Το κτίριο "Opus" στο Ντουμπάι

  • Zaha Hadid Architects

Το Opus, που στεγάζει το νέο ξενοδοχείο ME Dubai, βρίσκεται στην περιοχή Burj Khalifa, δίπλα στο κέντρο του Dubai και στο Business Bay, στο κανάλι νερού. Εξερευνώντας την ισορροπία μεταξύ συμπαγών και κενών, αδιαφανών και διαφανών, εσωτερικών και εξωτερικών, ο σχεδιασμός του κτιρίου παρουσιάστηκε από τη Zaha Hadid το 2007 και είναι το μόνο ξενοδοχείο, στο οποίο δημιούργησε τόσο την αρχιτεκτονική όσο και τους εσωτερικούς χώρους.
Με έκταση 84.300 τετραγωνικά μέτρα, το Opus σχεδιάστηκε ως δύο ξεχωριστοί πύργοι, που ενώνονται σε ένα μοναδικό σύνολο, με τη μορφή κύβου. Ο κύβος έχει "διαβρωθεί" στο κέντρο του, δημιουργώντας ένα κενό ελεύθερης μορφής, που είναι ένα σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού από μόνο του. Τα δύο μισά του κτιρίου στις δύο πλευρές του κενού συνδέονται με ένα τετραώροφο αίθριο στο επίπεδο του εδάφους και με μια ασύμμετρη, τριώροφη γέφυρα 71 μέτρα πάνω από το έδαφος.
"Η ακριβής ορθογώνια γεωμετρία του στοιχειακού γυάλινου κύβου της Opus έρχεται σε αντίθεση με τη ρευστότητα του οκταώροφου κενού στο κέντρο του", εξήγησε ο Χρήστος Πασάς, διευθυντής έργου της Zaha Hadid Architects.
Οι μονωτικές προσόψεις διπλού υαλοπίνακα του κύβου ενσωματώνουν μια επίστρωση UV και ένα μοτίβο frit με καθρέφτη για μείωση του ηλιακού κέρδους. Αυτό το μοτίβο εφαρμόζεται σε ολόκληρο το κτίριο υπογραμμίζοντας τη σαφήνεια της ορθογώνιας μορφής του, ενώ ταυτόχρονα διαλύει τον όγκο του μέσω του συνεχούς παιχνιδιού φωτός, που ποικίλλει μεταξύ συνεχώς μεταβαλλόμενων ανακλάσεων και διαφάνειας.
Η πρόσοψη, 6.000 τετραγωνικών μέτρων, δημιουργείται από 4.300 μεμονωμένα επίπεδα πανό γυαλιού, μονής καμπύλης ή διπλής καμπύλης. Σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας ψηφιακό μοντέλο 3D, που προσδιορίζει επίσης συγκεκριμένες ζώνες οι οποίες απαιτούν σκληρυμένο γυαλί.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πρόσοψη του κύβου αντανακλά τον ουρανό, τον ήλιο και τη γύρω πόλη, ενώ το βράδυ, το κενό φωτίζεται από μια δυναμική εγκατάσταση φωτός ανεξάρτητων ελεγχόμενων LED σε κάθε γυάλινο πλαίσιο.
Τα έπιπλα της Zaha Hadid Design είναι εγκατεστημένα σε όλο το ξενοδοχείο, και είναι κατασκευασμένα από υλικά που εξασφαλίζουν μεγάλο κύκλο ζωής και εξαρτήματά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Τα κρεβάτια "Opus" βρίσκονται σε κάθε υπνοδωμάτιο, όπως και η συλλογή μπάνιου "Vitae", που σχεδιάστηκε από την Hadid το 2015 για την Noken Porcelanosa, συνεχίζοντας τη ρευστή αρχιτεκτονική της γλώσσα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου.
Το ξενοδοχείο ME Dubai περιλαμβάνει 74 δωμάτια και 19 σουίτες, ενώ το κτίριο Opus στεγάζει επίσης ορόφους γραφείων, κατοικίες και εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.
Οι αισθητήρες σε όλο το Opus προσαρμόζουν αυτόματα τον εξαερισμό και το φωτισμό για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ το ME Dubai ακολουθεί τις πρωτοβουλίες των Meliá Hotels International για βιώσιμες πρακτικές. Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου παίρνουν μπουκάλια νερού από ανοξείδωτο ατσάλι για χρήση κατά τη διάρκεια της διαμονής τους με μηχανήματα πόσιμου νερού εγκατεστημένα σε όλο το ξενοδοχείο. Χωρίς πλαστικά μπουκάλια στα δωμάτια, το ξενοδοχείο μειώνει επίσης τα απόβλητα τροφίμων μη σερβίροντας σε μπουφέ και έχει κομποστοποιητές για την ανακύκλωση όλων των οργανικών απορριμμάτων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Zaha Hadid Architects
Σχεδιασμός:
Zaha Hadid, Patrik Schumacher, Christos Passas
ZHA διευθυντής έργου:
Christos Passas
Ομάδα διαγωνισμού:
Christos Passas (Lead Designer), Paul Peyrer-Heimstaett, Alvin Huang, Daniel Baerlecken, Gemma Douglas, Saleem Al-Jalil
Ομάδα σχεδιασμού (κέλυφος και δομή):
Vincent Nowak (Project Architect), Dimitris Akritopoulos, Javier Ernesto-Lebie, Paul Peyrer-Heimstaett, Sylvia Georgiadou, Phivos Skroumbelos, Marilena Sophocleous, Chiara Ferrari, Thomas Frings, Jesus Garate, Wenyuan Peng
Ομάδα επίβλεψης:
Fabian Hecker (Team Leader), Barbara Bochnak (Team Leader), Tomasz Starczewski, Kwanphil Cho, Bruno Pereira, Dimitris Kolonis
Φωτογραφίες:
Laurian Ghinitoiu

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατασκευή βιοκλιματικού θερμοκηπίου σε βοτανικό κήπο στη Δανία

Κατασκευή βιοκλιματικού θερμοκηπίου σε βοτανικό κήπο στη Δανία

Οι αρχιτέκτονες εστίασαν ιδιαίτερα την προσοχή τους στη βελτιστοποίηση της αρχικά ημισφαιρικής δομής του θερμοκηπίου ώστε να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωσή του. Έτσι προέκυψε μια ελλειψοειδής μορφή που κατασκευάστηκε από…
Βιοκλιματικός σχεδιασμός κελύφους σε πανεπιστήμιο στη Σκωτία

Βιοκλιματικός σχεδιασμός κελύφους σε πανεπιστήμιο στη Σκωτία

Η πανεπιστημιούπολη στην πόλη Ayr της Σκωτίας στεγάζεται σε ένα από τα πιο σύγχρονα και βιώσιμα εκπαιδευτικά κτίρια της Μεγάλης Βρετανίας και διακρίνεται για την εφαρμογή πρακτικών σχεδιασμού, κατασκευής και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.