Κελάρι κρασιών στο ''Minoa Palace'' στα Χανιά

Ενταγμένο αρμονικά και διακριτικά στο ισόγειο του κλασικού πολυτελούς ξενοδοχείου, η κάβα σε προσκαλεί να την ανακαλύψεις, κρατώντας εξωτερικά γραμμές λιτές ενώ σκιώδεις φιγούρες διαγράφονται μέσα από τις σκούρα χρωματισμένες γυάλινες επιφάνειες της πρόσοψης. Με περισσότερες από 200 από τις καλύτερες Ελληνικές και όχι μόνο ετικέτες, αρνείται να κάνει συμβιβασμούς με την αισθητική και καταφέρνει όχι μόνο να προστατεύει, αλλά και να αναδεικνύει λειτουργικά τη συλλογή.
Ο χώρος των 30 m2 πριν την ανακατασκευή του, στέγαζε δυο διοικητικά γραφεία του ξενοδοχείου, χωρισμένα με γυψοσανίδα και συμβατικά ανοίγματα στην πρόσοψη. Η ολοκληρωτική ανακατασκευή του κρίθηκε απαραίτητη, όχι μόνο χωρικά αλλά και μηχανολογικά λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων υγρασίας και θερμομόνωσης της νέας χρήσης. Έτσι πέραν του κατάλληλου ψυχρού χώρου για την κάβα κρασιών, προστέθηκε το δωμάτιο οινογευσίας, το οποίο αν και χωρίζεται με γυαλί από τον υπόλοιπο χώρο λόγω θερμοκρασίας, διατηρεί άμεση οπτική επαφή.
Η μορφολογία του μπουκαλιού και το σχήμα του αρχικού χώρου έδωσε την έμπνευση για μία κυκλική τοποθέτηση των κρασιών στην κάβα, που περικλείει τον επισκέπτη με τη ζεστασιά του ξύλου και δίνει την ώθηση για μία περιπλάνηση με εσωτερικότητα και κέντρο το στρογγυλό τραπέζι. Η σχεδιαστική κίνηση αυτή ολοκληρώνεται με τη σκαλιστή οροφή από δρυ, τοποθετημένη έκκεντρα με ενσωματωμένο φωτισμό, θυμίζει κάτι από το απόκοσμο φως στο Πάνθεον της Ρώμης. Η μυσταγωγική ατμόσφαιρα ενισχύεται με τα ζεστά γήινα χρώματα, τα φυσικά υλικά, τις διαφορετικές υφές και τον χαμηλό κρυφό φωτισμό που τοποθετεί στο προσκήνιο το προϊόν και την ίδια τη διαδικασία της επιλογής.
Ο χώρος οινογευσίας, με έναν πιο λιτό και σύγχρονο χαρακτήρα αποτελεί τη μετάβαση από το εξωτερικό περιβάλλον, στον πυρήνα του κελαριού, διατηρώντας όμως τις ίδιες σχεδιαστικές γραμμές. Ο χώρος αναπτύσσεται και εδώ γύρω από ένα τραπέζι - εστία, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την προέκταση ενός εκ των ραφιών. Τα γραμμικά φωτιστικά δίνουν το ρυθμό, οι γυάλινες βιτρίνες υπονοούν την αξία και το κρασί είναι ο πρωταγωνιστής.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη:
Georgina Andrei
H/M μελέτη, τεχνική εταιρεία κατασκευής & ιδιοκτήτης:
Τομές Ακίνητα ΑΕ
Μελέτη φωτισμού & εσωτερικού χώρου:
Georgina Andrei
Wine Consulting:
Aimilios Andrei / www.studio-andrei.com
Τοποθεσία:
Πλατανιάς, Χανιά Κρήτης
Συνολικό εμβαδό χώρου:
30 m2
Χρόνος μελέτης - κατασκευής:
2021
Παρουσίαση:
Georgina Andrei
Φωτογραφίες:
Γιώργος Αναστασάκης / South space for Photography

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Thalatta Seaside", στην Εύβοια

Το "Thalatta Seaside" χαρακτηρίζεται από τις απλές συνθετικές χειρονομίες, τους καθαρούς όγκους και το μοντέρνο αρχιτεκτονικό του ύφος. Αποτελεί έναν ιδιωτικό μικρόκοσμο, που κτιριακά μεταμορφώνεται σε πεδίο υποδοχής και φιλοξενίας…
Ξενοδοχείο «Liostasi» στην Ίο - Λία Βασιλάτου, Παναγιώτα Πετρίδου, Αθανάσιος Πλακιώτης

Ξενοδοχείο «Liostasi» στην Ίο - Λία Βασιλάτου, Παναγιώτα Πετρίδου, Αθανάσιος Πλακιώτης

Στα νοτιοδυτικά της νήσου ΄Ιου κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο «Liostasi». Οι έντονες υψομετρικές διαφορές στη μορφολογία του φυσικού εδάφους, η απεριόριστη θέα στο Αιγαίο πέλαγος, ο χαρακτήρας του παραδοσιακού οικισμού της…
Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Academia Of Athens"

Στο κέντρο της Αθήνας, περιτριγυρισμένο από εμβληματικά κτίρια και ιστορικά μνημεία της πόλης, το "Academia of Athens" είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο της αλυσίδας "Autograph Collection Hotels Marriott". Το αρχικό κτίριο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.