Κελάρι κρασιών στο ''Minoa Palace'' στα Χανιά

Ενταγμένο αρμονικά και διακριτικά στο ισόγειο του κλασικού πολυτελούς ξενοδοχείου, η κάβα σε προσκαλεί να την ανακαλύψεις, κρατώντας εξωτερικά γραμμές λιτές ενώ σκιώδεις φιγούρες διαγράφονται μέσα από τις σκούρα χρωματισμένες γυάλινες επιφάνειες της πρόσοψης. Με περισσότερες από 200 από τις καλύτερες Ελληνικές και όχι μόνο ετικέτες, αρνείται να κάνει συμβιβασμούς με την αισθητική και καταφέρνει όχι μόνο να προστατεύει, αλλά και να αναδεικνύει λειτουργικά τη συλλογή.
Ο χώρος των 30 m2 πριν την ανακατασκευή του, στέγαζε δυο διοικητικά γραφεία του ξενοδοχείου, χωρισμένα με γυψοσανίδα και συμβατικά ανοίγματα στην πρόσοψη. Η ολοκληρωτική ανακατασκευή του κρίθηκε απαραίτητη, όχι μόνο χωρικά αλλά και μηχανολογικά λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων υγρασίας και θερμομόνωσης της νέας χρήσης. Έτσι πέραν του κατάλληλου ψυχρού χώρου για την κάβα κρασιών, προστέθηκε το δωμάτιο οινογευσίας, το οποίο αν και χωρίζεται με γυαλί από τον υπόλοιπο χώρο λόγω θερμοκρασίας, διατηρεί άμεση οπτική επαφή.
Η μορφολογία του μπουκαλιού και το σχήμα του αρχικού χώρου έδωσε την έμπνευση για μία κυκλική τοποθέτηση των κρασιών στην κάβα, που περικλείει τον επισκέπτη με τη ζεστασιά του ξύλου και δίνει την ώθηση για μία περιπλάνηση με εσωτερικότητα και κέντρο το στρογγυλό τραπέζι. Η σχεδιαστική κίνηση αυτή ολοκληρώνεται με τη σκαλιστή οροφή από δρυ, τοποθετημένη έκκεντρα με ενσωματωμένο φωτισμό, θυμίζει κάτι από το απόκοσμο φως στο Πάνθεον της Ρώμης. Η μυσταγωγική ατμόσφαιρα ενισχύεται με τα ζεστά γήινα χρώματα, τα φυσικά υλικά, τις διαφορετικές υφές και τον χαμηλό κρυφό φωτισμό που τοποθετεί στο προσκήνιο το προϊόν και την ίδια τη διαδικασία της επιλογής.
Ο χώρος οινογευσίας, με έναν πιο λιτό και σύγχρονο χαρακτήρα αποτελεί τη μετάβαση από το εξωτερικό περιβάλλον, στον πυρήνα του κελαριού, διατηρώντας όμως τις ίδιες σχεδιαστικές γραμμές. Ο χώρος αναπτύσσεται και εδώ γύρω από ένα τραπέζι - εστία, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την προέκταση ενός εκ των ραφιών. Τα γραμμικά φωτιστικά δίνουν το ρυθμό, οι γυάλινες βιτρίνες υπονοούν την αξία και το κρασί είναι ο πρωταγωνιστής.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη:
Georgina Andrei
H/M μελέτη, τεχνική εταιρεία κατασκευής & ιδιοκτήτης:
Τομές Ακίνητα ΑΕ
Μελέτη φωτισμού & εσωτερικού χώρου:
Georgina Andrei
Wine Consulting:
Aimilios Andrei / www.studio-andrei.com
Τοποθεσία:
Πλατανιάς, Χανιά Κρήτης
Συνολικό εμβαδό χώρου:
30 m2
Χρόνος μελέτης - κατασκευής:
2021
Παρουσίαση:
Georgina Andrei
Φωτογραφίες:
Γιώργος Αναστασάκης / South space for Photography

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το νέο ξενοδοχείο

Το νέο ξενοδοχείο "CASA COOK" στο Μαρμάρι της Κω

Το συγκρότημα βρίσκεται επάνω στη θάλασσα, μέσα στη φύση, με φόντο τα βουνά της Κω και της Καλύμνου, στο Μαρμάρι, που απέχει 14 χιλιόμετρα από την Κω.Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα…
Το μικρό ξενοδοχείο

Το μικρό ξενοδοχείο "Vora Villas" πάνω στους ηφαιστειακούς βράχους της Σαντορίνης

Η σκέψη ήταν να σχεδιαστεί ένα μικρό ξενοδοχείο σε μια δραματική τοποθεσία στην άκρη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Ο πελάτης, ντόπιος του νησιού, είχε ένα όραμα και αποφασιστικότητα που οδήγησε…

"Ecosuites", ένα ξενοδοχείο επενδυμένο με καλάμια

Η πρόσοψη του κτιρίου έχει καλυφθεί με συρόμενα πετάσματα από καλάμια. Τα καλάμια κρύβουν τις μεγάλες τζαμαρίες, που διαχωρίζουν τον εσωτερικό χώρο από τους εξώστες, διακόπτοντας τις αντανακλάσεις τους και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.