"Ergon agora east" υπεραγορά και εστιατόριο σε βιομηχανικό κέλυφος Kimberley Powell

"Ergon agora east" υπεραγορά και εστιατόριο σε βιομηχανικό κέλυφος

Το "ERGON Agora East" βρίσκεται επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, λίγο έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, και χρησιμοποιεί εκ νέου ένα παλιό βιομηχανικό κέλυφος του 1970, μεγέθους 2.500 m2.
Επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της υπεραγοράς, το "ERGON Agora East" οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαίνουν ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές δραστηριότητες. Η υπεραγορά προσφέρει μία εκτεταμένη ποικιλία προϊόντων φρέσκων, ψυγείων και ραφιού, κάβα, καφεκοπτείο και συνυπάρχει με το εστιατόριο, το φούρνο και το ζαχαροπλαστείο. Το ιδιαίτερο στοιχείο του περιβάλλοντα χώρου συνολικής έκτασης 6.000 m2, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα δίνει την ευκαιρία της επέκτασης της εμπειρίας εξωτερικά, με ένα νέου τύπου λαχανόκηπο σε παρτέρια, όπου ανάμεσα σε άλλα διαθέτει καντίνες φαγητού, beach bar, χώρο για παιδικές δραστηριότητες και θερινό σινεμά, με σκοπό να δημιουργείται ένας νέος τόπος συνάντησης.
Το υφιστάμενο κτίριο είναι επίμηκες, με εμφανή βιομηχανικά στοιχεία, όπως το εμφανές μεταλλικό χωροδικτύωμα της δίρριχτης στέγης, οι τσιμεντόλιθοι και το δάπεδο μωσαϊκού.
Καθοριστική για τη σημερινή εικόνα του κτιρίου ήταν η απόφαση της ανάδειξης της ηλικίας, δηλαδή του δομικού του χαρακτήρα και της φθοράς που έχει επιφέρει σ’ αυτόν ο χρόνος. Έτσι, αφαιρέθηκαν όλες οι μεταγενέστερες προσθήκες σε δάπεδα, οροφές και τοίχους. Πιο συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε η επίστρωση εποξειδικής βαφής που είχε τοποθετηθεί για την προηγούμενη χρήση του χώρου και αποκαλύφθηκε το μωσαϊκό, που αποτέλεσε το αρχικό δάπεδο του χώρου. Οι όποιες φθορές είχε το μωσαϊκό καλύφθηκαν με τσιμεντοειδές. Αφαιρέθηκαν οι ελαφρές κατασκευές, που είχαν τοποθετηθεί στην οροφή για να κρύβουν εγκαταστάσεις φωτισμού, εξαερισμού και κλιματισμού και αποκαλύφθηκε το εντυπωσιακό μεταλλικό χωροδικτύωμα. Μέρος της οροφής διανοίχτηκε, τοποθετήθηκαν διαφωτιστικά πετάσματα και η δίρριχτη στέγη μονώθηκε εκ νέου. Τέλος, από τις τοιχοποιίες αφαιρέθηκαν όλα τα επιπρόσθετα επιχρίσματα και αποκαλύφθηκε η τοιχοποιία από τούβλα και τσιμεντόλιθους, η οποία καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε σε σημεία ώστε να διατηρηθεί εμφανής.
Με τη διάνοιξη της νοτιοδυτικής όψης και του φεγγίτη σε όλο το μήκος της οροφής, η οποία φτάνει τα 70 μέτρα, το κτίριο διευρύνεται νοητά και ενοποιείται με το περιβάλλον του. Οι διαμπερείς όψεις, συνδέουν οργανικά το εσωτερικό με το εξωτερικό, δημιουργώντας την αίσθηση μιας ανοιχτής αγοράς. Ο εσωτερικός χώρος αλλάζει συνεχώς, αφού ενσωματώνει τα χρώματα του φυσικού φωτός, προσφέροντας κάθε στιγμή μια ξεχωριστή χωρική εμπειρία.
Το εστιατόριο αναπτύσσεται στη νοτιοδυτική πλευρά του κτιρίου προς τη θάλασσα σε μια νοητή πλατεία, την οποία δημιουργούν η ανοιχτή κουζίνα, ο φούρνος, το δωμάτιο του private chefing και η κεντρική ενιαία νησίδα του bar-roastery. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το εστιατόριο χωρίς να χάνει την επαφή του με την υπεραγορά, σε έναν βαθμό αυτονομείται και στρέφεται προς τη θέα της δύσης, καθορίζοντας στη συνέχεια και τον άξονα ανάπτυξης όλου του περιβάλλοντα χώρου.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη:
Urban Soul Project
Η/Μ μελέτη:
Χάρης Χαραλαμπίδης
Μεταλλικές κατασκευές:
Δάμων Σιδηρόπουλος
Ξυλουργικές κατασκευές:
Άρης Ηλιάκης
Σχεδιασμός τοπίου:
Fytron, Urban Soul Project
Τοποθεσία:
Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Έτος κατασκευής:
2021
Εμβαδό:
2.500 m²
Παρουσίαση:
Urban Soul Project
Φωτογραφίες:
Kimberley Powell, Όλγα Δέικου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Νούσιας pastry lab" στα Ιωάννινα

Στα προάστια της πόλης των Ιωαννίνων, σε ένα ισόγειο κτίριο 260 m2 με υπόγειο αντίστοιχου εμβαδού, μεταφέρθηκε το εργαστήριο και τα κεντρικά γραφεία γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας ταυτόχρονα χώρους πώλησης…
Εστιατόριο στην Κίνα διαμορφωμένο ως καλλιτεχνική εγκατάσταση από τούβλα

Εστιατόριο στην Κίνα διαμορφωμένο ως καλλιτεχνική εγκατάσταση από τούβλα

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Cheng Chung Design δημιούργησε ένα εστιατόριο και έναν εκθεσιακό χώρο στους σπηλαιώδεις εσωτερικούς χώρους μιας εγκατάστασης τέχνης από τούβλα στην πόλη Mile στην Κίνα. Σε αυτή την…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.