Ξενοδοχειακό συγκρότημα "Ikos Aria" στην Κω

Το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, "IKOS ARIA", αναπτύσσεται στο μαγευτικό κόλπο της Κεφάλου, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού της Κω, με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος, στο νησί της Νισύρου, στο νησάκι Καστρί και στις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες της περιοχής του Αγίου Στεφάνου. Οι λιτές γραμμές, η καθαρή γεωμετρία, οι σαφείς αρχιτεκτονικές χειρονομίες, που οδηγούν σε καδραρίσματα και οπτικές φυγές και οι λευκοί τόνοι χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική του συγκροτήματος, που αποτελείται από 374 δωμάτια και σουίτες. Μεγάλο μέρος των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε, αφού καθαιρέθηκαν όλες οι επενδύσεις, οι τοιχοποιίες και ενισχύθηκαν οι φέροντες οργανισμοί. Τα νέα κτίρια είναι είτε σύμμεικτες κατασκευές είτε συμβατικές κατασκευές με φέροντα οργανισμό οπλισμέ¬νου σκυροδέματος. Παράλληλα, προστέθηκαν νέα κτίρια δωματίων και κοινόχρηστων λειτουργιών, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών. Οι επεμβάσεις ολοκληρώθηκαν σε διάστημα 10 μηνών.
Το συγκρότημα αποτελείται από ένα πενταώροφο κεντρικό κτίριο, τέσσερις πτέρυγες δωματίων, σαράντα έξι bungalows, δύο ανεξάρτητα κτίρια με τρία εστιατόρια, ένα κτίριο υποδοχής με lobby και εστιατόριο, ένα ανοιχτό θέατρο και ένα κτίριο παιδικού σταθμού. Στον περιβάλλοντα χώρο έχουν κατασκευαστεί τρία μπαρ, αθλητικές εγκαταστάσεις, τέσσερις κοινόχρηστες πισίνες ενηλίκων, δύο παιδικές πισίνες, μια υδάτινη παιδική χαρά και κτίρια μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Το οικόπεδο διαχωρίζεται σε δύο επί μέρους περιοχές εκατέρωθεν του δρόμου πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών του 5ου και 6ου αιώνα.
Στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου κυριαρχεί το κεντρικό πολυώροφο κτίριο, του οποίου η σύνθεση χαρακτηρίζεται από την κάθετη σχέση μεταξύ δύο όγκων. Ο πρώτος αφορά στα δύο κατώτερα επίπεδα και αναπτύσσεται στον άξονα ανατολής - δύσης, παράλληλα στη θάλασσα. Τη γραμμική ανάπτυξη της σύνθεσης των δύο επιπέδων διασπά ο τριώροφος ορθογώνιος όγκος δωματίων, που είναι τοποθετημένος στον άξονα βορρά - νότου, κάθετα στο θαλάσσιο μέτωπο, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη θέα όλων των δωματίων προς το μαγευτικό κόλπο της Κεφάλου.
Οι κοινόχρηστοι χώροι του κεντρικού κτιρίου διατάσσονται κυρίως στα δύο κατώτερα επίπεδά του. Το επίπεδο της εισόδου περιλαμβάνει την κεντρική υποδοχή, το lobby, το μπαρ, το γαλλικό εστιατόριο "Provence", την εσωτερική πισίνα, δύο εμπορικά καταστήματα και χώρους γραφείων. Τα υλικά του κεντρικού κτιρίου, λευκό μάρμαρο, φυσικά υλικά, ξύλο, λυγαριά, μπαμπού, υφάσματα σε γήινες αποχρώσεις δημιουργούν ένα κομψό και ζεστό περιβάλλον. Τα τέσσερα ανοίγματα οροφής (sky lights) και ο κατακόρυφος κήπος ενισχύουν την αρμονική σχέση εξωτερικού - εσωτερικού χώρου.
Tο κατώτατο επίπεδο περιλαμβάνει εστιατόρια, το χώρο του spa με ζώνη χαλάρωσης, υγρούς χώρους, σάουνα, χαμάμ, "adventure shower", καμπίνες θεραπειών και το γυμναστήριο. Στο ίδιο επίπεδο χωροθετούνται οι περισσότεροι βοηθητικοί χώροι του συγκροτήματος, όπως κουζίνες, αποθήκες, μηχανολογικοί χώροι. Οι εξωτερικοί χώροι των εστιατορίων διαθέτουν εκτεταμένες πέργκολες με περσίδες αλουμινίου και ξύλο λυγαριάς. Φυσική, επεξεργασμένη και αδρή ξυλεία, πέτρα, μάρμαρο και εντυπωσιακά πλακίδια αποτελούν τις βασικές επιλογές των χώρων εστίασης. Στο spa oι ταπετσαρίες, το λευκό μάρμαρο, η ανάγλυφη επένδυση των υγρών χώρων με τον ιδιαίτερο φωτισμό με οπτικές ίνες και ο συνολικός μυσταγωγικός φωτισμός αποπνέουν πολυτέλεια και ηρεμία.
Τα ανώτερα επίπεδα περιλαμβάνουν 114 δωμάτια και 9 σουίτες. Στη δυτική περιοχή του οικοπέδου έχουν κατασκευαστεί δεκαοκτώ νέα bungalows, τo ασιατικό εστιατόριο "Anaya" και το ελληνικό εστιατόριο "Kos" και έχουν ανακαινισθεί οκτώ υφιστάμενα bungalows στην παραλιακή ζώνη. Οι μεγάλοι ιδιωτικοί κήποι τους εναρμονίζονται πλήρως με το τοπίο και το κέδρινο δάσος και συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό απόλυτης χαλάρωσης στη φύση.
Η ανατολική περιοχή του οικοπέδου περιλαμβάνει δεκατρία νέα μπαγκαλόου, επτά ανακαινισμένα υφιστάμενα bungalows, το ελληνικό εστιατόριο "Ouzo" και το νέο κεντρικό κτίριο υποδοχής, το οποίο περιλαμβάνει lobby, lobby bar, το εστιατόριο "Seasons" και πισίνα. Τα ανακαινισμένα κτίρια της παραλιακής ζώνης είναι ισόγεια με ιδιωτικούς κήπους και άμεση πρόσβαση στην παραλία.
Τα κτίρια δωματίων έχουν λιτές γραμμές, καθαρή γεωμετρία, πέργκολες με περσίδες αλουμινίου, κλώστρα, που ορίζουν τις εισόδους και ξύλινες πλευρικές, κατακόρυφες περσίδες, που ορίζουν τους ημιυπαίθριους χώρους της όψης προς τη θάλασσα. Φυσικά υλικά στο εσωτερικό και απαλοί χρωματισμοί, δημιουργούν μία συνεχή συνομιλία με το φυσικό περιβάλλον και το γαλάζιο του Αιγαίου. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο με γνώμονα την ανθρώπινη κλίμακα, που εντάσσεται πλήρως στο περιβάλλον του και ενισχύει την αίσθηση της οικειότητας.
Στα κτίρια των εστιατορίων και της υποδοχής η σύνθεση υπακούει στην καταπληκτική θέα, στο φυσικό ανάγλυφο και στην ανθρώπινη κλίμακα. Το εστιατόριο "Ouzo", σε πλεονεκτική θέση στην παραλιακή ζώνη, αποτελεί στην ουσία ένα υπαίθριο εστιατόριο, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του αναπτύσσεται σε ανοικτό χώρο. Η εκτεταμένη πέργκολα με τη λυγαριά, το πατητό τσιμεντοκονίαμα, οι ακατέργαστοι κορμοί, η επεξεργασμένη ξυλεία, οι λευκές και γαλάζιες αποχρώσεις στην ταπετσαρία και τα υφάσματα τονίζουν την ελληνική ταυτότητα του χώρου.
Στο ισόγειο κτίριο της Deluxe Reception με το εστιατόριο "Seasons" οι καθαρές γραμμές των διαφορετικών όγκων δένονται από μία ζώνη που ορίζει τη στέψη του περιμετρικού ημιυπαίθριου χώρου του κτιρίου. Ο εξωτερικός χώρος διαμορφώνεται σε αναβαθμούς και σε ενδιάμεση στάθμη έχουν διαμορφωθεί δύο κτιστά καθιστικά. Το απαλό μπεζ χρώμα εξωτερικά, το εσωτερικό αίθριο, τα μεγάλα ανοίγματα της όψης προς τη θάλασσα και τα στενά κατακόρυφα επαναλαμβανόμενα ανοίγματα της βόρειας όψης της εισόδου αναδεικνύουν την αφετηρία της αρχιτεκτονικής σύλληψης και επιτρέπουν το φυσικό φως να εισβάλει διακριτικά στον εσωτερικό χώρο, ενώ τα μεγάλα νότια ανοίγματα με την εκτεταμένη πέργκολα ανοίγουν το κτίριο προς τη μαγευτική θέα.
Στο κτίριο των εστιατορίων "Anaya" και "Kos" η αρχιτεκτονική σύνθεση αφορά στη σχέση τριών όγκων μεταξύ τους και με την κυρίαρχη θέα προς τη θάλασσα. Οι κύριοι όγκοι των εστιατορίων και οι πέργκολες έχουν λευκό χρώμα, ενώ ο ενδιάμεσος γκρι. Στο εσωτερικό του "Anaya" κυριαρχούν το πορτοκαλί και το σκούρο γκρι στους εσωτερικούς τοίχους, στα διάτρητα ξύλινα διαχωριστικά, στις ξύλινες επενδύσεις και στις ξύλινες αναρτημένες οροφές, συνθέτοντας την ασιατική ταυτότητα του εστιατορίου. To εστιατόριο "Kos" έχει αναφορές σε παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα. Γι’ αυτό στο δάπεδο του έχει εφαρμοστεί πλακίδιο με ύφος περασμένης εποχής. Οι αντίστοιχες ξύλινες κατασκευές του "Kos" αφέθηκαν στη φυσική απόχρωση του ξύλου, ενώ και στην πέργκολα έχει τοποθετηθεί λυγαριά στο φυσικό της χρώμα και κατακόρυφα ξύλινα διαχωριστικά.
Στον περιβάλλοντα χώρο αναπτύσσεται ένα εκτεταμένο δίκτυο οδοποιίας, που αφενός εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες του συγκροτήματος, αφετέρου προσκαλεί τον επισκέπτη να περιπλανηθεί στο χώρο. Η μεγάλη "προμενάδα" στη δυτική περιοχή "τρέχει" παράλληλα στη θάλασσα και οδηγεί στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου των δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών.
Οι χώροι πρασίνου καλύπτουν περίπου 68.000 m2 και η επιλογή των φυτών έχει γίνει με σεβασμό στην τοπική χλωρίδα και στο κλίμα των Δωδεκανήσων.
Τον περιβάλλοντα χώρο συμπληρώνει το υγρό στοιχείο. Η παρουσία του είναι έντονη, με τέσσερις πισίνες ενηλίκων, μια εσωτερική πισίνα, δύο παιδικές πισίνες, ένα παιδικό "splash pad" με παιχνίδια, δύο εξωτερικές λαγκούνες και δύο εσωτερικές στο χώρο του lobby.
Οι καθαρές γεωμετρίες των όγκων και η αρμονική αλληλεπίδραση τους, οι λιτές και γενναίες αρχιτεκτονικές χειρονομίες, η διαχείριση της κλίσης τους εδάφους, ώστε ο περιβάλλων χώρος και τα κτίρια να έχουν ανεμπόδιστη θέα, συναποτελούν τους αρχιτεκτονικούς χειρισμούς του έργου.
Ο φυσικός και τεχνητός φωτισμός του ξενοδοχείου αναδεικνύουν τις φόρμες των κτιρίων. Η επιλογή της χρωματικής παλέτας σε λευκούς και απαλούς γκρι τόνους στις εξωτερικές επιφάνειες των κτιρίων έχει αναφορές στην αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με τις επιλογές των υλικών –λευκό μάρμαρο, φυσική ξυλεία, λυγαριές, επεξεργασμένα και ακατέργαστα ξύλα, κορμοί, μπαμπού–, υφάσματα και κινητός εξοπλισμός σε γήινες αποχρώσεις με "ethinc chic" χαρακτηριστικά.
Το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα συμπληρώνει η ορθή λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Η εξωτερική θερμομόνωση, τα συστήματα σκίασης, τα ενεργειακά κουφώματα και το εκτεταμένο δίκτυο μηχανολογικών εγκαταστάσεων κλιματισμού και αερισμού εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία και τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση του συγκροτήματος. Εξαιρετικής σημασίας είναι η διαχείριση των υδατικών πόρων του ξενοδοχείου, είτε πρόκειται για την επεξεργασία του πόσιμου νερού είτε για τη διαχείριση λυμάτων σε τοπική μονάδα βιολογικού καθαρισμού είτε για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης από επαναχρησιμοποιημένο νερό. Η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών είναι ουσιαστική για τη θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης, σε συνδυασμό με τη χρήση συστήματος "υδροξειδίου" και επικουρικά με τη χρήση λεβήτων LPG.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
NIMAND Architects / Νίκη Μάνου Ανδρεάδη δρ. αρχ. μηχ., δ. καθ. Α.Π.Θ.
ΜΜΤ Αρχιτέκτονες / Μανώλης Τζεκάκης δρ. αρχ. μηχ., ομ. καθ. Α.Π.Θ.
Επιβλεψη:
NIMAND Architects / Νίκη Μάνου Ανδρεάδη,
Παναγιώτης Κουκαρούδης αρχ. μηχ. MS, Γιάννης Νίκος Τσάρας δρ. αρχ. μηχ.,
ΜΜΤ Αρχιτέκτονες / Μανώλης Τζεκάκης, Παναγιωτίδης Αλέξιος ηλεκτρ. μηχ.
Ομάδα εργασίας NIMAND:
Γιάννης Νίκος Τσάρας δρ. αρχ. μηχ., Παναγιώτης Κουκαρούδης αρχ. μηχ. MSc,
Κική Δελιούση αρχ. μηχ. MSc, Γιάννης Καρβέλης αρχ. μηχ., Σοφία Χρήστου αρχ. μηχ., Δημήτρης Γιουζέπας δρ. αρχ. μηχ., Μαρία Μυλωνά αρχ. μηχ. MSc, Πέννυ Χωραφά αρχ. μηχ., Ηλέκτρα Τσάρα μηχ. έργων υποδομής, Στέλλα Καβαρτινα μηχαν. μηχ. Τ.Ε., Γεράσιμος Σταματάτος αρχ. μηχ., Φώτης Σαγώνας υπ. δρ. αρχ. μηχ., Ράνια Ανθοπούλου αρχ. μηχ. MSc, Απόστολος Παπαβασιλείου αρχ. μηχ., Κωνσταντίνα Αλαφροπάτη αρχ. μηχ. MSc, Αντωνία Ντρενογιάννη αρχ. μηχ. MSc, Αρχοντία Κυρούδη αρχ. μηχ. MSc, Μιχάλης Βρέντζος αρχ. μηχ. MSc
Ομάδα εργασίας MMT:
Έλντα Φούντου πολ. μηχ., Μάριος Φούντος πολ. μηχ. MSc, Βερενίκη Τζεκάκη BA interior designer, Τσακίρη Διονυσία MA interior designer, Γιάννης Χατζηδήμος τοπ. μηχ. MSc, Αρτέμης Κολοβός - μηχ. έργων υποδομής
Στατική μελέτη:
ΑRXIKO / Αθανάσιος Ξένος πολ. μηχ.
Ομάδα εργασίας:
Αθανάσιος Ξένος πολ. μηχ., Αγλαΐα Χρόνη πολ. μηχ., Χριστίνα Μυκονιου πολ. μηχ., Αλέξανδρος Κουστας πολ. μηχ., Παναγιώτης Ηγουμενίδης πολ. μηχ., Κοσμάς Στυλιανίδης δρ. πολ. μηχ. ομ. καθ. Α.Π.Θ., Χρήστος Ιγνατάκης δρ. πολ. μηχ. ομ. καθ. Α.Π.Θ.
Η/Μ μελέτη:
Δ. Μπόζης
Π. Κικίδης & συνεργάτες Ε.Τ.Ε.
ALTEREN ενέργεια και περιβάλλον Α.Ε.
Μελέτη φωτισμού:
Άννα Γερασίμου Δούφου αρχ. μηχ. MLD, S.D. LLIGHTING + DESIGN P.C.
Φυτοτεχνική μελέτη:
Νάσια Κικίδου γεωπόνος αρχιτέκτων τοπίου ΜLA
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.
Διαχείριση και επίβλεψη έργου:
Ομάδα development SANI RESORT
Λεωνίδας Κυρόπουλος πολ. μηχ., Δημήτρης Τζελεπης πολ. μηχ., Στάθης Τρυφίδης μηχαν. μηχ., Κώστας Τσακλίδης πολ. μηχ., Λευτέρης Γαϊτανέλης πολ. μηχ., Τέλης Διαμαντής πολ. μηχ. , Κώστας Παναγιωτόπουλος πολ. μηχ., Θανάσης Δομπης μηχαν. μηχ.,
Στάθης Γαζεπης μηχαν. μηχ., Γιώργος Κατσαμας μηχαν. μηχ., Ελένη Κυροπούλου πολ. μηχ., Γιώργος Σπηλιόπουλος πολ. μηχ., Θωμάς Γρηγορόπουλος πολ. μηχ., Αγγελική Μιχαλακα πολ. μηχ., Θόδωρος Κοιλανίτης πολ. μηχ., Φίλιππος Άμποτ μηχαν. μηχ., Μιχάλης Παπαδόπουλος γεωπόνος
Ιδιοκτήτης:
IKOS ΑRIA S.A.
Τοποθεσία:
Κέφαλος, Κως
Συνολικό εμβαδό κτιρίων:
35.149,46 m2
Χρόνος μελέτης:
2017 - 2018
Χρόνος κατασκευής:
Σεπτέμβριος 2018 - Μάϊος 2019
Παρουσίαση:
Νίκη Μάνου Ανδρεάδη, Παναγιώτης Κουκαρούδης
Φωτογραφίες:
Νίκος Δανιηλίδης, Βαγγέλης Πατεράκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μικρό ξενοδοχείο στην παλιά πόλη Χανίων

Μικρό ξενοδοχείο στην παλιά πόλη Χανίων

Δυο κτίρια στην οδό Νικηφόρου επισκόπου, συνενώθηκαν για να δημιουργηθεί ένα μικρό ξενοδοχείο με ιδιαίτερη ταυτότητα. Το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου των δυο αυτών κτιρίων αποτελεί ξένη ιδιοκτησία. Συναντάται και…
Ξενοδοχείο ''Lovia Boutique'' στη Μύκονο

Ξενοδοχείο ''Lovia Boutique'' στη Μύκονο

To ''Lovia boutique hotel'' εκτείνεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στη χώρα της Μυκόνου, με απρόσκοπτη θέα προς το Αιγαίο.Το έργο αποτέλεσε μια σχεδιαστική πρόκληση για την ομάδα, η οποία κλήθηκε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.