"Skiathos Symbol Villas" τρεις κατοικίες στις Αχλαδιές Σκιάθου

Το συγκρότημα αφορά τρεις εξοχικές κατοικίες σε κοντινή απόσταση από την παραλία Αχλαδιές της Σκιάθου. Η έντονη κλίση του εδάφους και ο προσανατολισμός προς τη θάλασσα υπαγόρευσαν μια παράλληλη, κλιμακωτή διάταξη των κτιρίων προκειμένου να εξασφαλιστεί η άπλετη θέα από όλα τα επίπεδα. Οι δύο κατοικίες τοποθετούνται μία στάθμη χαμηλότερα από τον δρόμο πρόσβασης, ενώ η τρίτη στην προέκταση του δαπέδου των άλλων δύο. Ως αποτέλεσμα, ο επισκέπτης προσεγγίζοντας το έργο από τη στάθμη του δρόμου αντικρίζει μόνο τα δώματα, τις πέργκολες και τις υδάτινες επιφάνειες των κτιρίων.
Στη συνέχεια μία εξωτερική κλίμακα σε πρόβολο ενώνει χωρικά και οπτικά το επίπεδο της στάθμευσης με το πρώτο επίπεδο και το υπόγειο. Στο πρώτο επίπεδο, η επιμήκης διάρθρωση των μονολιθικών όγκων δημιουργεί στη βορεινή πλευρά μία γραμμική κυκλοφορία με φόντο τον πέτρινο τοίχο. Ο πέτρινος αυτός τοίχος πέρα από αναλημματική στήριξη δημιουργεί εσοχές, φωταγωγούς και υπόσκαφα δωμάτια· διατρέχει τις δύο κατοικίες και απολήγει αντιδιαμετρικά στις δύο προστατευμένες βεράντες κατά μήκος των οποίων βρίσκονται οι κολυμβητικές τους δεξαμενές.
Ανάμεσα στις δύο κατοικίες του πρώτου επιπέδου μία υπαίθρια σκάλα από προβόλους σκυροδέματος, η οποία οδηγεί σε μία ενδιάμεση αυλή και την τρίτη κατοικία. Η γραμμική λογική συνεχίζεται και σε αυτό το επίπεδο. Στο πίσω μέρος βρίσκεται η ζώνη κυκλοφορίας. Ένας γραμμικός διάδρομος, κατά μήκος του κτιρίου, στεγασμένος με ξύλινα στοιχεία, ο οποίος πέρα από χώρο κίνησης λειτουργεί και ως φωταγωγός, επιτρέποντας σε όλους τους κλειστούς χώρους να είναι διαμπερείς. Οι κύριοι χώροι αναπτύσσονται σε γραμμική διάταξη παράλληλα στη θέα. Στην προέκτασή τους απλώνεται μία γραμμική βεράντα και κατά μήκος της η ιδιωτική κολυμβητική δεξαμενή. Στην ανατολική πλευρά η βεράντα καταλήγει σε ένα μπαλκόνι εν μέρη σε πρόβολο, το οποίο προεκτείνει τον χώρο διημέρευσης στον εξωτερικό χώρο.
Οι αναλογίες των ανοιγμάτων και η διάσπαση των όγκων και των επιπέδων σε συνδυασμό με τις γήινες αποχρώσεις και τα φυσικά υλικά όπως η πέτρα, το ξύλο και τα καλάμια επιχειρούν να διαμορφώσουν μία νέα νησιωτική κλίμακα και εικόνα. Μία κατασκευή που με το χρόνο θα ενσωματωθεί στο περιβάλλον ενώ παράλληλα θα αναδεικνύει και θα πλαισιώνει τη θέα από κάθε σημείο και επίπεδό της.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
3H ¯architects / Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα
Συνεργάτης αρχιτέκτων:
Άννα Χατζημιχάλη
Υπεύθυνος μελέτης:
Νικήτας Χατζημιχάλης
Στατική μελέτη:
Φίλιππος Σαμαράς
Η/Μ μελέτη:
Τριαντάφυλλος Κεφαλάς
Κατασκευή:
MSV Constructions
Ειδικός συνεργάτης:
Θάνος Καραγιάννης
Επίβλεψη:
Νικήτας Χατζημιχάλης
Εμβαδό οικοπέδου:
5.578,28 m²
Συνολικό εμβαδό:
200 m²
Έτος μελέτης:
2019
Χρόνος αποπεράτωσης:
2020 - 2021
Φωτογραφίες:
Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Olea All Suite Hotel", ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο

Το Olea All Suite Hotel αναπτύσσεται βαθμιδωτά στην πλαγιά ενός λόφου στο νησί της Ζακύνθου. Στόχος του σχεδιασμού ήταν ο αναπροσδιορισμός του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από ελεύθερες χαράξεις που μιμούνται…
Παραδοσιακό κατάλυμα στα Σφακιά

Παραδοσιακό κατάλυμα στα Σφακιά

Η θέση του καταλύματος στην καρδιά της Χώρας Σφακίων έδρασε καθοριστικά στη διαμόρφωση της κεντρικής ιδέας και του σχεδιασμού του. Μέσα στο εσωστρεφές οικόπεδο δημιουργείται ένα "χωριό μέσα στο χωριό"…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.