"Redfern Warehouse" Μετατροπή αποθήκης σε σύγχρονη ενεργειακή κατοικία στο Σίδνεϊ

  • Ian Moore Architects

Το έργο βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς του East Redfern, στο Σίδνεϊ και αποτελεί τη μετατροπή μιας πρώην αποθήκης σε κατοικία. Η διώροφη αποθήκη από τούβλα αρχικά είχε μετατραπεί τη δεκαετία του ‘90 σε γκαλερί τέχνης και χώρο γραφείων, με ένα διαμέρισμα κατοικιών στο πίσω μέρος. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε διαφημιστικό γραφείο, ώσπου οι νέοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν τη μετατροπή του χώρου στη νέα τους κατοικία. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στη διατήρηση του βιομηχανικού design και αισθητικής κατά τη μετατροπή. Ο χώρος επέστρεψε στην αρχική του κατάσταση, με τα μεγάλα ξύλινα ζευκτά, το πιο σημαντικό στοιχείο, μαζί με τους αρχικούς τοίχους από τούβλα και αφαιρέθηκαν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα πολλά στρώματα χρώματος, που είχαν συσσωρευτεί με τα χρόνια. Το πάνω επίπεδο χωρίζεται με μια αυστηρή ευθυγράμμιση με τα υπάρχοντα ζευκτά, ενώ στο βόρειο άκρο του χώρου έχει αφαιρεθεί η οροφή για να σχηματιστεί μια μεγάλη βεράντα, συνεχίζοντας από τον κύριο χώρο διαβίωσης. Τα υπνοδωμάτια βρίσκονται σε όλη τη νότια όψη του κτιρίου με χώρους εξυπηρέτησης και μελέτης, παράλληλα με τη σκάλα κατά μήκος της δυτικής όψης. Οι χώροι αερίζονται φυσικά μέσω γυάλινων περσίδων στην εσωτερική αυλή, ενώ μεγάλες συρόμενες πόρτες έχουν τοποθετηθεί στη βόρεια όψη του καθιστικού. Όλα τα υαλοστάσια βορειοδυτικά σκιάζονται με εξωτερικές ρυθμιζόμενες περσίδες και τοποθετούνται ανεμιστήρες οροφής σε όλους τους χώρους. Η θέρμανση το χειμώνα γίνεται με καλοριφέρ και ενδοδαπέδια θέρμανση στα μπάνια. Υπάρχει μια μεγάλη σειρά από ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή για ζεστό νερό και εγκατάσταση για μελλοντική παροχή αποθήκευσης μπαταριών και σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο γκαράζ. Όλοι οι κύριοι χώροι έχουν τοποθετηθεί στο πάνω επίπεδο, ουσιαστικά σαμ μονοώροφη κατοικία, ενώ οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στο κάτω επίπεδο. Μεγάλοι υπαίθριοι χώροι αναψυχής ξεχύνονται από τον κύριος χώρο του καθιστικού, επιτρέποντας το φυσικό φως και τον φυσικό αερισμό. Το έργο έχει ως αρχές σχεδιασμού τις έννοιες της διατήρησης, της ανακύκλωσης και της ενίσχυσης της αρχικής μορφής της αποθήκης, με ταυτόχρονη εισαγωγή μιας σειράς εκλεπτυσμένων και σύγχρονων νέων στοιχείων, που έρχονται μεν σε αντίθεση, αλλά συμπληρώνουν και το πρωτότυπο.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Ian Moore Architects
Κύριος αρχιτέκτων:
Ian Moore
Διαχείριση έργου:
Emily Elliott
Ομάδα σχεδιασμού:
Maria Gutierrez, Danny Mathis
Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων:
Ian Moore Architects
Στατική μελέτη:
Benvenuti SC
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Outdoor Establishments
Κατασκευή:
Elliott Projects
Έτος ολοκλήρωσης:
2018
Φωτογραφίες:
Rory Gardiner
Styling:
Tess Strelein

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πανεπιστήμιο με Διάκριση LEED PLATINUM στο Ριάντ

Πανεπιστήμιο με Διάκριση LEED PLATINUM στο Ριάντ

Το KAPSARC αποτελεί το πρώτο έργο του γραφείου Zaha Hadid architects που απέκτησε την πιστοποίηση LEED Platinum. Σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες του Οροπεδίου του Ριάντ με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.