"Casa Ferrum", μία "μεταλλική" κατοικία στο Μεξικό

  • Ibarra Aragón Arquitectura
  • Miró Rivera Architects

Τοποθετημένη σε μία ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή, η κατοικία "Casa Ferrum" ενσαρκώνει τους γρήγορους και ζωντανούς ρυθμούς της πόλης Μοντερέι στο Μεξικό. Μια συνεχής "κορδέλα" από μεταλλικούς σωλήνες τυλίγει την περίμετρο του κτιρίου. Οι στρογγυλεμένες γωνίες τονίζουν τη ροή αυτής της περιμετρικής γραμμής, διαλύοντας τους διακριτούς όγκους και τις προσόψεις, ενώ ταυτόχρονα μαλακώνουν τις αιχμηρές γωνίες που δημιουργούνται από την τραπεζοειδή θέση του κτιρίου. Τα διάτρητα ανοίγματα και τα χωνευτά φυτευτά παράθυρα προσθέτουν βάθος, υφές και σκίαση.
Οι μεταλλικοί σωλήνες έχουν πολλαπλές χρήσεις και ιδιότητες. Χρησιμεύουν ως μία πρόσθετη πρόσοψη προστασίας από τη βροχή για τους στερεούς τοίχους, ως ένα μέσο ιδιωτικότητας και σκίασης για επιλεγμένα παράθυρα και ως υπαίθρια οθόνη δύο επιπέδων για τον προθάλαμο της εισόδου και τον εξωτερικό χώρο διαβίωσης. Το λευκό χρώμα έρχεται σε αντίθεση με το σκούρο μπρονζέ φινίρισμα των κουφωμάτων των παραθύρων, τις συρόμενες γκαραζόπορτες και την περιστρεφόμενη μπροστινή πόρτα.
Το σπίτι και ο χώρος σχεδιάστηκαν γύρω από ένα ήδη υπάρχον δέντρο, το οποίο λειτουργεί ως το επίκεντρο του ιδιωτικού κήπου και του υπαίθριου χώρου διαβίωσης. Η πρόσοψη από σκυρόδεμα με την περιμετρική διάταξη των σωλήνων παρέχει σκιά σε έναν υπαίθριο χώρο καθιστικού και τραπεζαρίας, ενώ μια λίμνη εκτείνεται κατά μήκος του νότιου χώρου του γκαζόν.
Μέσα στο σπίτι, οι ιδιωτικοί χώροι -συμπεριλαμβανομένων των υπνοδωματίων, των οικογενειακών κοινόχρηστων χώρων και των βοηθητικών χώρων όπως η κουζίνα και το βοηθητικό δωμάτιο- χωρίζονται σε δύο πτέρυγες. Σε κάθε πτέρυγα, οι ιδιωτικοί χώροι συνδέονται με τους κοινόχρηστους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του σαλονιού διπλού ύψους και μιας τραπεζαρίας που "βλέπει" στο υπαίθριο καθιστικό. Ο τρίτος όροφος φιλοξενεί μια αίθουσα παιχνιδιών/home theater και τη βεράντα, τα οποία εκμεταλλεύονται στο έπακρο την πανοραμική θέα της τοποθεσίας στην οροσειρά "Sierra Madre Oriental" στα βόρεια και νότια.
Η παλέτα υλικών που χρησιμοποιήθηκε για το εσωτερικό δημιουργεί έναν ανοιχτό διάλογο με το εξωτερικό. Πέτρινο δάπεδο από φυσική πέτρα χρησιμοποιήθηκε στο ισόγειο -το οποίο συνεχίζεται από το εσωτερικό στο εξωτερικό, ενώ θερμότερο δρύινο δάπεδο χρησιμοποιήθηκε για τους πάνω ορόφους. Τα εσωτερικά παράθυρα και τα γυάλινα διαχωριστικά συνδέουν αρμονικά το εσωτερικό με το εξωτερικό, παρέχοντας φυσικό φως και οπτικές συνδέσεις σε όλο το σπίτι, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν ηχομόνωση και ιδιωτικότητα. Πάνω από τα μεγάλα ανοίγματα στο καθιστικό, η επένδυση από κάθετα ξύλινα στοιχεία προσομοιάζει στο μοτίβο των εξωτερικών περιμετρικών σωλήνων. Ένα βαθύ και στενό παράθυρο στην επένδυση πλαισιώνει και τονίζει τον θόλο του υπάρχοντος δέντρου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Ibarra Aragón Arquitectura, Miró Rivera Architects
Τοποθεσία:
Μεξικό
Έτος:
2021
Φωτογραφίες:
The RAWS, Adrian Llaguno

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Ένα σπονδυλωτό ξύλινο κέλυφος αποτελεί το φέροντα οργανισμό της νέας βιβλιοθήκης στην περιοχή Vennesla της Νορβηγίας. Συνολικά 27 νευρώσεις συνθέτουν το σκελετό μιας οργανικής, ρευστής μορφής, που απλώνεται στο ακανόνιστο…
LEED PLATINUM σε εργαστήριο τεχνολογίας υλικών

LEED PLATINUM σε εργαστήριο τεχνολογίας υλικών

Το εργαστήριο τεχνολογίας υλικών "CANMET" έχει ως αντικείμενο τη μεταλλουργική έρευνα και τις δοκιμές και μετεγκαταστάθηκε από την Οττάβα στο Χάμιλτον του Καναδά, ούτως ώστε να γειτνιάζει χωρικά με τη…
Βιβλιοθήκη στην Κίνα

Βιβλιοθήκη στην Κίνα "Tianjin binhai"

Τον Οκτώβριο του 2017 το νέο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης "Tianjin Binhai" άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό, λαμβάνοντας διθυραμβικά σχόλια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, που…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.