Ξενοδοχειακή μονάδα "Olivar Suites" στην Κέρκυρα αντλώντας έμπνευση από το φυσικό τοπίο του ελαιώνα

Με κεντρικό υπόβαθρο έναν ελαιώνα αιώνων και μια εντυπωσιακή παραλία στην περιοχή Μεσογγή του δήμου Κέρκυρας, διαμορφώθηκε η ξενοδοχειακή μονάδα "Olivar Suites" 120 σουιτών και κοινόχρηστων κτιρίων – κτίριο υποδοχής, εστιατόριο, χώροι spa, αναψυκτήριο και κατάστημα– συνολικής δόμησης 7.350 m2 σε έκταση συνολικού εμβαδού 26.500 m2 ήπιας κλίσης, έντονης βλάστησης και άμεσης πρόσβασης στη θάλασσα. Στόχος, η δημιουργία μιας ξεχωριστής εμπειρίας φιλοξενίας σε ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο με υψηλή άνεση, λιτότητα και διακριτική πολυτέλεια.
Η έκταση διακρίνεται σε δύο σχεδιαστικές ζώνες - τη ζώνη του ελαιώνα και τη ζώνη της παραλίας - διαχωριζόμενες από κοινοτικό δρόμο. Στη ζώνη του ελαιώνα, όπου τα γλυπτικά ελαιόδεντρα αποτελούν σημείο αναφοράς, δημιουργείται ένας οικισμός αυτόνομων σουιτών με ιδιωτική αυλή και πισίνα με στόχο ένα ελαιόδεντρο να αντιστοιχεί σε κάθε αυλή. Βασικό σχεδιαστικό εργαλείο αποτελεί το σύστημα παράλληλων πετρόχτιστων τοίχων ύψους έως 2.70 m που οργανώνει τις σουίτες γύρω από τα ελαιόδεντρα προσφέροντας απόλυτη ιδιωτικότητα και άμεση προσβασιμότητα. Ο ευέλικτος σχεδιασμός των σουιτών, συνολικά 10 διαφορετικών τυπολογιών επιτρέπει στο σύστημα των κτιρίων να προσαρμοστεί στην οργανική διάταξη του ελαιώνα και να αποφευχθεί η τυποποίηση. Αντί ενός μεγάλου κτιριακού όγκου που πολεοδομικά θα μπορούσε να υποστηριχθεί, οι αυτόνομες μονάδες μικρής κλίμακας επιλέχθηκαν ως βέλτιστη λύση ώστε να συνδιαλέγονται διακριτικά με τον ελαιώνα. Οι καθαροί, λιτοί όγκοι των σουιτών και του κτιρίου υποδοχής ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και εναλλάσσονται με πετρόχτιστους τοίχους, μονοπάτια, ιδιωτικές και κοινόχρηστες πισίνες, αυλές και πλατώματα.
Οδεύοντας προς τη ζώνη του παράλιου μετώπου το οπτικό πεδίο ανοίγει προς τη θέα της θάλασσας. Το εστιατόριο, το παλαιό ελαιοτριβείο - πλέον κατάστημα και αναψυκτήριο – όπως και σουίτες τοποθετούνται στην ζώνη αυτή και σχεδιάζονται με σημείο αναφοράς τη θάλασσα και την ανεμπόδιστη θέα.
Η μοντερνιστική αρχιτεκτονική γλώσσα συνδιαλέγεται με στοιχεία τοπικής μορφολογίας – τη λιτότητα της μορφής και την καθαρότητα των όγκων. Ξύλινες πέργκολες και έντονη φύτευση προσφέρουν σκίαση στους εξωτερικούς χώρους. Οι χρωματισμοί των υλικών είναι γαιώδεις. Διατηρείται μια απλή, καθαρή παλέτα που απαρτίζεται από λιθοδομές, εμφανές σκυρόδεμα, φυσικά επιχρίσματα, ξύλα και μέταλλα ώστε να αφομοιωθεί περεταίρω η επέμβαση στο φυσικό τοπίο.
Τηρώντας πλήρως το χρονοδιάγραμμα, οι μελέτες ολοκληρώθηκαν εντός 8 μηνών όπως είχε οριστεί και η κατασκευή διήρκησε 1 χρόνο και 6 μήνες με κατασκευάστρια εταιρία την Εργονομία Α.Τ.Ε.. Ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στα €17.000.000 όπως επίσης είχε αρχικά οριστεί. Η τεχνική επίλυση, ευέλικτη και σύγχρονη, κατέστησε δυνατή την ολοκλήρωση του εργου με ποιότητα, εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Η επίσκεψη του πρώτου φιλοξενούμενου έλαβε χώρα στις 31 Ιουνίου 2021.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν αντίστοιχη του στόχου που είχε τεθεί αρχικά –μετά από μόλις δύο μήνες λειτουργίας υπό ειδικές συνθήκες της πανδημίας Covid και υψηλό ADR (Average Daily Rate), υπήρξε ήδη κερδοφορία και πληρότητα άνω του 80%. Το γεγονός ότι οι κρατήσεις ολοκληρώθηκαν από προωθητικές ενέργειες μόνο με τη χρήση φωτορεαλιστικών αποδεικνύει την ειλικρίνεια και την μοναδικότητα του σχεδιασμού. Επιπλέον, η συνεχής αναδημοσίευση φωτογραφιών της προσωπικής εμπειρίας των επισκεπτών μέσω κοινωνικών δικτύων (Social Customer Interaction) αποτελεί δείκτη μεγάλης αποδοχής και ενθουσιασμού απέναντι στην ιδιαίτερη εμπειρία που προσφέρεται.
Έχοντας ως γνώμονα του σχεδιασμού τη δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας λιτού αλλά υψηλού επιπέδου που να αλληλεπιδρά με τον φυσικό πλούτο του Ελαιώνα και της θάλασσας, δημιουργήθηκε η ξενοδοχειακή μονάδα "Olivar Suites" – ένα μέρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να αισθανθεί μοναδικός όπως και το κάθε ελαιόδεντρο που έχει διατηρηθεί με σεβασμό.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
AUDO / Κ. Σκρουμπέλος – Φ. Σκρουμπέλος και Συνεργάτες Ο.Ε.
Ομάδα μελέτης:
Φοίβος - Ηλίας Σκρουμπέλος, Κωνσταντίνος Σκρουμπέλος, Αργυρώ Κοψιδά, Ιωάννα Χεινοπόρου, Αλεξία Σταυροπούλου, Ιάσονας - Αναστάσιος Γιαννόπουλος
Στατική μελέτη:
Γεώργιος - Μάριος Πουλημένος
Τοπογραφική μελέτη:
Σάββας Πουλημένος
Η/Μ μελέτη:
Κορίνα Γουδέλη
Μελέτη φωτισμού:
Delta-Theta Lighting Consultants / Θεοφίλη Μαχαιρίδη - Δέσποινα Τσελεγαρίδου
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Στέλλα Παντελιά
Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων:
Σπυριδούλα Μουζακίτη
Κατασκευή:
ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ Α.Τ.Ε.
Τοποθεσία:
Μεσογγή, Κέρκυρα
Συνολική επιφάνεια οικοπέδου:
26.500 m2
Συνολική επιφάνεια δόμησης:
7.350 m2
Έτος κατασκευής:
2021
Φωτογραφίες:
Χρήστος Δράζος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Τουριστική κατοικία στη Σαντορίνη

Τουριστική κατοικία στη Σαντορίνη

Tο Μεγαλοχώρι είναι ένας ήσυχος, εσωστρεφής οικισμός της Σαντορίνης, ένας από τους λίγους που έχουν διατηρήσει ανέπαφο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Μικρές μονάδες υψηλών προδιαγραφών έχουν ήδη διαπρέψει στην περιοχή,…
Ξενοδοχείο ''Lovia Boutique'' στη Μύκονο

Ξενοδοχείο ''Lovia Boutique'' στη Μύκονο

To ''Lovia boutique hotel'' εκτείνεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στη χώρα της Μυκόνου, με απρόσκοπτη θέα προς το Αιγαίο.Το έργο αποτέλεσε μια σχεδιαστική πρόκληση για την ομάδα, η οποία κλήθηκε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.