Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου στο πολυτελές ξενοδοχείο "Vanoro" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

  • P_FOUR property services

Το ξενοδοχείο "Vanoro" στεγάζεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του 1937, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω των σχεδιαστικών επιρροών του από τα κινήματα της Art Deco και του Εξπρεσιονισμού.
Την ανακαίνιση του κτιρίου ακολούθησε η δημιουργία ενός ξενοδοχείου πόλης πέντε αστέρων, που προσφέρει μοντέρνα δωμάτια, σουίτες και ιδιαίτερες ανέσεις σε τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς επισκέπτες, καθώς και επαγγελματίες.
Το 1937, ένα υπερσύγχρονο κτίριο έξι ορόφων, χτίστηκε για να φιλοξενήσει την καπναποθήκη Γαβριήλογλου. Το κτίριο ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο παραμένει μέχρι σήμερα. Μια αναπαράσταση της art deco εκείνης της εποχής. Κοιτάζουμε πέρα από αυτό. Ο χώρος αυτός, συνήθιζε να είναι το μέρος όπου παράγονταν προϊόντα πολυτελείας και κορυφαίας ποιότητας, τα οποία ταξίδευαν από την Ευρώπη στην Ανατολική και Βόρεια Αμερική.
Αυτό το κτίριο ήταν η αρχή ενός ολοκαίνουργιου κόσμου που ξετυλιγόταν μπροστά μας. Υπέροχες μέρες, γεμάτες ενέργεια και φιλοδοξία. Η καπναποθήκη έκλεισε τις πόρτες της το 1960. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε, κτίρια που λειτούργησαν ως σήμα κατατεθέν όπως αυτό, είναι φτιαγμένα για να αναβιώσουν. Τώρα είναι η στιγμή. Τα σαράντα πέντε πολυτελή δωμάτια και οι σουίτες έχουν σχεδιαστεί με ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, χαλαρό τόνο, γήινες παλέτες χρωμάτων, φυσικό ξύλο, κομψά έπιπλα και βιομηχανικές πινελιές, παρουσιάζοντας μια τόσο πολυτελή, όσο και ζεστή εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή ζωή της μεγάλης πόλης.
Η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, καθώς και η επίβλεψη, του δύσκολου έργου της μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου σε πολυτελές ξενοδοχείο έγινε από την εταιρία P_Four Συμβουλευτική Τεχνική και ολοκληρώθηκε μέσα στο 2019. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 2020 και αποπερατώθηκε μέσα στο 2021.
Τα δωμάτια μεγιστοποιούν τον χώρο και ελαχιστοποιούν το άγχος. Αυτό επιτυγχάνεται με υψηλή ηχομόνωση, μεγάλα και άνετα κρεβάτια, έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους, πολυτελή γραφεία, μοντέρνα μπάνια, καθώς και επιβλητικά παράθυρα που γεμίζουν τους χώρους με φυσικό φως. Στο κέντρο του κτιρίου, εσωτερικά, δημιουργήθηκαν δυο αίθρια, για να ενισχύσουν τον φυσικό φωτισμό, καθώς και την αίσθηση ελευθερίας εντός της κατασκευής.
Στο ισόγειο του ξενοδοχείου βρίσκεται το κομψό και σύγχρονο ANZA Kitchen & Bar. To γυμναστήριο, η σάουνα, το τζακούζι, καθώς και ο χώρος μασάζ στεγάζονται στο ισόγειο και προσφέρουν μια ολοκληρωμένη διαμονή στους επισκέπτες. Τέλος, η αίθουσα συσκέψεων του ξενοδοχείου είναι ο ιδανικός χώρος για σημαντικές συναντήσεις, επαγγελματικά συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις.
Ανάμεσα στις διακρίσεις που έχει κερδίσει ως τώρα το ξενοδοχείο συγκαταλέγονται το βραβείο για τον καλύτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στην νότια Ευρώπη το 2022, από τον παγκόσμιο φορέα World Luxury Hotel Awards, καθώς και η διάκριση στον Ελληνικό διαγωνισμό 100% Hotel Design Awards 2022.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη, επίβλεψη & στατική μελέτη:
P_FOUR property services
Εταιρία Κατασκευής:
Decon Development & Construction
Η/Μ Μελέτη:
B.C. EN PRIVATE COMPANY / Μαρία Κατσιάνου
Μελέτη Πυροπροστασίας:
Βασίλειος Πιστοφίδης
Χρόνος μελέτης:
2019
Χρόνος κατασκευής:
2020 - 2021
Φωτογραφίες:
Χρήστος Δράζος

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Αμφιτρύων" στην παλαιά πόλη του Nαυπλίου

Το ξενοδοχείο “Αμφιτρύων”, στο παλαιό λιμάνι και στην καρδιά της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου, αποτελεί ιδιοκτησία του ΕΟΤ και τμήμα του Τουριστικού Συγκροτήματος Ναυπλίου που εκμισθώθηκε μετά από διαγωνισμό στην…

"Wooden Cave", κατάλυμα στα Τρίκαλα Κορινθίας

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση ενός υπάρχοντος κελύφους, που προορίζεται για ξενοδοχειακή χρήση, και τη δημιουργία μίας ξύλινης κατασκευής στο εσωτερικό του. Η σύνθεση του χώρου βασίστηκε στην αρχή της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.