Οι αρχιτέκτονες Διονύσης Σοτοβίκης και Κίρκη Μαριολοπούλου του workshop και οι Αναστάσης Σοτοβίκης και Κωνσταντίνα Μπάτζιου του SOTOVIKIS+B ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τα il buco_deli και το εστιατόριο il buco στου Ψυρρή, επιδιώκοντας την απόδοση του έντονου χαρακτήρα της περιοχής με μια πιο σύγχρονη και φρέσκια άποψη.
Το il buco_deli είναι 15 m² και η κεντρική του ιδέα είναι ένα μικρό κουτάκι που ανοίγει και κλείνει στο δρόμο. Οι πάγκοι ανοίγουν προς τα έξω, προσκαλώντας τον επισκέπτη να δει και να γευτεί κάτι από το περιεχόμενό του. Βάφτηκε μαύρο, έτσι ώστε όταν κλείνει να χάνεται στην περιοχή και να γίνεται ένα με αυτή. Επειδή ο χώρος ήταν πολύ μικρός, δεν διαμορφώθηκε βιτρίνα αλλά ενισχύθηκε η αίσθηση της τρύπας και από εκεί προέκυψε και το όνομά του, "il buco" που σημαίνει η "τρύπα" στα ιταλικά. Οι αρχιτέκτονες ήθελαν οτιδήποτε συμβαίνει έξω από το μαγαζί να καταγράφεται στην πρόσοψή του, γι’ αυτό και χρησιμοποίησαν στο εξωτερικό του ένα υλικό,­­ όπως το κόντρα πλακέ, που ακόμα και αν γεμίσει με γκράφιτι και αφίσες θα διατηρήσει το χαρακτήρα του.
Το εστιατόριο il buco που βρίσκεται στον επάνω όροφο του απέναντι κτιρίου κατασκευάστηκε μετά. Ο κεντρικός του χώρος, που είναι το bar και λειτουργεί και ως μικρό deli, βάφτηκε και αυτός μαύρος με ράφια από κόντρα πλακέ, ώστε όχι μόνο να υπάρχει η σύνδεση μεταξύ των δύο χώρων, αλλά και μία έμφαση στη διαφορετική ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου τμήματος του εστιατορίου.
Οι υπόλοιπες αίθουσες του εστιατορίου είναι πολύ φωτεινές και βαμμένες λευκές. Τα απλά λευκά τραπέζια συνοδεύονται από παλιές καρέκλες που αγοράστηκαν από τα παλαιοπωλεία της περιοχής του Ψυρρή, στις οποίες όμως δώθηκε νέα πνοή με την προσθήκη καθισμάτων από πλεγμένες λωρίδες δέρματος. Τα έργα στους τοίχους είναι του Διονύση Σοτοβίκη από ριζόχαρτο, νερό και φωτιά. Αυτό το παιχνίδι μεταξύ παλαιού και νέου αφήνει τον επισκέπτη με ένα ζεστό νοσταλγικό συναίσθημα, το οποίο είναι πολύ χαρακτηριστικό της τοπικής ατμόσφαιρας της περιοχής.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Διονύσης Σοτοβίκης και Κίρκη Μαριολοπούλου (workshop)
Αναστάσης Σοτοβίκης και Κωνσταντίνα Μπάτζιου (SOTOVIKIS + B)
Επίβλεψη:
Δ. Σοτοβίκης, Κ. Μαριολοπούλου, Α. Σοτοβίκης, Κ. Μπάτζιου
Κατασκευή:
workshop dionisis+kirki, Anastasis SOTOVIKIS+B
Τοποθεσία: 
Ψυρρή, Αθήνα
Συνολική επιφάνεια:
123 m2 (εστιατόριο) + 15 m2 (deli)
Ολοκλήρωση:
2010
Φωτογραφίες:
Βασίλης Μακρής

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Mikos" κατάστημα υφασμάτων στην Αθήνα

Ο επανασχεδιασμός του τετραώροφου νεοκλασικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας διαφοροποιείται σε κάθε όροφο σύμφωνα με τη χρήση του καταστήματος. Τα μοντέρνα στοιχεία του εσωτερικού σχεδιασμού κάνουν την αυστηρή εμφάνιση…
Κομμωτήριο - πολυχώρος ανδρικής περιποίησης στη Θεσσαλονίκη

Κομμωτήριο - πολυχώρος ανδρικής περιποίησης στη Θεσσαλονίκη

Η αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάστημα συνολικού εμβαδού 300 m2, διαμοιρασμένο σε δύο επίπεδα, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυχώρου ανδρικής περιποίησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Πρόθεση του σχεδιασμού ήταν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.