Παιδιατρείο στη Θεσσαλονίκη

Το ιατρείο στεγάζεται σε κτίριο επαγγελματικών χώρων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.
Η προσέγγιση αφορά στον επαναπροσδιορισμό της "παιδικότητας" μέσα από ένα σύγχρονο λεξιλόγιο και θεατρική διάθεση. Πρόκειται για ένα σχόλιο στην "αναμενόμενη" εμπειρία του παιδιατρείου, που καλύπτει ένα διευρυμένο ηλικιακό φάσμα με αντικρουόμενα συναισθήματα.
Η λειτουργική απαίτηση διαχωρισμού των χώρων ενδυναμώθηκε μέσα από τον υπερτονισμό της διαφορετικής ατμόσφαιρας, διατηρώντας κοινό λεξιλόγιο σχεδιασμού και διαφοροποιώντας τα επί μέρους στοιχεία. Η υποφωτισμένη αίθουσα αναμονής δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας και καταπραΰνει την ανησυχία πριν από την εξέταση. Ο διαχωριστικός τοίχος διατηρείται σε χαμηλή στάθμη και επιτρέπει τη διέλευση του φυσικού φωτός.
Ο χώρος παιχνιδιού για τα παιδιά διαχωρίζεται με το πέταμα από κόκκινο σχοινί, επιτρέποντας την οπτική επικοινωνία. Η ξύλινη επιφάνεια του καθίσματος αναπτύσσεται σε όλο το μήκος και διαπερνά το όριο, επιτρέποντας την ελεύθερη μετακίνηση γονέων και παιδιών.
Η ζώνη με τη σύνθεση των υφασμάτων εισάγει μια πλούσια χρωματική παλέτα, διασκεδάζοντας την "ουδετερότητα" των υπόλοιπων επιλογών. Αντίστοιχα, οι οργανικές φόρμες του κινητού εξοπλισμού λειτουργούν αντιστικτικά στην "αυστηρή" γεωμετρία.
Στον κυρίως χώρο εξέτασης το λεξιλόγιο των υλικών περιορίζεται σε αποχρώσεις του λευκού και των ξύλινων επενδύσεων από καπνιστή δρυ. Η λιτότητα και η καθαρότητα των επιλογών ενδυναμώνει την αίσθηση του "επιστημονικού εργαστηρίου", που συνυπάρχει με στοιχεία χρώματος.
Η απόλυτη ελευθερία και η εμπιστοσύνη από τη γιατρό Π. Τριανταφύλλου επέτρεψαν τον πειραματισμό, προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν τα όρια λειτουργίας και επικοινωνίας του ιατρείου εκτός συμβατικών περιορισμών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: arkteam
Κατασκευή: CON TRUST (Βασίλης Παπαδόπουλος)
Tοποθεσία: Ανατολική Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 85 m²
Xρόνος μελέτης: 2012
Xρόνος κατασκευής: 30 ημέρες
Φωτογραφίες: Βαβινούδης - Δημητρίου / studio vd 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μεζεδοπωλείο στη Χαλκίδα

Μεζεδοπωλείο στη Χαλκίδα

Το εστιατόριο κατασκευάστηκε σε υπάρχον κέλυφος, στο κέντρο της Χαλκίδας και διαμορφώθηκε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο περιλαμβάνει την υποδοχή και την κεντρική μπάρα εξυπηρέτησης, ενώ το δεύτερο συμπληρωματικά τραπέζια.Το…

"Core Agora", περίπτερα με ξύλινο περίβλημα στην Ελούντα

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό αυτόνομων περιπτέρων σε παράταξη, με χρήσεις καταστημάτων, ψυχαγωγίας, τέχνης και εστίασης. Ο σχεδιασμός αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων, που…

"Mikos" κατάστημα υφασμάτων στην Αθήνα

Ο επανασχεδιασμός του τετραώροφου νεοκλασικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας διαφοροποιείται σε κάθε όροφο σύμφωνα με τη χρήση του καταστήματος. Τα μοντέρνα στοιχεία του εσωτερικού σχεδιασμού κάνουν την αυστηρή εμφάνιση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.