Ξενοδοχείο "S Hotel" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επάνω από αρχαιολογική ανασκαφή

Ο βασικός προβληματισμός αυτής της μελέτης ήταν η ένταξη ενός πολυώροφου κτιρίου στον αστικό ιστό του κέντρου της Θεσσαλονίκης, με λιτό και διακριτικό τρόπο ως προς τη σύνθεση των όγκων και των στοιχείων διαμόρφωσης των όψεών του.
Αναπόσπαστο στοιχείο της μελέτης αποτέλεσε η αξιοποίηση της αρχαιολογικής ανασκαφής στη στάθμη του υπογείου του οικοπέδου, όπου βρέθηκαν αρχαιότητες που μαρτυρούν τη διαρκή χρήση αυτού του χώρου από την παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τα χρόνια του μεσοπολέμου. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι το θαλάσσιο τείχος της Θεσσαλονίκης, που διέρχεται κατά μήκος του οικοπέδου και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί και μάλιστα να είναι επισκέψιμο. Τα υπόλοιπα ευρήματα, που χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ., παρέμειναν ανέπαφα με σκοπό να είναι προστατευμένα από το κτίριο, ορατά και επισκέψιμα από το υπόγειο.
Το ιδεατό στερεό που προκύπτει από τον συνδυασμό του μικρού πλάτους του πεζόδρομου με το επιτρεπόμενο ύψος και τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου περιορίζει το κτίριο σε μια πολύ συγκεκριμένη γεωμετρική μορφή.
Συνθετικά επιχειρήθηκε η κλιμάκωση του όγκου του κτιρίου με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρηθεί η μνήμη της μικροκλίμακας της περιοχής και να ενταχθεί η οικοδομή διακριτικά στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Για τη μορφολογία του κτιρίου πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος θεμελίωσής του και η στατική επίλυσή του, η οποία παρουσίασε ιδιαίτερη δυσκολία μετά την αρχαιολογική ανασκαφή.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των φορτίων της θεμελίωσης στο υπέδαφος, επιλέχθηκε ως μοναδική πλέον λύση, η χρήση "ομάδων πασσάλων" κάτω από κάθε δομικό στοιχείο.
Μ’ αυτόν τον τρόπο η όλη εικόνα του θαλάσσιου μετώπου παρέμεινε αναλλοίωτη, γιατί η στέψη τους (κεφαλόδεσμοι) είναι στο επίπεδο του δαπέδου της σωστικής ανασκαφής.
Στη συνέχεια, στο επίπεδο του ισογείου στόχος ήταν να δοθεί η αίσθηση ότι το κτίριο αιωρείται επάνω από την υπάρχουσα αρχαιολογική ανασκαφή, δημιουργώντας σε πυλωτή έναν μεγάλο ημιυπαίθριο χώρο. Το ισόγειο στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από γυάλινες βατές επιφάνειες, που παρέχουν άμεση θέα προς την αρχαιολογική ανασκαφή. Αυτό συμβάλλει και στη δημιουργία μιας πιο ανάλαφρης κατασκευής επάνω από τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Στην ίδια λογική βασίζεται και η αρχιτεκτονική σύνθεση των παραπάνω ορόφων, όπου συνεχίζονται τα μεγάλα ανοίγματα και τονίζεται η λειτουργική και αισθητική σημασία των υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων.
Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της σύνθεσης παίζει η δημιουργία ενός κεντρικού όγκου, που επενδύθηκε με τεχνογρανίτη σε μορφή πωρόλιθου και δημιουργεί την αίσθηση ενός ενιαίου έρκερ με αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που αρμόζει στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων αποτελείται από οκτώ ορόφους και περιλαμβάνει 27 δωμάτια και junior suites καθώς και κοινόχρηστους χώρους στο επίπεδο του ισογείου.
Στο δώμα υπάρχει η απόληξη κλιμακοστασίου και δημιουργείται μια πέργκολα για χρήση του χώρου από τους ενοίκους της μονάδας.
Το κτίριο με τη μορφή του εναρμονίζεται στο περιβάλλον της περιοχής, ενώ αποτελεί μια ολοκληρωμένη, λιτή και διαχρονική αρχιτεκτονική πρόταση, που εξασφαλίζει άμεση επικοινωνία με την αρχαία ανασκαφή.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:

Νίκος Σγουρός & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες
Συνεργάτες:
3sk Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη:
CONCEPT Σύμβουλοι μηχανικοί
Η/Μ μελέτη:
Κωνσταντίνος Γκότσης, μηχανολόγος μηχ.
Η/Μ μελέτη εφαρμογής - επίβλεψη:
Νίκος Μαχαιράς, ηλεκτρολόγος μηχ.
Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου:
3sk Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Συνεργάτες:
Νίκος Σγουρός & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες
Κατασκευή:
ΕΚΑΤΕΡ Α.Ε.
Έτος αποπεράτωσης:
2021
Εμβαδό:
1.200 m2
Παρουσίαση:
Νίκος Σγουρός & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες, 3sk Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Φωτογραφίες:
Giorgos Zonti Photographer

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Παραθεριστικό κατάλυμα στο Βάλτο Πάργας

Παραθεριστικό κατάλυμα στο Βάλτο Πάργας

Η μελέτη αφορά στο σχεδιασμό ενός μικρού παραθεριστικού καταλύματος στην περιοχή Βάλτος της Πάργας, σε ελαιώνα εμβαδού 6,6 στρεμμάτων κοντά στην ομώνυμη παραλία.Η χωροθέτηση του κτιρίου έγινε με κύριο άξονα…
“The Alex” Ανάπλαση ξενοδοχείου στην Καστέλα

“The Alex” Ανάπλαση ξενοδοχείου στην Καστέλα

Το Boutique Hotel “The Alex” ανακατασκευάστηκε στη θέση ενός ξενοδοχείου της δεκαετίας του '80 στον λόφο της Καστέλλας, με στόχο να αποτελέσει το νέο τοπόσημο του Πειραιά, λόγω της μοναδικής…

"Βiobeach Boutique Hotel" ανακαίνιση ξενοδοχειακής μονάδας στο Ρέθυμνο

Η ξενοδοχειακή μονάδα "Βiobeach" στην παραλία της πόλης του Ρεθύμνου είναι ένα ξενοδοχείο που ανακαινίστηκε κατά τη διάρκεια 2020-2021. Η ανακαίνιση έγινε σε όλα τα επίπεδα-λειτουργικά, κατασκευαστικά, αισθητικά, καθώς και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.