Το στάδιο AL Janoub στο Αλ Βακράχ, Κατάρ

  • Zaha Hadid Architects

Εγκαινιάστηκε στις 16 Μαΐου 2019 το Al Janoub Stadium, το νέο στάδιο για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 2022 στο Κατάρ. Βρίσκεται στην πόλη Al Wakrah, 20 χλμ. νότια της Ντόχα και συνδέεται με την πρωτεύουσα μέσω της κόκκινης γραμμής του νέου μετρό.
Η εντολή του πελάτη ήταν για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που θα μπορούσε να μειωθεί σε μια χωρητικότητα 20.000 θέσεων μετά το τουρνουά. Τα επιπλέον προσωρινά καθίσματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, που χρειάζεται αθλητική υποδομή, για χρήση μετά το τουρνουά.

Το γήπεδο διαθέτει μια ανοιγόμενη στέγη και ένα σύστημα ψύξης, που εξασφαλίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η λειτουργική οροφή έχει σχεδιαστεί σε συνδυασμό με την επένδυση από πτυχωτό ύφασμα PTFE και καλώδια. Όταν ανοίγει, το ύφασμα λειτουργεί σαν ιστίο πάνω από τον αγωνιστικό χώρο και δημιουργεί σκιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι παθητικές αρχές σχεδιασμού μαζί με τα μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις δοκιμές αεροδυναμικής χρησιμοποιήθηκαν για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του περιβλήματος και για να εξασφαλιστεί η άνεση του παίκτη και του θεατή.

Δεδομένης της θέσης του σταδίου στην παραλιακής πόλη Al Wakrah, ο πελάτης ζήτησε στο σχεδιασμό του να αντικατοπτρίζει τις ναυτικές παραδόσεις και την ιστορία της τοποθεσίας, ειδικότερα, το παραδοσιακό σκάφος της περιοχής, το dhow. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο ενσωματώνει αυτές τις πολιτιστικές αναφορές με αφαιρετικό τρόπο και τις συνδυάζει με το κλίμα της περιοχής και τις λειτουργικές απαιτήσεις ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.
Ο σχεδιασμός της οροφής του σταδίου είναι μια αφηρημένη εκδοχή των σκαφών "dhows", γυρισμένων ανάποδα, για να παρέχουν σκίαση και καταφύγιο. Αυτό εκφράζεται στη γεωμετρία του περιβλήματος του σταδίου, τις λεπτομέρειες της κατασκευής και στη δομή της δοκού της οροφής, που αντανακλά την εσωτερική δομή του κύτους ενός σκάφους.
Οι προσόψεις του γηπέδου είναι κεκλιμένες προς τα έξω και θυμίζουν την πτύχωση των πανιών του "dhow".
Οι αδιαφανείς οροφές και οι τοίχοι του σταδίου διαμορφώνονται με πτυχωτές διατομές. Αυτό το χαρακτηριστικό, που έχει τις ρίζες του στα αραβικά μοτίβα και την καλλιγραφία, προσθέτει υφή στο εξωτερικό κέλυφος και τονίζει επίσης τη μοναδική γεωμετρία του σταδίου. Τα εξωτερικά υλικά επένδυσης επιλέχθηκαν από περιορισμένη παλέτα υλικών και χρωμάτων, δηλαδή λευκό για την επένδυση οροφής και τοίχου και πιο σκούρα χρώματα για τις περιοχές κάτω από τα γείσα της στέγης, συμπεριλαμβανομένων των υαλοπετασμάτων με τη διακοσμητική εκτύπωση δικτυωτού πλέγματος, που παρέχει σκίαση.

Το γήπεδο είναι τοποθετημένο σε ένα μεγάλο διαμορφωμένο επίπεδο, το οποίο μεταφέρει τους επισκέπτες στην είσοδο του γηπέδου, η οποία βρίσκεται στη μέση των κερκίδων. Αυτό το επίπεδο συνδέει το γήπεδο με το περιβάλλον και μειώνει την κλίμακα του. Μεγάλα παραβολικά κενά στο βάθρο σημαίνουν διαφορετικές ζώνες δραστηριότητας. Στην ανατολική πλευρά, τα κενά επιτρέπουν στην πλειοψηφία των θεατών να φθάσουν και να αναχωρήσουν από το στάδιο. Το βορειοανατολικό κενό περιλαμβάνει μια κοινοτική αγορά, ενώ το νοτιοανατολικό κενό φιλοξενεί ένα πάρκο δραστηριότητας. Στα δυτικά, το παραβολικό κενό στο βάθρο επιτρέπει την πρόσβαση των οχημάτων για τους παίκτες και τους αξιωματούχους.
Το στάδιο σχεδιάστηκε σε συνδυασμό με ένα περίβολο, έτσι ώστε να βρίσκεται στην καρδιά μιας αστικής επέκτασης της πόλης, δημιουργώντας δραστηριότητες που βασίζονται στην κοινότητα μέσα και γύρω από το στάδιο. Θα είναι ένας σημαντικός προορισμός κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA το 2022 και στη συνέχεια, θα αποτελεί το κέντρο δραστηριοτήτων της κοινότητας του Al Wakrah.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Zaha Hadid Architects
Αρχιτέκτονες: Zaha Hadid, Patrik Schumacher
Διευθυντής έργου: Jim Heverin
Αρχιτέκτων έργου: Johannes Hoffmann
Ομάδα μελέτης: Annarita Papeschi, Andreas Urff, Antonio Monserrat, Cynthia Du, Edgar Payan, Ermis Chavaltzi, Fernando Poucell, Ganesh Nimmala, George King, Ho-Ping Hsia, Irene Guerra, Jan Klaska, Junyi Wang, Karim Muallem, Karoly Markos, Ming Cheong, Moa Carlsson, Mohamed Al-Jubori, Nastassia Linau, Paulo Flores, Peter Irmscher, Rafael Portillo, Stephane Vallotton, Thomas Soo, Vincent Konate, Yeena Yun, Wen-Kai Li (Kevin)
Σύμβουλος: Aecom
Πέλάτης: Supreme Committee for Delivery & Legacy of the 2022 FIFA World Cup Qatar™
Σχεδιασμός στέγης: Schlaich Bergermann Partner
Ολοκλήρωση: 2091
Φωτογραφίες: Hufton+Crow, Luk+Hayes

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Μαλαισία με τρισδιάστατη διάτρητη όψη

Κατοικία στη Μαλαισία με τρισδιάστατη διάτρητη όψη

Η κατοικία "Bukit Pantai" κτίστηκε τη δεκαετία του 1960 στα προάστια της Κουάλα Λουμπούρ, σε μια περιοχή, όπου κυριαρχούν βίλες του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής. Αποτελείται από τρεις κτιριακούς όγκους,…
Κατασκευές για προσωρινή διαμονή σε παρθένο παραλιακό τοπίο στη Χιλή

Κατασκευές για προσωρινή διαμονή σε παρθένο παραλιακό τοπίο στη Χιλή

Οι κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις “Piedras Bayas Beachcamp” στην παράκτια ζώνη της έρημου Ατακάμα της βόρεια Χιλής αποτελούν πρότυπο βιώσιμης τουριστικής μονάδας. Η στρατηγική των ελαφρών, ευέλικτων κατασκευών σε συνδυασμό με την…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.