"Indiana Street House" μία σύγχρονη ενεργειακή κατοικία στις Η.Π.Α.

  • Studio 804

Η κατοικία Indiana Street House βρίσκεται στην ιστορική περιοχή Pinckney Neighborhood, μία από τις παλαιότερες γειτονιές στο κέντρο της πόλης Lawrence στην κομητεία του Κάνσας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον ομώνυμο ποταμό Κάνσας, όπως και από τα διάφορα πάρκα και τη ζωντάνια του πολιτιστικού κέντρου της πόλης.
Ακόμη είναι κοντά στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου με μία βολική κοντινή στάση λεωφορείου, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση και στην υπόλοιπη πόλη.
Η αρχική τοποθεσία ήταν ένας στενός χώρος, ανάμεσα σε δύο παλαιές κατοικίες, άνω των 100 ετών,
Ο χώρος είναι ένας στενός χώρος πλήρωσης 50 ιντσών που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σπίτια που βρίσκονται και τα οποία κατασκευάστηκαν πολύ πριν εφαρμοστεί η σημερινή χωροθέτηση στην πόλη. Λόγω της στενότητας του χώρου, επιλέχθηκε από τους αρχιτέκτονες η ανύψωση των κύριων χώρων διαβίωσης και η τοποθέτησή τους επάνω από το έδαφος στο δεύτερο επίπεδο, συνδυάζοντας την εκμετάλλευση του φυσικού φωτός, αλλά και την απέραντη θέα στη γύρω περιοχή.
Τα κουφώματα του ισογείου διαθέτουν αρκετά πιο λεπτά προφίλ από αυτά του ορόφου, χαρίζοντας περισσότερο εξωτερικό χώρο στο επίπεδο του εδάφους. Η κατοικία μοιάζει να είναι κρυμμένη και να "φωλιάζει" στην πλαγιά, λόγω της κλίσης του εδάφους, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ξεπροβάλλει ξαφνικά από το οικόπεδο.
Το επάνω επίπεδο στηρίζεται σε 22 χαλύβδινες κολώνες, συναντώντας τις κορυφές των δέντρων ανατολικά και δυτικά. Η κύρια κρεβατοκάμαρα και η βεράντα-πρόβολος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, χαιρετώντας τον πρώτο πρωινό ήλιο και φθάνοντας προς το μέρος, εστιάζοντας σε μια μεγάλη βελανιδιά στο μπροστινό μέρος του οικοπέδου. Αντίστοιχα, στη δυτική πλευρά βρίσκεται το καθιστικό με τη μεγάλη βεράντα, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον ήλιο να δύει μέσα από ένα συνονθύλευμα δέντρων στον πίσω χώρο του οικοπέδου.
Η εξωτερική όψη του άνω επιπέδου αποτελείται από πάνελ τεχνητής ξυλείας (μελαμίνη) της Αυστριακής εταιρείας Fundermax. Η βεράντα, οι τοίχοι και οι σοφίτες είναι από το υψηλής ποιότητας ξύλο Sassafras, κοινό δέντρο στη βόρεια Αμερική.
Οι επιστρώσεις σκυροδέματος διασφαλίζουν ότι το έργο πληροί την απαιτούμενη αναλογία μεταξύ διαπερατών και αδιαπέραστων επιφανειών, μετριάζοντας την απορροή των όμβριων υδάτων.
Οι διάφορες προεξοχές, οι ειδικά κατασκευασμένες περσίδες, οι υαλοπίνακες υψηλής ενεργειακής απόδοσης και οι καλά τοποθετημένες λειτουργικές μονάδες, διασφαλίζουν ότι το κτίριο δεν θα υπερθερμανθεί, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται τη ζεστασιά του ήλιου το χειμώνα και τα οφέλη του διασταυρούμενου αερισμού, επιτρέποντας τον δροσισμό.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Studio 804
Επικεφαλής αρχιτέκτων:
Dan Rockhill
Εμβαδό:
191 m2
Τοποθεσία:
Λόρενς Κάνσας, Η.Π.Α.
Έτος ολοκλήρωσης:
2022
Φωτογραφίες:
Corey Gaffer Photography

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Ένα σπονδυλωτό ξύλινο κέλυφος αποτελεί το φέροντα οργανισμό της νέας βιβλιοθήκης στην περιοχή Vennesla της Νορβηγίας. Συνολικά 27 νευρώσεις συνθέτουν το σκελετό μιας οργανικής, ρευστής μορφής, που απλώνεται στο ακανόνιστο…
Εστιατόριο στην Πράγα με αρχές βιωσιμότητας

Εστιατόριο στην Πράγα με αρχές βιωσιμότητας

Το Gran Fierro είναι ένα αργεντίνικο εστιατόριο με αρχές βιωσιμότητας στην κατασκευή του, αλλά και στη λειτουργία του. O σχεδιασμός του είναι δυναμικός, με ακατέργαστα υλικά, όπως το εμφανές σκυρόδεμα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.