Αναβάθμιση, επέκταση και επαναλειτουργία Αστέρα Βουλιαγμένης

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα του "Αστέρα Βουλιαγμένης" αναπτύσσεται στη χερσόνησο του Μικρού Καβουριού, σε περιοχή συνολικής έκτασης 301.865 m2, που αποτελεί μοναδικό τόπο αναψυχής και φυσικής ομορφιάς στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Σκοπός του συνολικού έργου ήταν η αξιοποίηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων και κτιριακών και λιμενικών υποδομών, η δημιουργία νέων δομών –κυρίως υποστηρικτικών των υφιστάμενων τουριστικών μονάδων–, καθώς και η χωροθέτηση κατοικιών και λοιπών βοηθητικών χώρων.
Η αρχιτεκτονική μορφή των υφιστάμενων κτιρίων του συγκροτήματος διέπεται από το ύφος που επικρατούσε την εποχή κατασκευής τους, από το 1960 έως το 1985 περίπου. Τα κτίρια είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ενσωματωμένα στο φυσικό περιβάλλον και εναρμονισμένα με το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.
Οι περισσότερες ξενοδοχειακές υποδομές κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1960 και συγκεκριμένα το ξενοδοχείο "Αρίων", το συγκρότημα των μπαγκαλόου (καμπάνες), το εστιατόριο αυτών, τα κτίρια της "πλαζ του Αστέρα" και μεγάλο μέρος των σημερινών διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Κ. Βουτσινά και Θ. Θεοφιλόπουλου.
Το 1971 προστέθηκε ο 4ος όροφος στο ξενοδοχείο "Αρίων" και κατασκευάστηκαν τα βοηθητικά κτίρια στην περιοχή των αθλητι-κών εγκαταστάσεων σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Α. Βουρέκα, Α. Γεωργιάδη και Κ. Δεκαβάλλα.
Το ξενοδοχείο "Ναυσικά" κατασκευάστηκε το 1979, επίσης σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Α. Βουρέκα, Α. Γεωργιάδη και Κ. Δεκαβάλλα. Το ξενοδοχείο "Αφροδίτη" κατασκευάστηκε το 1984, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Ν. Χατζημιχάλη, Γ. Νικολετόπουλου, Β. Μπογάκου και Δ. Αντωνακάκη. Το ξενοδοχείο βρισκόταν εκτός λειτουργίας από το έτος 2007, ενώ έχει ήδη κατεδαφιστεί.
Ορισμένες από τις κτιριακές υποδομές ανακαινίστηκαν / αναβαθμίστηκαν το 2004 από το γραφείο Π. Μασουρίδη.
Νεότερες κατασκευές πραγματοποιήθηκαν το 2008 περίπου και περιλαμβάνουν τα στέγαστρα εισόδου του ξενοδοχείου "Ναυσικά" και το κτίριο κεντρικής εισόδου του συγκροτήματος των αρχιτεκτόνων Ε. Σακελλαρίδου και Μ. Παπανικολάου, ενώ κατά την ίδια χρονική περίοδο έγινε ανακαίνιση των συγκροτημάτων μπαγκαλόου και των εγκαταστάσεων της πλάζ από το γραφείο ZEGE A.E. / Ζέππος - Γεωργιάδη & Συνεργάτες.

Λουτρικές εγκαταστάσεις - "Πλαζ Αστέρα"
Η "πλαζ του Αστέρα" πέραν των υπαίθριων εγκαταστάσεων περιλαμβάνει και τρία κτίρια συνοδευτικών χρήσεων εξυπηρέτησης των λουόμενων ("Απόλλων", "Άρτεμις" και κτίριο εισόδου). Ο ευρύτερος χώρος της πλαζ αναδιαμορφώθηκε και αναδείχθηκε ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα.

Κτιριακές εγκαταστάσεις
Το ξενοδοχείο "Αρίων" είναι ένα κτίριο μοντέρνας μορφολογίας με λιτά χαρακτηριστικά, στο οποίο δεσπόζει ο επιμήκης καμπύλος σχηματισμός του όγκου του.
Στις υφιστάμενες όψεις επικρατούν τα φυσικά υλικά επενδύσεων (επενδύσεις με πέτρες και μάρμαρο σε διάφορες αποχρώσεις), τα ευμεγέθη υαλοστάσια και τα ιδιαίτερου σχεδιασμού κιγκλιδώματα από ξύλινες και μεταλλικές διατομές. Ενδιαφέρον έχει επίσης η υψηλής αισθητικής διάτρητη μαρμάρινη κατασκευή στη νότια όψη του, στο επίπεδο του ισογείου.
Το κτίριο ανακαινίστηκε, αναδιαρρυθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε πλήρως, ώστε να περιλαμβάνει 108 δωμάτια / σουίτες με δυναμικότητα 216 κλινών.
Επίσης διαθέτει εστιατόρια και μπαρ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους άθλησης, χώρους υδροθεραπείας - spa με εσωτερική πισίνα, καθώς και υπαίθρια πισίνα, ενώ οι σουίτες του τελευταίου ορόφου έχουν κήπους δώματος με ιδιωτικές πισίνες.
Στις όψεις του κτιρίου έχουν γίνει οι κατά το δυνατόν περιορισμένες και τοπικές επεμβάσεις, επιλεκτικά και όπου κρίθηκε απαραίτητο, με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη της υφιστάμενης μορφολογίας. Το συγκρότημα των μπαγκαλόου αποτελείται από 58 σουίτες, με συνολική δυναμικότητα 122 κλινών. Τα χαρακτηριστικά δομικά τους υλικά είναι επενδύσεις λιθοδομής, μεγάλα υαλοστάσια προς τη θέα της θάλασσας και στέγη με επικάλυψη χαλκού. Παρόμοιας αρχιτεκτονικής είναι και το κτίριο του εστιατορίου, καθώς και μικρά συνοδευτικά βοηθητικά κτίρια.
Τα κτίρια ανακαινίστηκαν χωρίς παρεμβάσεις στις όψεις τους, ενώ προστίθενται επιπλέον υπαίθριες πισίνες.
Το κτίριο του "Taverna 37" ανακατασκευάστηκε στη θέση του παλαιού αντίστοιχου κτιρίου με παρόμοια λειτουργική και μορφολογική αντιμετώπιση. Το κτίριο είναι εν μέρει επιχωμένο και επενδυμένο με πέτρα. Περιλαμβάνει χώρους κουζίνας και χώρους υγιεινής. Λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες και ο χώρος των πελατών αναπτύσσεται σε υπερυψωμένο από την ακτή υπαίθριο χώρο και σε παραθαλάσσιο χώρο, στεγασμένους με ξύλινη κατασκευή πέργκολας.
Το ξενοδοχείο "Ναυσικά" είναι ένα κτίριο μοντέρνας μορφολογίας, με όψεις από βαμμένο ανεπίχριστο σκυρόδεμα ως επί το πλείστον και εκτεταμένες επιφάνειες υαλοπετασμάτων και κουφωμάτων αλουμινίου, αλλά και ιδιαίτερης αισθητικής διακοσμητικά στοιχεία (ζαρντινιέρες και διαχωριστικά διαφράγματα δωματίων). Κεντρική ιδέα της φιλοσοφίας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του αποτελεί η υποχώρηση κάθε υπερκείμενου επιπέδου σε σχέση με το αντίστοιχο υποκείμενο. Δηλαδή παρατηρείται υποχώρηση των εξωστών που "βλέπουν" προς τη θάλασσα. Το κτίριο ανακαινίστηκε, αναδιαρρυθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε πλήρως, ώστε να περιλαμβάνει 136 δωμάτια / σουίτες με δυναμικότητα 272 κλινών.
Επίσης περιλαμβάνει εστιατόρια και μπαρ, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εκδηλώσεων και συνεδρίων, καταστήματα, χώρους άθλησης, χώρους απασχόλησης παιδιών, καθώς και υπαίθρια πισίνα και υπαίθριους χώρους εστίασης / μπαρ στο επίπεδο της θάλασσας. Δημιουργήθηκαν μικροί κήποι σε όλες τις υπαίθριες επιφάνειες δωμάτων, που υπάρχουν λόγω των υποχωρήσεων του κτιρίου ανά όροφο, και αποδόθηκαν είτε σε σουίτες με την προσθήκη πισίνας και πέργκολας, είτε σε κοινόχρηστους χώρους.
Στους ορόφους δωματίων στον κεντρικό προθάλαμο κάθε ορόφου υλοποιείται νέα κλίμακα εντός πολυώροφου κενού με τη θέα της θάλασσας.
Στον 6ο όροφο, που είναι και ο όροφος εισόδου στο κτίριο, έγινε εσωτερικός επανασχεδιασμός των χώρων, καθώς και της εσωτερικής κυκλοφορίας, με σκοπό την αναβάθμιση της αισθητικής της εισόδου και την ενίσχυση της θέας προς τη θάλασσα για τον εισερχόμενο επισκέπτη στο κτίριο.
Το συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων και κτιρίου διοίκησης περιλαμβάνει υπαίθρια γήπεδα τένις, μπάσκετ, μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου και τα κτίρια μελών τένις, αποδυτηρίων, γραφείων και αποθηκών.
Πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των κτιρίων και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε όλους τους χώρους, ενώ οι χώροι άθλησης ανακατασκευάστηκαν. Το νέο κτίριο εστιατορίου είναι ένα νέο διώροφο κτίριο με υπόγειο, εν μέρει επιχωμένο. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου χαρακτηρίζεται από την καμπύλη χάραξή του, σε σχέση και με το γειτονικόκαμπύλο κτίριο του ξενοδοχείου "Αρίων" και από τα εκτεταμένα υαλοστάσια της βόρειας όψης του προς τη θάλασσα και τη θέα και από τη στέγη του με το καμπύλο πτυχωτό ανάπτυγμα, η οποία επικαλύπτεται με φύλλα χαλκού. Οι επιφάνειες των όψεων, όπου δεν υπάρχουν υαλοστάσια, επενδύθηκαν με φυσικό λίθο. Τέλος, 13 νέα κτίρια κατοικιών χωροθετούνται στην περιοχή του κατεδαφισμένου ξενοδοχείου "Αφροδίτη", στο νότιο τμήμα του ακινήτου.

Περιβάλλων χώρος
Ο περιβάλλων χώρος του ακινήτου (πλην ελάχιστων επιφανειών πέριξ των υφιστάμενων κτιρίων) κατανέμεται στις ζώνες Ι: περιοχή αποκατάστασης (ΙΑ) και προστασίας (ΙΒ) φυσικού τοπίου και ΙΙ: Ζώνη απόλυτης προστασίας αρχαιολογικού χώρου.
Διατηρήθηκαν όλες οι υφιστάμενες διαμορφώσεις, που βελτιώθηκαν ως προς τις χαράξεις, τα υλικά και τις φυτεύσεις, με στόχο τη δημιουργία ποιοτικών χώρων, το άνοιγμα στη θέα, την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, την εξασφάλιση συνέχειας τοπίου, την ανάδειξη με σεβασμό του υφιστάμενου φυσικού τοπίου, τη διατήρηση και ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων.
Διαχωρίστηκαν οι κινήσεις των πεζών από την κίνηση των αυτοκινήτων και αντικαταστάθηκαν τα φθαρμένα και ετερόκλητα υλικά επιστρώσεων και διαμορφώσεων με υλικά όπως οι φυσικές πέτρες (μάρμαρο και πωρόλιθος) και το ξύλο σε μικρότερη έκταση. Έγινε ενοποίηση και ενίσχυση των ζωνών πρασίνου, ώστε να λειτουργήσουν ως ενιαίο οικοσύστημα, που θα συμβάλει στην ενίσχυση και στη βελτίωση της βιοποικιλότητας, με την επιλογή κυρίως ιθαγενών φυτών και, όπου είναι εφικτό, ενδημικών φυτών, που βρίσκονται σε ισορροπία με το χαρακτήρα της περιοχής, το κλίμα και το έδαφος. Οι φυτεύσεις νέων δένδρων στο σύνολο της ιδιοκτησίας είναι κατά 35% περίπου περισσότερες από τον αριθμό δένδρων που αφαιρούνται για τις ανάγκες των εργασιών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ
Διαχείριση έργου: Hill International
Αρχιτεκτονική μελέτη: AETER ARCHITECTS
Ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης: Σπυριδούλα Κουλουμπή, Μαρία Ρίζου, Αντώνης Ζαμπέλης, Θάνος Αθανασόπουλος, Χριστίνα Ταβουλαρέα
Μελέτη τοπίου: Doxiadis +
Στατική μελέτη: Ελληνική Μελετητική
H/M μελέτη: LDK Engineering Consultants
Περιβαλλοντική μελέτη: LDK Environmental
Κυκλοφοριακή μελέτη: Dromos Consulting Engineers
Τοπογραφική μελέτη: Topoanalysis
Γεωτεχνική μελέτη: Edafos Engineering Consultants
Μελέτη λιμενικών έργων: Marnet Engineering Consultants
Ακουστική μελέτη: Timagenis Consultants
Αρχιτεκτονική μελέτη κτιρίων Απόλλων, είσοδος πλαζ, Ταβέρνα 37 και χώρων εστίασης Helios και Sunset: K-Studio
Μελέτη διαμόρφωσης πλαζ Αστέρα και εστιατορίου Νice n Εasy: AK & Associate Architects
Μελέτη φωτισμού: L+DG Lighting Architects
Κατασκευαστική εταιρεία: Άκτωρ
Σύμβουλος τεχνικών και πολεοδομικών θεμάτων: Περικλής Κωνσταντινίδης

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ
Μελέτη εσωτερικών χώρων FoH: Meyer Davis Studio Inc.
Μελέτη τοπίου: EDSA
Μελέτη χώρων εστίασης (εστιατόρια Πέλαγος, Αvra και Μercato): Martin Brudnizki Design Studio
Μελέτη εξοπλισμού κουζινών, πλυντηρίων και διαχείρισης αποβλήτων: Humble Arnold Associates
Σύμβουλοι μελέτης σπα: Blu Spas
Σύμβουλοι εξοπλισμού σπα: Design for leisure
Σύμβουλοι φωτισμού: Lighting design INTL
Σύμβουλοι ηλεκτρικών και media: EMD
Σύμβουλοι οπτικοακουστικών: Hidi group
Σύμβουλοι σήμανσης: Force media + design
Σύμβουλοι έργων τέχνης: James Robertson Art
Σύμβουλοι προμηθειών φιλοξενίας: The Parker Company
Σύμβουλος εξοπλισμού θυρών: Upper Canada specialty hardware
Φωτογραφίες: ευγενική παραχώρηση του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "The Met" στη Θεσσαλονίκη

Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων "The Met" εντάσσεται αρμονικά στο ιδιαίτερο αστικό τοπίο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και παράλληλα δημιουργεί ένα τοπόσημο για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανική περιοχή, στην οποία βρίσκεται.…
Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Torri e Merl" στους Παξούς

Το έργο αφορούσε στην ανακατασκευή του παλαιού αρχοντικού Παπαμάρκου και στη μετατροπή του σε ένα μικρό ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με επτά σουίτες και μια κατοικία. Η αρχιτεκτονική μελέτη επέβαλε έναν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.