Το πρώτο "W Hotel" στην Ιαπωνία

  • Nikken Sekkei

Όλα τα ξενοδοχεία W σχεδιάζονται με βάση την τοποθεσία τους, με τη συμβολή των ξένων σχεδιαστών που καλούνται να προσφέρουν τη δικιά τους νέα οπτική στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Για το πρώτο W Hotel στην Ιαπωνία, ο σχεδιασμός εμπνεύστηκε από τους χώρους, τους ήχους, τις γεύσεις και τις συγκινήσεις της πόλης Osaka. Από την απλή ομορφιά των ανθισμένων κερασιών και των δέντρων “gingko” που περιβάλλουν τη λεωφόρο Midosuji έως το ζωντανό και πολυσύχναστο τοπίο της νυχτερινής ζωής της. Η έμπνευση προήλθε τόσο από τα παραδοσιακά, απλά στοιχεία, όσο και από τα σύγχρονα, δημιουργώντας έναν τρόπο σχεδιασμού “υπερβολικής απλότητας”, αναδεικνύοντας το αυθεντικό πνεύμα της ίδιας της πόλης.
Η χωρική εμπειρία ξεκινάει από την είσοδο κιόλας μέσα από τον κεντρικό δρόμο Midōsuji Boulevard, διασχίζοντας ένα μακρύ τούνελ. Με έμπνευση από την τεχνική “origami”, περισσότεροι από 3.000 κύκλοι από ανθεκτικό μέταλλο δημιουργήθηκαν με την τεχνική κοπής laser και διπλώθηκαν με τυχαίο τρόπο. Ο φωτισμός πίσω από το “αφηρημένο άνθος” αλλάζει χρώματα ανάλογα με τις 4 εποχές του χρόνου, ενώ από την μετάβαση της ημέρας σε νύχτα, αλλάζει και η πυκνότητά του, δημιουργώντας μία “εξωκοσμική” πύλη για το ξενοδοχείο. Φτάνοντας στο lobby του ξενοδοχείου, συναντάει κανείς την οροφή, το δάπεδο και την σκάλα, όλα εμπνευσμένα από το σχεδιαστικό μοτίβο “asanoha”, το οποίο άρχισε να χρησιμοποιείται σε αγάλματα του βουδισμού. Μια απλή αλλά τολμηρή οροφή χρησιμοποιεί μια κλιμακωτή, τρισδιάστατη έκδοση αυτού του παραδοσιακού γεωμετρικού μοτίβου - η οποία αντικατοπτρίζεται στο δάπεδο από γρανίτη, σε 6 σκούρες γκρι αποχρώσεις.

Lobby 
Σε ένα τυπικό ξενοδοχείο, το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι επισκέπτες είναι το γραφείο για το καθιερωμένο check-in. Αντ 'αυτού, κατά την έξοδο από τον ανελκυστήρα, οι επισκέπτες του W Osaka βλέπουν το μπαρ, την “καρδιά” του ξενοδοχείου. Για τη σύνδεση και ταυτόχρονα το διαχωρισμό των διάφορων χώρων εξυπηρέτησης των επισκεπτών του W Osaka σε αυτόν τον όροφο, μια συνεχής λευκή κουρτίνα με αιχμηρές πτυχώσεις σε στιλ origami ρέει σε όλο τον χώρο.

Σαλόνι & εσωτερικό μπαρ υποδοχής
Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να χαλαρώσουν στο σαλόνι του ξενοδοχείου – το οποίο εκτείνεται μισό στον εσωτερικό χώρο και μισό στον εξωτερικό χώρο. Πάνω από το εσωτερικό σαλόνι “επιπλέει” ένα άγριο σύννεφο ορθογώνιων λαμπτήρων, που κρέμονται κάθετα και οριζόντια, σε διάφορα ύψη. Τα άσπρα φώτα γιν-γιανγκ “neon” λάμπουν μέσα από τα ημιδιαφανή ακρυλικά σχήματα, σε έναν φόρο τιμής στο “ηλεκτρονικό τοπίο” της νυχτερινής ζωής της Osaka. Είναι σαν τα χρώματα του να “στάζουν” στην κορυφή των επίπλων, με διάφορες μεταλλάξεις από μωβ σε ροζ και σε πορτοκαλί έως κίτρινο και από μπλε σε πράσινο.

Εστιατόριο
Ο εσωτερικός σχεδιασμός για το γαλλικό θεματικό μπιστρό αντλεί έμπνευση από τα παραδοσιακά χάλκινα δοχεία και ταψιά, καθώς και από το τυπικό μπλε και άσπρο ριγέ πουκάμισο Breton. Κατά μήκος των τοίχων, τα ράφια από ανοξείδωτο ατσάλι είναι διακοσμημένα με μοναδικά αντικείμενα από πορσελάνη, διακοσμημένα με μπλε κουκκίδες - συνδυάζοντας παραδοσιακά γαλλικά σχήματα και χρώματα μαζί με τον κύκλο-σήμα κατατεθέν της W Osaka. Προσθέτοντας λάμψη από ψηλά, τα μικρά κρεμαστά φώτα ως “σύννεφα”, είναι κρεμασμένα σε διαφορετικά ύψη μέσα στις πτυχώσεις της κουρτίνας.

Περιοχή WET με το pool bar
Εμπνευσμένο από την αγάπη της Ιαπωνίας για τη φύση, η περιοχή WET χαρακτηρίζεται από λείους τοίχους και στρογγυλές γωνίες. Η ατελείωτη γραμμή του ορίζοντα είναι η απλούστερη αφαίρεση της φύσης. Αυτή η γραμμή γίνεται ένα παιχνιδιάρικο στοιχείο που συνδέει όλους τους χώρους. Κάθε περιοχή έχει το δικό της χαρακτήρα - μια χρωματική κωδικοποίηση σε αποχρώσεις του πράσινου, γκρι, μπλε ή ροζ στα πλακάκια - καθορίζοντας τη λειτουργία του χώρου.
Με θέα στον ουρανό, η WET αυλή του W Osaka είναι μια επίγεια όαση, με φύτευση που καταλήγει στους τοίχους του αιθρίου. Από την ανυψωμένη θέση της στη γραμμή του ορίζοντα, η πισίνα σχηματίζει ένα μπλε σκηνικό στην όλη περιοχή. Ακριβώς δίπλα στην αυλή, οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν ένα κοκτέιλ από το μπαρ WET.

Δωμάτια επισκεπτών
Το χρωματικό θέμα των δωματίων εναλλάσσεται ανά όροφο, μεταξύ ροζ και μπλε- επιτρέποντας στους επισκέπτες να επιλέξουν το χρώμα που προτιμούν. Τα δωμάτια αποτελούνται από έναν ενιαίο χώρο, με το σαλόνι, τη ζώνη ύπνου και το μπάνιο, τα οποία χωρίζονται από μια σύγχρονη γυάλινη οθόνη “shoji”. Τα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή προσφέρουν φυσικό φως και εκπληκτική θέα στην πόλη. Ένας τοίχος από γκρι χρωματιστούς καθρέφτες διπλής κατεύθυνσης κρύβει ένα φωτισμό “διαφυγής”. Όταν είναι ενεργοποιημένος, μεταμορφώνει το δωμάτιο με δραματικές ροζ ή μπλε διαγώνιες ρίγες, εμπνευσμένες από το neon της Osaka. Μια άλλη έκπληξη υπάρχει πίσω από τις πόρτες καρυδιάς των ντουλαπιών. Διάσημοι για την τέχνη “pixel art” των gamers, οι γραφίστες του “eBoy” δημιούργησαν ένα "pixorama" της Osaka, γεμάτο με τα διάσημα ορόσημα της πόλης σε πλήρες φάσμα χρωμάτων.
Τα δωμάτια διαθέτουν ένα ημι-ανοιχτό μπάνιο προσφέρει στους επισκέπτες το επίπεδο της ιδιωτικότητας που προτιμούν - με την επιλογή να κλείσουν το μπάνιο από τον χώρο ύπνου - χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη οθόνη “shoji”. Όλο το μπάνιο είναι επενδυμένο με γκρι μάρμαρο. Οι επισκέπτες μπορούν, είτε να απολαύσουν ένα καλό ζεστό μπάνιο στη λευκή μπανιέρα, είτε να χρησιμοποιήσουν το ξεχωριστό ντους, που βρίσκεται πίσω από τις γκρι χρωματιστές γυάλινες πόρτες.
Στο κέντρο του δωματίου, το δάπεδο καρυδιάς οριοθετεί τη ζώνη ύπνου. Μια προεξοχή καρυδιάς διασχίζει τον τοίχο, που εκτείνεται στο σαλόνι. Αυτό περιλαμβάνει το king-size κρεβάτι, κομοδίνα και μαύρες λάμπες - καθώς και τον καναπέ του καθιστικού. Πίσω από το περβάζι, ο απαλός φωτισμός φωτίζει έναν λευκό γύψινο τοίχο. Μια στρογγυλή λάμπα από ριζόχαρτο, εμπνευσμένη από τις ιαπωνικές βεντάλιες, λάμπει απαλά στον τοίχο. Στους πρόποδες του κρεβατιού υπάρχει ένα μεγάλο πουφ, φτιαγμένο από το υλικό tatami.
Tο σαλόνι καλύπτεται από ένα μαλακό χαλί σε ένα χρωματικό μοτίβο διαβάθμισης από ροζ (ή μπλε) σε γκρι. Κάθε δωμάτιο διαθέτει έναν καναπέ, σκαμπό, 2 μπαρ και κοκτέιλ μπαρ από ξύλο καρυδιάς, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως γραφείο.

Σουίτα EWOW
Τοποθετημένη στον 27ο όροφο, η σουίτα “Extreme Wow” βλέπει πάνω - και πέρα – από τον ορίζοντα της πόλης. Εμπνευσμένη από τα παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια, η σουίτα σχεδιάστηκε με μια σειρά από 5 δωμάτια χωρισμένα από δρύινες πόρτες με συρόμενες οθόνες “shoji” που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν ή να ανοίξουν τα διαφορετικά δωμάτια.
Ο συνολικός σχεδιασμός βασίζεται στη δυαδικότητα της απλότητας και της υπερβολής, επιτρέποντας στους επισκέπτες να αλλάξουν την ατμόσφαιρα της σουίτας, ανάλογα τη διάθεση τους, είτε επιθυμούν μια οικεία και πιο προσωπική ατμόσφαιρα, είτε θέλουν να δημιουργήσουν ένα πιο εξωστρεφές περιβάλλον ιδανικό για διασκέδαση, με το πλήρες κρυφό σύστημα karaoke, έτοιμο προς χρήση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
Nikken Sekkei
Ομάδα σχεδιασμού:
Rob Wagemans, Bart de Beer, Julia Hundermark, Sofie Ruytenberg, Cathelijne Vreugdenhil, Femke Zumbrink, Marlou Spierts, Sylvie Meuffels, Rene Kroondijk, Erik van Dillen, Valentina Venturi, Petra Moerbeek, Minouk Balster
Διαχείριση έργου:
Concrete
Μελέτη εσωτερικών χώρων:
Concrete
Styling:
Concrete
Σύμβουλος φωτισμού:
LPA
Τοποθεσία:
Osaka, Ιαπωνία
Πελάτης:
Sekisui House
Ιδιοκτήτης:
Marriott International
Διάρκεια κατασκευής:
2,5 χρόνια (2019-2021)
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
37.000 m2
Φωτογραφίες:
t.b.d.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονάδες αντιρρυπαντικής λειτουργίας σε πρόσοψη νοσοκομείου

Μονάδες αντιρρυπαντικής λειτουργίας σε πρόσοψη νοσοκομείου

Η κυρτή δαντελωτή όψη επιφάνειας 2.500 m² και πλευράς 100 m εκτείνεται κατά μήκος πολυσύχναστης αρτηρίας στο Tlalpan, νότια συνοικία του Μεξικού. Αυτή η πυκνοκατοικημένη πόλη, με το μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που παράγουν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.