"Beiriz House", κατοικία στην Πορτογαλία

  • Raulino Silva

Η κατανομή του κτιρίου σχεδιάστηκε κατά μήκος ενός δρόμου, ο οποίος είχε οικόπεδα και στις δύο πλευρές του και βρίσκεται στην ενορία Beiriz. Η γύρω περιοχή έχει χωράφια για καλλιέργεια καλαμποκιού, αλλά στη δυτική πλευρά μπορεί να δει κανείς από μακριά τους "πύργους" της πόλης, στην περιοχή Póvoa de Varzim.
Το μακρόστενο οικόπεδο διέθετε μεγάλη έκταση για κατασκευή και έτσι επέτρεψε την οργάνωση των όγκων σύμφωνα με τις ανάγκες της μονοκατοικίας. Από τη μεριά του δρόμου, ήταν υποχρεωτική η συντήρηση και ανοικοδόμηση του τοίχου από γρανίτη που χωρίζει το χώρο στάθμευσης από την περιοχή κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Η είσοδος στη βόρεια πλευρά επέτρεψε το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων για τον καλύτερο ηλιακό προσανατολισμό (νότια και δυτικά), προστατεύοντας το σπίτι από το βόρειο άνεμο, καθώς και από το θόρυβο του δρόμου στην ανατολική πλευρά.
Στον κάτω όροφο, ο διάδρομος στη βόρεια πλευρά συνδέεται με τον επάνω όροφο με το κλιμακοστάσιο, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων χώρων. Στον μπροστινό χώρο έχουμε το σαλόνι και την τραπεζαρία, ακριβώς δίπλα στην κουζίνα η οποία βλέπει στον εξωτερικό χώρο της πισίνας. Στον πίσω χώρο έχουμε το κλειστό γκαράζ για δύο αυτοκίνητα, τον τεχνικό χώρο και το πλυντήριο. Σε αυτόν τον όροφο υπάρχει ένα ακόμη μικρό δωμάτιο με θέα στην πισίνα, καθώς και ένα μπάνιο.
Στον τελευταίο όροφο, έχουμε δύο χώρους, έναν στο πίσω μέρος, όπου υπάρχουν τρεις σουίτες με γκαρνταρόμπα και ένα κοινό μπαλκόνι, το οποίο κοιτάει προς το νότο, πάνω από την πισίνα. Στον χώρο δίπλα στο δρόμο υπάρχει ένα δωμάτιο γραφείου, που εκτείνεται μέχρι τη βεράντα πάνω από το σαλόνι.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Raulino Silva
Τοποθεσία:
Póvoa de Varzim, Portugal
Μελέτη:
2017-2018
Κατασκευή:
2018-2020
Φωτογραφίες:
João Morgado

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αρχιτεκτονικό γραφείο

Αρχιτεκτονικό γραφείο "TVZEB" μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ιταλία

Το TVZEB είναι ένα πειραματικό κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, που λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές του βιώσιμου σχεδιασμού από την κατασκευή και την ένταξη στο τοπίο έως και την αποσυναρμολόγηση.…
Κατασκευή αεριζόμενης διπλής όψης με στοιχεία από την παράδοση σε κτίριο γραφείων στην Ινδία

Κατασκευή αεριζόμενης διπλής όψης με στοιχεία από την παράδοση σε κτίριο γραφείων στην Ινδία

Το κτίριο γραφείων βρίσκεται στην πόλη Τζαϊπούρ της Ινδίας, όπου επικρατεί ξηρό και θερμό κλίμα με μέσο όρο θερμοκρασίας 30°C έως 50°C για τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους. Λαμβάνοντας την…

"The Twist Bridges", μουσείο στη Νορβηγία

To "Twist" είναι το πρώτο έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου BIG στη Νορβηγία. Χωροθετείται στην περιοχή Jevnaker, στο πάρκο γλυπτών Kistefos. Πρόκειται για μία κατοικήσιμη γέφυρα, η οποία διασχίζει το ελικοειδές…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.