"Sanya Farm Lab", ερευνητικό εργαστήριο αγροτικής ανάπτυξης στην Κίνα

  • CLOU architects

Ο τετραώροφος εκθεσιακός χώρος 4.000 m2 "Sanya Farm Lab" βρίσκεται στην περιοχή Nanfan High Tech της πόλης Sanya, τη νοτιότερη πόλη του τροπικού νησιού Hainan στην Κίνα. Ο σχεδιαστικός στόχος του έργου είναι να συνδυάσει τα κλιματικά χαρακτηριστικά της Sanya, να ενσωματώσει τα τοπικά επιστημονικά και τεχνολογικά αγροτικά στοιχεία και να δημιουργήσει έναν πολυλειτουργικό ερευνητικό χώρο, ο οποίος ταυτόχρονα θα αποτελεί και εμπορικό χώρο προβολής.
Η περιοχή της πόλης Sanya έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε κέντρο επιστημονικής έρευνας "τροπικής γεωργίας". Η τοπική αυτοδιοίκηση επένδυσε το τελευταίο διάστημα σε έρευνες σχετικά με τις περιβαλλοντικές αλλαγές, τη λειψυδρία και τα θέματα παραγωγής τροφίμων, καθώς και την αυξανόμενη ζήτηση της επιθυμίας των μεσαίων τάξεων της Κίνας να επιστρέψουν στη φύση και στον τουρισμό της υπαίθρου.
Η ολοκλήρωση του εργαστηρίου βασίζεται στη σύγχρονη απεικόνιση της βιολογικής γεωργίας – αγροοικονομίας και στην αναβάθμιση και εξέλιξη του τρόπου ζωής. Με τον τρόπο αυτό θέλει να ενώσει τα όρια μεταξύ φύσης και πόλης και ταυτόχρονα να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό την απόσταση μεταξύ τεχνολογίας και ζωής.
Το εργαστήριο ενσωματώνει και καλύπτει εκθέσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως γεωργική ρομποτική, εσωτερική "κάθετη καλλιέργεια" κ.λπ. , ενώ προσφέρει με σύγχρονο τρόπο την εμπειρία "farm-to-table", από την παραγωγή κατευθείαν στην κατανάλωση.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις προηγμένες τεχνολογίες στο κοινό σε πραγματικό χρόνο, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που σημείωσαν οι αγροτικές τεχνολογίες στον τρόπο ζωής και στην εκπαίδευση. Κύριος σκοπός της είναι να ενοποιήσει τα όρια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μεγιστοποιώντας την επικοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις των επισκεπτών εντός και εκτός του αρχιτεκτονικού κτιρίου.
Η αρχιτεκτονική δομή αναπτύχθηκε σε τρία στάδια. Αρχικά, κατασκευάστηκε ο εξωτερικός δημόσιος χώρος. Δημιουργήθηκε ένας υπαίθριος δημόσιος χώρο με σαφείς κλίμακες και πολλά επίπεδα, συνδυάζοντας στρατηγικά τη λειτουργική συγκέντρωση των τεσσάρων ορόφων. Ο πρόβολος στο δεύτερο όροφο δημιούργησε ταυτόχρονα ένα ημιυπαίθριο καταφύγιο από τη βροχή για τον πρώτο όροφο, και ένα χαλαρό υπαίθριο χώρο για φαγητό και παιχνίδια για τον τρίτο όροφο.
Στο δεύτερο στάδιο αναπτύχθηκαν οι εξωτερικοί δημόσιοι χώροι μέσω της οργάνωσης της υπαίθριας κυκλοφορίας. Χρησιμοποιήθηκε για αυτό το λόγο μια σπειροειδής σκάλα, καθώς και τα τεράστια σκαλοπάτια του πολυλειτουργικού θεάτρου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου -γεγονός που έκανε πιο συχνή τη ροή για να πάει κανείς έξω και τελικά κατάφερε να πετύχει την πλήρη και απόλυτη σύνδεση.
Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο βελτίωσε το επίπεδο άνεσης του εξωτερικού χώρου. Η δομή του διαμπερούς πλέγματος της οροφής βάθους 800 mm μείωσε την απορρόφηση του ηλιακού φωτός κατά 70%. Παρείχε έτσι καταφύγιο για την εξωτερική πλατφόρμα, και ταυτόχρονα εξασφάλισε φυσικό αερισμό και ανοιχτή θέα. Η δομή του πλέγματος, εμπνευσμένη από τον παραδοσιακό εθνικό κινέζικο Οίκο Hainan Li, αποτελεί μια σύγχρονη παράσταση της μακροχρόνιας αρχιτεκτονικής ιστορίας της περιοχής.
Στο "Sanya Farm Lab" απονεμήθηκε το βραβείο "Innovative Architecture 2020" από τα ICONIC Awards, ενώ έχει λάβει και τη διάκριση " Excellent Architecture Special Mention" για το 2021 από τα βραβεία German Design Awards.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
CLOU architects
Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων:
CLOU architects
Επικεφαλής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού:
Jan Clostermann, Lin Li
Ομάδα σχεδιασμού:
Na Zhao, Sebastian Loaiza, Julien Douillet, Yaxi Wang, Tianshu Liu, Tiago Tavares,Principia Wardhani, Javier Peláez, Yiqiao Zhao
Τοποθεσία:
Sanya, Hainan Island, China
Συνολικό εμβαδό κατασκευής:
6.900 m2
Ολοκλήρωση:
2021
Πελάτης:
Jinmao Sanya Nanfan Rongmao Real Estate Co., Ltd.
Κατασκευαστική – Η/Μ – στατική μελέτη:
Urban Architecture Design Co., Ltd
Σύμβουλος όψεων:
China Building Technique Group Co., Ltd.
Σχέδια εσωτερικού σχεδιασμού:
G-Aart design
Σύμβουλος φωτισμού:
Fuzhou Bovs Lighting Design Co., Ltd.
Φωτογραφίες:
Shining Laboratory

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ναυτικό Μουσείο στη Δανία

Ναυτικό Μουσείο στη Δανία

Το Ναυτικό Μουσείο της Δανίας ολοκληρώθηκε το 2013 στην πόλη Helsingor και η ανάθεσή του στο αρχιτεκτονικό γραφείο Big έγινε ύστερα από προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.Το πιο νευραλγικό σημείο στο σχεδιασμό…

"Golden Mile", κατοικία στη Μόσχα

Η κατοικία αυτή εμπνευσμένη από τη ρωσική avant-garde, έχει ως κύριο χρώμα το λευκό, το οποίο επικρατεί στο εσωτερικό, δημιουργώντας έναν γεωμετρικό όγκο ολόκληρου του χώρου, βασισμένο και στις επιρροές…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.