"Reflections of the past", αστικό διαμέρισμα βιομηχανικού σχεδιασμού

  • Firm Architects

Η επιθυμία του πελάτη ήταν μια μοναδική ιδιωτική κατοικία στο Άμστερνταμ, η οποία να αντλεί στοιχεία από τις τάσεις του βιομηχανικού σχεδιασμού. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου. Το "Reflections of the Past" είναι ένα βιομηχανικό διαμέρισμα που βρίσκεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και σχεδιάστηκε το 2021 από την Firm Architects.

Το διαμέρισμα, που βρίσκεται στη δημοφιλή συνοικία De Pijp, παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως σοφίτα και δεν ήταν κατάλληλο για κατοικία. Η νέα ανύψωση του χώρου πραγματοποιήθηκε κάνοντας ένα "δαχτυλίδι τοιχοποιίας" γύρω από την παλιά βάση, τοποθετώντας στην κορυφή τα ανανεωμένα δοκάρια οροφής. Στο σχεδιασμό, ολόκληρος ο χώρος είναι ορατός. Η χρήση σκούρων καθρεφτών, ημιτελών φύλλων ψευδαργύρου και τραχιών τούβλων δημιουργεί μια ειδική σύνθεση υλικών. Οι σκοτεινοί καθρέφτες αντανακλούν λιγότερο φως αλλά δίνουν μια ευκρινή εικόνα.

Ο τίτλος του project -"αντανακλάσεις του παρελθόντος"- δίνει μια σύγχρονη αρχιτεκτονική χροιά στο σχεδιασμό και δημιουργεί μια σαφή διάκριση μεταξύ παλαιών αξιών και νέων παρεμβάσεων. Αυτή η εννοιολογική προσέγγιση στο χώρο και η απόδοσή του σε όλα τα ειδικά σχεδιασμένα στοιχεία είναι χαρακτηριστικό του έργου των αρχιτεκτόνων της εταιρείας.

Το ταξίδι στο διαμέρισμα ξεκινά από την πόρτα εισόδου, καθώς εισέρχεται κανείς σε μία μαύρη αίθουσα, συναντώντας μια φαινομενικά παλιά σκάλα, γυμνή και τραχιά. Ακριβώς 95 εκατοστά πάνω από το πάτωμα μία κρεμαστή σκάλα συνδέει το διαμέρισμα με τη βεράντα του τελευταίου ορόφου. Το φως της πόρτας της οροφής λάμπει μέσα από τις διατρήσεις μέχρι τη σκοτεινή είσοδο. Αν κοιτάξει κανείς ψηλά, μπορεί να δει κατευθείαν τον ουρανό.

Στην κορυφή των σκαλοπατιών οδεύοντας προς το σαλόνι, το βλέμμα κατευθύνεται προς τα έξω, μέσω της συρόμενης γυάλινης πόρτας, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρο το πλάτος του κτιρίου. Δημιουργείται έτσι μια σχεδόν άψογη πρόσοψη από γυαλί σε ένα μέρος όπου αρχικά υπήρχαν μόνο δύο μικρά παράθυρα.

Το σαλόνι είναι ένας ανοιχτός χώρος που μπορεί να συνδεθεί με την κύρια κρεβατοκάμαρα μέσω ενός μεγάλου ξύλινου συρόμενου τοίχου. Ένας χώρος τηλεόρασης και ντουλαπιού βρίσκεται πίσω από προσαρμοσμένες πόρτες πλάτους 900 mm, που ανοίγουν ομαλά στο πλάι.

Για την οπτική διεύρυνση του χώρου, οι αρχιτέκτονες της εταιρείας επέλεξαν να τοποθετήσουν έναν μόνο όγκο στο χώρο. Εκτός από το σαλόνι και το κυρίως υπνοδωμάτιο, όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά δωμάτια, όπως το μπάνιο, το δωμάτιο πλυντηρίων και το δωμάτιο επισκεπτών, είναι κρυμμένα σε αυτό το "κουτί αντανάκλασης". Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται σχεδόν αόρατα από μια περιστρεφόμενη πόρτα, σχεδιασμένη με τα ίδια υλικά. Ένα συγκεκριμένο μέρος της επένδυσης του καθρέφτη δεν είναι στην πραγματικότητα καθρέφτης, αλλά ένα ανακλαστικό γυαλί. Ένας φεγγίτης έχει τοποθετηθεί πάνω από το ντους, ώστε να μπορεί κανείς να κάνει ντους κάτω από τον ανοιχτό ουρανό.

Η ανοιχτή γυάλινη πρόσοψη νοτιοδυτικά παρέχει φυσική θέρμανση. Η μόνωση δαπέδου 17 cm, τα μονωμένα τοιχώματα και η μορφή της εξωτερικής μονωμένης οροφής διασφαλίζουν ότι η εσωτερική θερμοκρασία παραμένει σταθερή. Η ενιαία μεγάλη κουρτίνα μπορεί να καλύψει ολόκληρη την πίσω πρόσοψη, αλλά και να ανοίξει αφήνοντας το φυσικό φως να εισέλθει.
Η πόρτα της οροφής πάνω από την είσοδο στο πλάι του σπιτιού είναι ηλεκτρική και μπορεί να ανοίξει τις ζεστές μέρες. Η διάτρητη σκάλα ψευδαργύρου κάτω από την πόρτα αντανακλά το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού φωτός και επειδή ο θερμότερος αέρας μπορεί να διαφύγει στο υψηλότερο σημείο του χώρου, δημιουργείται ένα φυσικό ρεύμα, διατηρώντας το σπίτι ευχάριστα δροσερό το καλοκαίρι. Το χειμώνα, η μόνωση διατηρεί τη θερμότητα. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση αερίου για θέρμανση είναι μόνο το 1/5 του κανονικού διαμερίσματος.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Firm Architects
Τοποθεσία:
Άμστερνταμ, Ολλανδία
Έτος κατασκευής:
2021
Φωτογραφίες:
Studio de Nooyer

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο - γέφυρα επάνω στα νερά τεχνητής λίμνης στον Καναδά

Κτίριο - γέφυρα επάνω στα νερά τεχνητής λίμνης στον Καναδά

Το κτίριο γραφείων αποτελεί την τελευταία προσθήκη στο χώρο της πανεπιστημιούπολης  και τεχνολογικού πάρκου της πόλης Manitoba στον Καναδά. Η πρωτότυπη χωροθέτηση του κτιρίου, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική…
Σχολείο με κατάταξη BREEAM

Σχολείο με κατάταξη BREEAM "excellent", στη Μ. Βρετανία

Tο σχολείο "Burntwood School" βρίσκεται στην πόλη Wandsworth νότια του Λονδίνου και έχει μια επιτυχημένη και μακρόχρονη ιστορία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.