Ξενοδοχείο, εστιατόριο και παντοπωλείο "Ergon House"

Το εστιατόριο - παντοπωλείο
Το "Ergon House" βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως στην καρδιά της Αθήνας. Το κτίριο αποτελείται από μια τετραώροφη προσθήκη της δεκαετίας του '90 και μια διώροφη διατηρητέα πρόσοψη. Συνολικά, το "Ergon House" είναι ένας προορισμός, στον οποίο συναντιούνται η γαστρονομία και η φιλοξενία.
Το εστιατόριο και το παντοπωλείο εγκαθίστανται στο ισόγειο του κτιρίου, ενώ επεκτείνεται και στο αίθριο που διαμορφώνεται μεταξύ της παλαιάς και της νέας πρόσοψης. Στο αίθριο βρίσκεται η εσωτερική αυλή με κυρίαρχο στοιχείο την ελιά στο κέντρο του χώρου, γύρω από την οποία διαμορφώνονται οι χώροι του καφέ, του ανοικτού φούρνου και του οπωροπωλείου. Η αυλή είναι πλακοστρωμένη με τσιμεντότουβλα, ενώ από τη μια πλευρά υπάρχει ο κατακόρυφος κήπος με φρέσκα λαχανικά και από την άλλη εκτείνεται η τοιχογραφία της θεάς Αρτέμιδος.
Κατά την είσοδο στο δεύτερο μέρος, το διπλό ύψος δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς, με την κεντρική μονάδα του μπαρ, του παντοπωλείου, του ιχθυοπωλείου και του κρεοπωλείου να βρίσκονται στη μέση. Γύρω από αυτά υπάρχουν πολλοί χώροι καθισμάτων, με μάρμαρο, ξύλο και υφάσματα δίνοντας τα παραδοσιακά χρώματα μιας ελληνικής πλατείας.
Η έννοια της σύγχρονης ελληνικής πόλης, όπως την όρισαν τα οικοδομικά υλικά της κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, είναι παρούσα στα τελειώματα του χώρου, καθώς στο εσωτερικό του καταστήματος εμφανίζεται ξύλο καρυδιάς, μαύρο μωσαϊκό, μάρμαρο Κοζάνης και τσιμέντο σε τοίχους και δάπεδα.

Το ξενοδοχείο
Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτού του ξενοδοχείου ήταν να συνδυάσει την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική με τις ανάγκες του σύγχρονου γαστρονομικού ταξιδιώτη.
Η είσοδός του αποκαλύπτεται μετά τη διέλευση της αυλής στο ισόγειο. Ο χώρος υποδοχής βρίσκεται στον πρώτο όροφο μαζί με το σαλόνι υποδοχής και "βλέπει" από επάνω το αίθριο, την αυλή και την είσοδο της οδού Μητροπόλεως.
Τα δωμάτια έχουν και αυτά εσωτερική πρόσοψη με θέα στο αίθριο ή οπίσθια θέα στην Ακρόπολη.
Χρησιμοποιώντας το ορθογώνιο σχήμα του τυπικού ορόφου, τα δωμάτια είναι τοποθετημένα γύρω από κεντρικούς χώρους, όπως η αίθουσα υποδοχής, οι κοινόχρηστες κουζίνες και το γυμναστήριο. Στα επίσης ορθογώνια δωμάτια το κρεβάτι τοποθετείται προς το ένα άκρο του χώρου, κοντά στο παράθυρο. Το κάθε δωμάτιο είναι διαρρυθμισμένο σε τρεις ζώνες: την είσοδο μέσα από τους υγρούς χώρους, το καθιστικό με το γραφείο και τον υπερυψωμένο ανοιχτό χώρο ύπνου.
Ο εσωτερικός σχεδιασμός περιστρέφεται γύρω από την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική. Τα κρεβάτια αντανακλούν το στιλ των παλαιών χτιστών κρεβατιών, ενώ τα διακοσμητικά καφασωτά αναφέρονται στις εισόδους των πολυκατοικιών της δεκαετίας του '60 στο κέντρο της Αθήνας. Παλαιά μαρμάρινα σκαλοπάτια σκάφτηκαν και μετατράπηκαν σε νιπτήρες. Σαν ταπετσαρία επάνω από το νιπτήρα και τις ντουλάπες, χρησιμοποιούνται υφαντά υφάσματα αργαλειού ως διακοσμητικό στοιχείο. Η αντίθεση του χρώματος σε κάθε χώρο επιτυγχάνεται με τη χρήση υπόλευκης βαφής στους τοίχους, όπως συμβαίνει συνήθως στα ασβεστωμένα κτίρια και με ξύλινα στοιχεία από ξύλο καρυδιάς, ένα δέντρο που βρίσκεται σε όλη τη χώρα. Οι φυσικές ορειχάλκινες λεπτομέρειες προσθέτουν μια αίσθηση πολυτέλειας από άλλη εποχή στα δωμάτια, ενώ το μωσαϊκό, ένα ανθεκτικό υλικό που χρησιμοποιείται από το 1930, τώρα επιστρέφει στην ελληνική αρχιτεκτονική λόγω της διαχρονικότητας του και μπορεί να βρεθεί τόσο σε οριζόντιες, όσο και σε κατακόρυφες επιφάνειες του κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:
Urban Soul Project
H/M μελέτη:
Χάρης Χαραλαμπίδης
Τεχνική εταιρία κατασκευής:
Urban Soul Project
Τοποθεσία:
Αθήνα
Ιδιοκτήτης:
Ergon Foods
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
2700 m2
Χρόνος κατασκευής:
2019
Παρουσίαση:
Urban Soul Project
Φωτογραφίες:
Ιωάννα Ρουφοπούλου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο Ekies στη Χαλκιδική

Ξενοδοχείο Ekies στη Χαλκιδική

Ένας ήρεμος κόλπος στη Βουρβουρού, στη Χαλκιδική, φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος EKIES ALL SENSES RESORT. Πρόκειται για κατασκευές της δεκαετίας  80 – 90, που από το 2001, με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.