"Athens Capital Hotel - MGallery Hotel Collection by Accor", πλήρης ανακατασκευή ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας

  • MTArchitects / Massouridis Theodoraki Architects

Στο κέντρο της Αθήνας και περιτριγυρισμένο από εμβληματικά κτίρια και ιστορικά μνημεία της πόλης, το νέο Athens Capital Hotel Collection by Accor είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων της MGallery Collection by Accor Hotels. Το κτίριο, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, προ υπήρξε ως το εμβληματικό ξενοδοχείο King’s Palace Hotel. Χτισμένο το 1959, από τον αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, αποτέλεσε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και κέντρο της κοσμικής ζωής των Αθηναίων, σημείο αναφοράς της μεταπολεμικής αστικής αναγέννησης της Αθήνας. Η επιθυμία της ιδιοκτήτριας εταιρείας ήταν να δημιουργήσει ένα πολυτελές και εκλεπτυσμένο σύγχρονο ξενοδοχείο, που θα αντανακλά τις νέες αστικές τάσεις της εποχής, θα επαναφέρει το παλαιότερο κύρος της τοποθεσίας του και θα εισαγάγει μια νέα εποχή στην αθηναϊκή φιλοξενία.

Η ανανεωμένη χρήση του κτιρίου ως ξενοδοχείο 5 αστέρων με σκοπό την αναβίωση της οντότητας, που κάποτε κατείχε, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της ταυτότητάς του, ορίζει μια σχεδιαστική προσέγγιση, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, σέβεται την αρχιτεκτονική μνήμη του κτιρίου και συνδυάζει ένα σύγχρονο σχεδιασμό, διατηρώντας κλασικές και κομψές γραμμές. Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση και συνέχιση της πολιτισμικής του κληρονομιάς σε ένα αστικό περιβάλλον, που εξελίσσεται και αλλάζει. H ταυτότητα του brand MGallery Hotel Collection της Accor, ορίζει ένα μοναδικό, διαχρονικό σχεδιασμό, που εμβυθίζει τον επισκέπτη στην ιστορία του, την ευεξία, την ισορροπία και την ομορφιά.

Η πλήρης ανακατασκευή του κτιρίου -από το αρχιτεκτονικό γραφείο MTArchitects και της MKV Design, που ανέλαβε το interior design- ολοκληρώθηκε σε 24 μήνες και το αποτέλεσμα είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο σύγχρονων προδιαγραφών με 158 σύγχρονα δωμάτια, 18 σουίτες και 1 προεδρική σουίτα, που διανέμονται σε 9 ορόφους. Κάθε δωμάτιο αναδεικνύεται σε έναν ολόκληρο κόσμο ξεχωριστής αισθητικής με διακριτικά ελληνικά σύμβολα και σχέδια, λιτές γραμμές και κομψά υλικά.
Η αρχιτεκτονική μελέτη διαμορφώνει το κτίριο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 12.700 m2, ως εξής:
• Η κεντρική είσοδος του ξενοδοχείου επανέρχεται στην αρχική φυσική της θέση επί της οδού Πανεπιστημίου, όπου διατηρείται το γλυπτό "Έρως-Δήμητρα" της Νέλλα Γκολάντα.
• Οι χώροι κοινού αναπτύσσονται στο ισόγειο με την ρεσεψιόν, τους χώρους υποδοχής και καθιστικών, το bar και τα καταστήματα επί της οδού Πανεπιστημίου.
• Στον πρώτο όροφο βρίσκονται το business center, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το γυμναστήριο και δωμάτια επισκεπτών, τα οποία αναπτύσσονται στους ορόφους 1 έως 9. Στον 9ο όροφο αναπτύσσεται και ο χώρος εστιατορίου.
• Στον τελευταίο όροφο, το "roof-top pool bar" με θέα στην Ακρόπολη και το Λυκαβηττό διαθέτει εντυπωσιακή "open air infinity" πισίνα με πανοραμική θέα της πόλης.

Οι υπηρεσιακοί χώροι του ξενοδοχείου περιορίζονται στο 1ο και 2ο υπόγειο, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι χώροι φιλοξενίας κοινού.
Οι αρχικές προσόψεις του κτιρίου χαρακτηρίζονταν από τη ρυθμική επανάληψη των ανοιγμάτων πάνω σε ένα χαρακτό κάναβο, ρηχά γείσα με μπαλκόνια και συνδυασμούς μοντέρνων κατασκευών και κλασσικών στοιχείων. Με την μετέπειτα ανακατασκευή του κτιρίου το 1986 για τη στέγαση των γραφείων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, το κτίριο έχασε την αρχική του ταυτότητα.

Οι προσόψεις του κτιρίου σχεδιάζονται με σεβασμό προς τις αρχικές όψεις του κτιρίου και με στόχο την ένταξή τους στον εξελισσόμενο χαρακτήρα της πόλης με εκλεπτυσμένες, κλασικές αναφορές. Στην οργάνωση των όψεων προτάσσεται ο τριμερής οριζόντιος διαχωρισμός: βάση – κορμός - στέψη, η συμμετρία, η αξονικότητα και η ρυθμική επαναληπτικότητα των ανοιγμάτων. Βασικό υλικό επένδυσης των όψεων είναι το υπόλευκο ασβεστολιθικό μάρμαρο Βράτσα, με επεξεργασία βούρτσας και αμμοβολής.
Παράλληλα με την τυποποίηση αυτών των μορφολογικών στοιχείων, αντιπαρατίθενται σύγχρονα στοιχεία, όπως τα κρυστάλλινα και μεταλλικά στηθαία και επενδύσεις με φύλλα αλουμινίου, τα οποία τοποθετούνται στον 7ο και 8ο όροφο και στο κεντρικό τμήμα της όψης της οδού Πανεπιστημίου. Το συγκεκριμένο τμήμα σχεδιάζεται με βάση την εσωτερική διαφοροποίηση της διαμόρφωσης των δωματίων. Ο τελευταίος όροφος, που βρίσκεται σε εσοχή, καλύπτεται πλήρως από φύλλα αλουμινίου, ενισχύοντας τη σχεδιαστική προσέγγιση. Επίσης, επανέρχονται τα ιστορικά μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου, όπως το κλιμακοστάσιο με το καμπύλο στηθαίο - χειρολισθήρα, η χρήση του roof-garden και το εσωτερικό αίθριο.
Στο Athens Capital η τέχνη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το "Mappemonde" του Γιώργου Λάππα φιλοτεχνεί το εσωτερικό αίθριο του κτιρίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής, διαμορφωμένο ως ένας οριοθετημένος χώρος αναμνήσεων, μια χαρτογράφηση, μια αφήγηση προσωπικών εμπειριών, που απηχεί σε παγκόσμια κλίμακα. Το επιβλητικό έργο αποτελείται από 3.000 κομμάτια, τα οποία διατρέχουν τους χώρους του ξενοδοχείου.

Το συγκεκριμένο έργο τέχνης έρχεται να εκφράσει απόλυτα και την ταυτότητα των MGallery Collection by Accor Hotels, η οποία βασίζεται στην αφήγηση ιστοριών κάθε κλίμακας. Όπως κάθε ξενοδοχείο MGallery ανά τον κόσμο, έτσι και το Athens Capital έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία να αφηγηθεί, η οποία συντίθεται από την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τη μοναδική εμπειρία του επισκέπτη στο χώρο όπου φιλοξενείται. Σκοπός του νέου Athens Capital Hotel είναι η αισθητική αρτιότητα και ισορροπία, που συνδέονται με το γύρω αστικό περιβάλλον και η ανάδειξή του ως ενός σύγχρονου, εμβληματικού και διαχρονικού σημείου της πόλης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
MTArchitects / Massouridis Theodoraki Architects
Μελέτη εσωτερικών χώρων:
Mkv - Interior Architectural Design - Maria Vafiadi
Στατική μελέτη:
Παγώνης - Πολυχρονόπουλος - Κινάτος Ε.Ε.
Γιώργος Βροχίδης
H/M μελέτη:
LDK engineering consultants S.A.
Μελέτη φύτευσης:
Kokorelia Landscape
Συντονιστής κατασκευής:
ECC Engineering Consulting & Construction
Ιδιοκτήτης:
Λάμψα Α.Ε.
Τοποθεσία:
Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
12.700 m2
Παρουσίαση:
Μυρτώ Θεοδωράκη
Φωτογραφίες:
Χρήστος Δράζος

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"The Modernist Athens" ξενοδοχείο σε μεταπολεμική πολυκατοικία

Το "The Modernist Athens" στεγάζεται σε ένα κτίριο μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής, αντιπροσωπευτικό της μαζικής ανοικοδόμησης της δεκαετίας του 1950. Πρόκειται για ένα αστικό κτίριο με καθαρή γεωμετρία και αυστηρό κάναβο στις…

"Parion Opus" σουίτες πολυτελείας στην Πάρο

Το παραδοτέο επρόκειτο να μετατρέψει μια εγκαταλελειμμένη υποδομή που αρχικά κατασκευάστηκε για να στεγάσει μια εξοχική κατοικία, σε μια μπουτίκ φιλοξενία που βρίσκεται μέσα σε μια αυθεντική γειτονιά της παριανής…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.