχρώσεις που έχουν επιλεγεί για τοιχοποιία και δάπεδο είχαν ως στόχο τη δημιουργία ενός ουδέτερου καμβά μέσα από τον οποίο θα ξεπροβάλλει το πλήθος των αποχρώσεων των υλικών που προμηθεύεται το κατάστημα. Το επίχρισμα της τοιχοποιίας είναι πατητή τσιμεντοκονία με σύσταση από θηραϊκή γη(lava), ποταμίσια άμμο και υδράσβεστο που το καθιστούν κατάλληλο για επαγγελματικούς χώρους μιας και κατατάσσεται στα πιο ισχυρά υδραυλικά κονιάματα.
Η περιστροφικότητα των κατασκευών σε συνδυασμό με την τοποθέτηση τους σε επίπεδο κάτοψης καθιστά δυνατή την περιπλάνηση ακόμα και ανάμεσα από αυτές. Με αυτό τον τρόπο η επίσκεψη στο χώρο γίνεται μία εμπειρία 360°.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & σχεδιασμός:
Ground Plan
Ομάδα μελέτης:
Θεόδωρος Αρσενόπουλος & Θεοδώρα Σαατσάκη
Επίβλεψη:
Ground Plan
Τοποθεσία:
Λάρισα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
165,45 m²
Χρόνος μελέτης & κατασκευής:
2021
Φωτογραφίες:
Lightroom Studio – Αρσενόπουλος Ιωάννης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Καφέ-μπαρ

Καφέ-μπαρ "Noon" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στην καρδιά της αγοράς της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Καρόλου Ντηλ, το "Noon café" αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά meeting point της πόλης. Το μόλις 35…

"THE INTERMIΣΣION" εκθεσιακός χώρος στον Πειραιά

Ο εκθεσιακός χώρος "THE INTERMIΣΣION", βρίσκεται στην οδό Πολυδεύκους, σε μια από τις γραφικές συνοικίες του Πειραιά, ανάμεσα από παλιές αποθήκες και σιδηρουργία και αποτελείται συνολικά από 145 m². Στο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.