''Casa Cook'', ξενοδοχείο 5* στη Σάμο με βασικά υλικά την πέτρα, το ξύλο και το σοβά
Το νέο ξενοδοχείο είναι ενταγμένο στο. δασικό τοπίο της Σάμου, στη νότια πλευρά του νησιού, με θέα τις απέραντες παραλίες του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το παραθαλάσσιο οικόπεδο με την πλούσια βλάστηση απλώνεται προς μια ειδυλλιακή, αμμώδη παραλία.
Αποτελεί, στην ουσία, ένα καταφύγιο 128 δωματίων μόνο για ενήλικες, προσφέροντας χαλαρή πολυτέλεια σε ένα από τα πιο πλούσια ιστορικά περιβάλλοντα της Μεσογείου. Το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης εστιατόριο και κέντρο ευεξίας, καθώς και πληθώρα εξωτερικών χώρων. Ο σύγχρονος οργανικός μινιμαλισμός της μελέτης των αρχιτεκτόνων μεταφράζεται στο χώρο σε ένα εξαιρετικά εκλεπτυσμένο περιβάλλον και μια αίσθηση κοινότητας, που εκφράζει η σειρά της οικογένειας Casa Cook.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πηγάζει και εμπνέεται από το γλωσσικό ιδίωμα της αρχιτεκτονικής των παραδοσιακών σπιτιών της Σάμου. Τα κτίρια, σε μια άνετη, ανθρώπινη κλίμακα και με γλυπτική άρθρωση, οργανώνονται σε ένα μικρό, γραφικό χωριό. Ένα έντονο υδάτινο στοιχείο -μια σειρά από λίμνες, μικρά κανάλια και πισίνες- διασχίζει το συγκρότημα ανάμεσα στα κτίρια, ενώνοντας τους διάφορους καταπράσινους εξωτερικούς χώρους και παρέχοντας οάσεις δροσισμού.
Η παλέτα των υλικών των κτιρίων ορίζεται από ζεστούς γκρι τόνους, ανάγλυφες επιφάνειες που προσκαλούν την αφή και από την πλούσια φύση της περιοχής με αγριελιές, φοίνικες και πεύκα. Οι αποχρώσεις τερακότας των ελληνικών κεραμικών, που βρέθηκαν στο νησί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των χρωμάτων. Παράλληλα ιταλικά πλακίδια cotto, πέτρα, ξυλεία, μαλακό δέρμα και αιθέρια υφάσματα δημιουργούν τις στρώσεις της σύνθεσης.
Οι φυτεμένες στέγες του έργου εμπλουτίζουν περαιτέρω το πράσινο στοιχείο, χαρακτηριστικό που υποστηρίζει επίσης τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα της περιοχής.
Οριοθετώντας την άκρη του συγκροτήματος προς τη θάλασσα, το εστιατόριο "Beach House" προσφέρει πανοραμική θέα στα γαλάζια νερά και στον απέραντο ορίζοντα. Ο χώρος, που δημιουργήθηκε με το ίδιο στυλ με τους χώρους διαμονής, είναι ανοιχτός σε εξωτερικούς επισκέπτες, υφαίνοντας το θέρετρο με τη ζωντανή, τοπική νησιωτική ζωή.
Σχεδιασμένα σαν καταφύγια, τα δωμάτια, τα οποία ποικίλουν από δίκλινα 26 - 40 m² έως την ιδιωτική βίλα 70 m², είναι μοντέρνα και μινιμαλιστικά, διακοσμημένα με εκλεπτυσμένους τόνους και φυσικά, χειροποίητα στοιχεία που δημιουργούν μια πολυτελή ατμόσφαιρα με βαθιά αυθεντική ελληνική αύρα.
Στοιχεία έργου
Master planning & αρχιτεκτονική μελέτη:
Block722
Ομάδα μελέτης:
Σωτήρης Τσέργας, Κάτια Μαργαρίτογλου, Βασιλική Μουσταφαντζή, Πατρίτσια Φακιολάκη, Νικολέτα Παπαλυμπέρη, Σοφία Στεφανοπούλου, Απόστολος Καρασταμάτης, Εύα Δημουλά, Δήμητρα Πουλοκεφάλου
Γεωργία Δαβέτα, Χριστίνα Κόντου, Σοφία Δαμιανίδου, Αγνή Στασινοπούλου, Μαρία Δαμιανίδου, Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Δανάη Λαζαρίδη
Interior design:
Block722, Bασίλης Νίκος / Velos, Tourism S.A.
Πολιτικός μηχανικός & μηχανολόγος:
PCK Pagonis-Polychronopoulos-Kinatos Co, PG Kamarinos Consulting Engineers
Μελέτη φωτισμού:
Skia lighting
Μελέτη σκληρών επιφανειών τοπίου:
Block722, Outside landscape architecture / Eύα Παπαδημητρίου
Μελέτη διαμόρφωσης μαλακών επιφανειών & φύτευσης:
ARCHETOPO Landscape Architecture
Project manager:
Ballian Techniki
Κατασκευή& επίβλεψη:
Ballian Techniki
Ιδιοκτήτης:
Velos Tourism SA
Πελάτης:
FTC Hotels
Branding strategy & positioning:
Vision alphabet
Τέχνη:
Αναστασία Σαχταρίδου
Art direction:
Tobias Gaertner, Vision alphabet
Styling & μοντέλο:
Priszcilla Varga
Creative Direction:
Block722
FF&E:
Block722, Bασίλης Νίκος / Velos Tourism SA, Ballian Techniki
Τρισδιάστατη απεικόνιση:
Βlock722, Fat Tony Studio
Εμβαδό συγκροτήματος:
5.300 m²
Χρόνος μελέτης και ολοκλήρωσης:
2021 - 2022
Φωτογραφίες:
Ana Santl